Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Наркотиците 21 06 2024      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Наркотиците
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6

Наркотиците


I. Субстанции
Опиати . Опиумът е изсушеният сок на неузрялата семенна кутийка на мака.произвежда се главно в Иран, Турция и в "Златния триъгълник" (Северен Тайланд, Бирма и Лаос).Опиумът е най-важната дрога на Стария свят.В продължение на хилядолетие той е бил употребяван в различните културни кръгове като средство против болки, за успокояване, за мистично вглъбяване и постигане на еуфория. Морфинът се причислява към един от 90-те алкалоида, които се съдържат в опиума ( алкалоидите са вещества със сложна структура, съдържащи азот, които се образуват в много тропични и субтропични растения ).Опиатите въздействат върху рецепторите за опиати в мозъка; предполага се, че регулирането на болката и възникването на зависимост са свързани с различни рецептори.

Хероинът ( диацетилморфинът) е производна на морфина за разлика от морфина, метадона, долантина, дикодида, дилаудида и други силно действащи обезболяващи средства, които могат да бъдат предписани само от медици със специални рецепти.
Тъй като лесно може да бъде произвеждан в нелегални условия, хероинът открай време е широко разпространен на черния пазар, което е довело до сключването на международни споразумения за борба с нелегалното производство и търговия с упойващи вещества.Той е обявен за особено опасно вещество.Хероинът се търгува под формата на бял прах, най-често с примеси.Закупената от улицата дрога е с чистота 10-20%.Съществуват и по-високи концентрации, но при нас това е рядкост.хероинът най-често се инжектира венозно, може да се смърка и пуши.Създава усещането за благосъстояние, удовлетвореност и щастие. Първите опиати могат да предизвикат и неприятни усещания, гадене и повръщане.привикналите към дрогата могат да функционират задоволително, макар да изглеждат сънливи и с размазан говор.Зависимостта се изгражда лесно.Абстинентните явления започват 8-10 часа след последния прием:хрема, мускулни спазми и гърчове.Това състояние преминава след 5-6 дни, след което остава мъчително желание за подновяване приема на веществото.Смъртността сред опиевите наркомани е близо 15 пъти по-висока от колкото сред останалите хора.Най-често се дължи на предозиране, инфекциозни състояния след нестерилно инжектиране и депресии, водещи до самоубийство.При инжекционните наркомани съществува много висок риск за заразяване с кръвоприносими инфекции ( хепатит В и С, СПИН ).

Кокаин. Кокаинът е бял, пухкав прах, който се получава от листата на растението кока.Обикновено се смърка, но може и да се инжектира.Крек ( crack) е тази форма, която става за пушене.Той прилича на малки кристали и се пиши с лула или се поставя на станиол, нагрява се и парите му се инхалират.Кокаинът е много скъпа дрога.Ефектът и далечните последици са подобни на тези на амфетамините, но поради значително по-голямата сила на това вещество, могат да възникнат дихателни проблеми ( задух и болки в гръдния кош ), както и късни, но много тежки абстинентни явления.

Канабис (идийски коноп). Хашиш е смолата на индийския коноп.Изсушеното и ситно нарязано растение е нарича марихуана.Канабисът е най-разпостраненият от нелегално използваните наркотици,а възможните рискове са слабо разбрани от тези, които го употребяват.Той не принадлежи към нито една от другите групи, тъй като има едновременно и депресивни ефекти, а и като стимулантите усилва сърдечната дейност.Марихуана(трева, ганджа) - цветове и върхови листа от канабис.Обикновено съдържа семена и стебла.Има силен мирис.Пуши се в лула или свита на ръка цигара.Влияе върху настроението и мисленото, подобно на алкохола и може да предизвика леки халюцинации и увреждане на белите дробове.Честото пушене на марихуана е свързано с нарастване на риска от бронхит, емфизем и рак на белите дробове.Наблюдава се слаба умствена мотивацияи нарушаване на способността за концентриране.

