Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Наркотиците 14 04 2021      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Наркотиците
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6


Наркотиците - Да НЕ обричаме бъдещето си на провал

Едва ли е необходимо да се обяснява огромната значимост на този проблем, ще си кажат някои от вас. Дори и тази тема да е доста дискутирана и популярна, мисля, че има какво още да се каже, обобщи и покаже. Като всеки млад и загрижен за бъдещето си човек, темата за наркотиците ме вълнува и попада често в кръга ми на общуване с хората около мен.
Въпросите, на които трудно намираме отговор по тази тема най често са няколко и то едни и същи. Например: Как започва всичко? Има ли изход? Докъде може да ми доведе сблъсъка с дрогата?
Имайки предвид, че броят на зависимите от наркотици се е увеличил значително през последното десетилетие, се чудя, дали аз мога да си отговоря на поставените по-горе от мен въпроси? Накратко, наркотиците са вещества, които създават психическа и/или физическа зависимост. Съществуват зависимости към няколко групи такива препарати. Най-важните от тях са: опиати (хепоин, морфин), кокаин, бензодиазепини - лекарствени средства добавени към групата на наркотиците, поради рисковите им съставки - лексотан, диазепам, транксен и др. Психостимуланти са екстази, амфетамини и медамфетамини. Към наркотиците спада и алкохола (който е не по-малко опасен). Халюциногенни средства - канабисови производни - марихуана, хашиш, ЛСД и др. Тази информация може да бъде полезна на всеки, който реши да се обяви против наркотиците.
Най-общо наркотикът и времето работят против нас, вас и всички употребяващи, работят против техния живот и техните близки.
Началото на употреба на наркотици, според различни статистики, е различна. Според мен всичко започва от любопитството, начина и средата на живот. Моето доказателство е, че при лош живот, разбито семейство и лоши приятели, младите хора от 14 до 19 год. възраст, при наличието на следните фактори, започват системно да употребяват наркотици.
Какво сочат повечето доклади? Какво е отношението на семейството към проблема? Къде е ролята на държавата в този проблеми? Ето някои извадки (важни изречения) от последните доклади по проблема: България се превръща в център за производство на дрога, корупция в управлението, броят на починалите от свръхдоза в България е сравнително постоянен, кокаинът е най-предпочитаният стимулиращ наркотик сред европейските младежи, наркозависими и семействата им се разоряват, често, значение за посягане към наркотиците имат: намаления авторитет на родителя и намалената му привлекателност, на която да поддражават, и с които да се идентифицират децата.
Е? Нищо ново, но как биха въздействали тези изречения на хората, които не са се сблъсквали с тези проблеми? Има ли въобще противодействие на този ад? А отговорът може би е в самите нас. Един съвет - колкото и болезнено родителите да приемат факта, че техните деца употребяват наркотици, позицията им спрямо тях не би трябвало да бъде обвиняваща. Обвиняващият родител дистанцира детето от себе си и предизвиква у него допълнително затвърждаване на поведението, с което не е съгласен.
А изходът? Винаги ли е в комуните? Може би не. Както казах, всичко зависи от самите нас. Ако не пробваме няма да има второ пробване, ако пак пробваме нека с 1 път да задоволим любопитството си, иначе убиваме себе си, близките си и бъдещето си .
А животът е мнoгoаспектна идея - нека погледнем към нея.

Мирослав Георгиев
Източник: bgreporter.com

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Да се учим да говорим правилно
Да се учим да говорим правилно Настоящата рубрика е ориентирана към всички нас, които искаме да с...
Още  ]
Липса на апетит при бебето
Липса на апетит при бебето Как не бива да се храни детето Независимо от причината, нико...
Още  ]
Характеристика на децата със зрителни н...
Характеристика на децата със зрителни нарушения в педагогически, медицински и психологически план ...
Още  ]
Фимоза
Фимоза Фимозата представлява свиване на кожата около главичката на половия член, поради ко...
Още  ]
Съвети за родители!
Съвети за родители! Как да се справим с кризите в детската възраст? 10 грешки във възп...
Още  ]
  Моето Дете