Ефекти при употреба на канабис:
-Краткотрайни ефекти:ефектът при пушене започва след около 5 мин.и продължава 2 - 4 часа.При поглъщане постепенно се появява чувство за глупост и ленивост, концентрацията и краткотрайната памет са забележимо нарушени.Употребяващите канабис чувстват спокойствие , отпускане, говорят активно.Цветовете са по-ярки, звуците по-ясни. Апетитът нараства особено за сладко.Физическите ефекти включват нарушена координация и баланс,ускорен сърдечен ритъм,зачервени очи, суха уста, пресъхване на гърлото;

-Дълготрайни ефекти:признаците на хронична тежка употреба включват загуба на мотивация,трудности с паметта и концентрацията.От пушенето се уврежда дихателната система.Една цигара марихуана съдържа много повече катран от обикновена силна цигара.Катранът в канабисовият дим има много по-високо съдържание на ракообразуващи агенти, отколкото катрана на цигарения дим;
-Толеранс и зависимост:Психологична зависимост от канабис може да се прояви при тежка редовна употреба.Абстинентните синдроми включват безпокойство,нервност,потене и загуба на апетит,проблеми със съня.

Амфетамини. Амфетамините са възбуждащи средства или психостимуланти. Към тях принадлежат метамфетаминът, фенметразинът, както и други подобни на амфетамина вещества като диметоксиметиламфетамина ( ДМА и МДМА екстази). През 60-те години започва нелегалното синтезиране на психостимуланти и разпространението им на черния пазар. От 70-те години насам се регистрира спад на злоупотребата поради законови ограничения и по-доброто разбиране на опасхосстта от тези препарати.Психичното им действие се изразява в премахване на чувството за глад, ободряване, привидно повишена дееспособност. Последното е причина амфетамините да се употребяват като допинг за повишаване на издръжливостта в професионалните дейности. Поради многобройните рискове за здравето употребата на амфетамини е забранена.

Барбитурати. Барбитуратите потискат различни функции на централната нервна система. При по-високи дози настъпва сън или дори кома.Тази група от различни субстанции,използвани по-рано като сънотворни средства, днес се прилага рядко само при определени форми на епилепсия. Наред с това барбитуратите понякога имат парадоксален ефект и предизвикват възбуда.
През последните 20 години групата на барбитуратите постепенно бе изместена от групата на бензодиазепините (например валиум).При свръхдоза бързо водят до дихателна недостатъчност и понякога до смъртен изход.Абстинентният синдром прилича на този при алкохола, на са редки епилептичните припадъци и делирите.
Бензодиазепини. Най-често се използват 20 препарата(валиум,либриум,диазепам).Въведени са през 1960г. и бързо стават най-популярните лекарствени средства,предписвани в Европа и Америка.Използват се главно при напрегнатост,тревожност,лечение на алкохолна абстиненция,обезболяване, мускулна релаксия.Зависимоста към тези препарати се изгражда лесно и при
спирането им се появяват абстинентни явления: тремор,замаяност,безсъние,прилошавания,свръхчувствителност.Комбинирането им с алкохол и други медикаменти лесно води до предозиране.При предозирането им се наблюдават следните симптоми:повърхностно дишане, студена суха кожа,ускорен пулс, изразено потене, което може да доведе до кома и смърт.

Алкохол. Всички алифатични алкохоли (метанол, етанол, пропанол, бутанол и други) имат наркотичен ефект,те са упойващи вещества. Алкохолът е психотропна субстанция,която упражнява множество действия върху организма.Оказва депресивен ефект.В малки количества може да създаде чувство за релаксация.В случай на остра интоксикация в началната фаза индивидът е в състояние на приповдигнатост,радост,самоувереност,но и намаляване на самоконтрола. Употребен в големи количества води до агресивност,загуба на контрол и координация. Следващия стадий,който настъпва при опиване се характеризира с разкъсване на целите,освобождаване на инстинктите,некоординиране на движенията,намаляване на чувтвителността, след което настъпва сънливост.Може да се стигне до кома а в някои случаи - до смърт.Особено опасно е смесването му с медикаменти и други упойващи вещества.

Никотин. Никотинът е алкалоид,който се извлича от листата на тютюна и в зависимост от дозировката има възбуждащо или парализиращо действие.Никотинът все още е широко разпостранено средство за удоволствие - под формата на пушене на тютюн.Начинът на пушене на тютюн зависи силно от социо-културните традиции и тенденции.В началото на 60-те години се стига до заключението,че прекомерната употреба на тютюн представлява сериозна медицинска заплаха.За относителнобезопасна граница се счита пушенето до 5 филтрови цигари дневно.

Eкстази - новата модна дрога. Активна съставка- 100% кетамин. Познатите странични ефекти включват парaноя, депресия, неконтролируема паника и загуба на паметта. Симптомите могат да се окажат нелечими. Екстази се произвежда синтетично в нелегални лаборатории. Поради това и при екстази се говори за "синтетична" дрога -"Designer". На външен вид това са най-често таблетки, хапчета или капсули с различен цвят и големина с фантастични изображения и обозначения,които се продават под името екстази. От "Адам" и "Ева" до "Snowball" и "Jing-Jang" това са все фантасстични имена, които химиците от подземния свят дават на цветните хапчета екстази.

По какво РОДИТЕЛИТЕ МОГАТ ДА ПОЗНАЯТ при техните деца,че консумират екстази или да хранят основателно подозрение,независимо от намирането на цветните хапчета или цяла поредица от разпознавателни белези след взимане на екстази? ДЕЙСТВИЕТО настъпва след около 20-25 минути и трае 4-6 часа. Стига се до силно покачване на инициативността и повишена активност. Губи се чувство за умора и изтощение. Потребността от сън, апетитът и жаждата значително oтслабват. Противоположно на опиатите зениците при екстази са разширени. Настроението е еуфорично, израз на самоувереност, плахостта и съмненията, както и самокритичността са издухани надалеч.След изкуствено придобитото интензивно чувство на щастие,след преставане на действието човек изпада рязко в дълбока дупка.Ако преди това сте били и без това депресивни и сте взели от веществото, за да излезете от депресията,то спадането на настроението е особено голямо и се изживява като непоносимо. Едно друго неприятно вторично действие.Екстази води до силно покачване на телесната температура.Към него идва и едно друго покачване на температурата (до 42 гр. С ), поради продължаващото с часове танцуване в препълнени задушни дискотеки.По този начин в тялото възниква масивна загуба на вода,която често не се набавя в необходимото количество.И най-вече заради това, че жаждата е силно ограничена от екстази.Всичко това може да доведе много бързо до опасно за живота изсушаване на тялото. Мускулни спазми,повръщане,шокове в бъбреците,както и отказ на сърдечната дейност със смъртен изход могат да бъдат последици от това. Най-честите досега смъртни случаи във връзка с консумирането на екстази са следствие на горепосоченото.Опасността от пресъхване е голяма и тогава,когато се пие само алкохол (напр. бира) като заместител на течността. В по-високи дозировки (по правило над 100 милиграма) екстази може да причини "небивал ужас" с обърканост,панически страх и налудни представи. Съобщава се и за увреждане на черния дроб. Дълготрайни депресии,загуба на импулс,нарушения на съня,концентрацията и паметта могат да бъдат последица от приемането на екстази.Екстази има силен ефект на ПРИВИКВАНЕ (толеранс),действието на дрогата бързо отслабва.Ето защо много консуматори взимат допълнително други
опиати,предимно ЛСД,възбудителни средства и алкохол,за да постигнат същото действие.Всичко това засилва отрицателните въздействия и може да доведе до многократна зависимост,политоксикомания.Ако в къщи се започне дискусия на тема екстази,трябва непременно да се обсъдят тези опасни взаимозависимостти.

ТЕНДЕНЦИИ В ЗЛОУПОТРЕБАТА С ПСИХОТРОПНИ ВЕЩЕСТВА У НАС
1. Лесна достъпност и практическа липса на контрол върху най-често употребяваните легални психотропни вещества (успокоителни, сънотворни, противокашлечни таблетки с опиева съставка, психостимуланти и т.н.)
2. Стремително нарастване на консумацията на цигари и алкохол в училищата.
3. Поява на инжекционен прием на хероин сред училищната младеж.
4. Спадане на възрастта при първия прием на психотропни вещества от 18,5 средно през 70-те години до 14 през последните 3-4 години. При дишачите на лепила и разтворители, тя слиза средно под 10 години.
5. Наличие на големи групи ученици в училища със специален режим (интернати и полуинтернати), малцинствени групи, живеещи в относителнто затворени социални общности, които са рисков контингент.
6. Прогресивно разширяване на хероиновия пазар в София и страната и т.н. "зарибяване".
7. Голяма част от злоупотребяващите и зависими от психоактивни вещества млади хора живеят със семействата си.

ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИВАНЕ НА ЗАВИСИМОСТ
Има разлика между телесната и психичната зависимост.Обикновено
физиологичната зависимост настъпва по-рано от психичната.За преодоляване на психичната зависимост обаче е нужно много повече време,отколкото за справяне с телесната зависимост.
ОПИАТИ (опиум,хероин,метадон,морфин): много голяма опасност от бързо развитие на телесна и психична зависимост.
КОКАИН (също crack и frii base): много голяма опасност от бързо развитие на психична зависимост,не е наблюдавана телесна зависимост.
КАНАБИС (хашиш,марихуана): ясно изразена опасност от психична зависимост в съответствие с концентрацията на веществото.Рядко се наблюдава физическа зависимост.
ХАЛЮЦИНОГЕНИ (например ЛСД): възможна е известна психична зависимост; не е наблюдавана физическа зависимост.
АМФЕТАМИНИ (възбужда субстанции): изразена опасност от развитие на психична зависимост.
БАРБИТУРАТИ (приспивателни): при продължителна употреба съществува несъмнена опасност от психична и телесна зависимост.
НИКОТИН: голяма опасност от психична зависимост;при някои от пушачите - физическа зависимост.
ТРАНКВИЛИЗАТОРИ: преобладава опасността от психична зависимост. До известна степен е налице и физическа зависимост.

ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЦИ
Видът и концентрацията на наркотика определят действието му върху организма.Главната опасност произтича от неадекватно поведение,което застрашава други хора(при алкохолно опиянение) или самото лице,приемащо дрога(при халюциногени).
ОПИАТИ.Внезапно явяващо се чувство на блаженство(еуфория).Пристрастените често постигат единствено отзвучаване на симптомите на абстиненция.При по-висока дозировка бързо настъпва сънливост и вцепенение.
КОКАИН.При умерена дозировка след приема настъпва приятна възбуда.При по-високи дози е възможно да настъпи превъзбуда,загуба на ориентация,както и халюцинации.
КАНАБИС.Приятно отпускащо действие.При по-високи дози или при съответна предразположеност може да се стигне до изкривени или грешни възприятия,както и до страхови състояния.Възможни са и преходни симптоми на мания за преследване.
ХАЛЮЦИНОГЕНИ.Последиците са промени във възприятията,в изживяванета на пространство и време.Явяват се състояния на паника, пълна неадекватност в оценка на ситуациите,мания за преследване или величие.
АМФЕТАМИНИ.Последиците са възбуда,приток на енергия,временно повишаване на дееспособността и издръжливостта,по-бавно настъпване на умората.Могат да настъпят също безпокойство,превъзбуда,загуба на ориентация и халюцинации.
БАРБИТУРАТИ.Преходните състояния от чувство на умора до сън;при привикване или парадоксално действие-свръхвъзбуда и безсъние,падане на задръжките;състояние на опиянение с повишена опасност за самия себе си и околните,намалена концентрация,ограничено възприятие и способност за реагиране.
АЛКОХОЛ.При опиянение - безкритичност,неадекватни преценки,самонадценяване,смущения във възприятието, ограничаване на зрителното поле.Често се наблюдава падане на задръжките,явява се склонност към агресия или депресия.
НИКОТИН.Лек стимулиращ ефект,едва при по-високи дози-потискащо действие с отслабване на вниманието и концентрацията.
ТРАНКВИЛИЗАТОРИ.При терапевтични дози премахват напрегнатостта,лошото настроение ,приспиват;при по-високи
дози-смущения в концентрацията и способността за реагиране.
ПОСЛЕДИЦИ ЗА ФИЗИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА УПОТРЕБА
При преценка на опасността за здравето трябва да се има предвид до каква степен употребата на наркотици е свързана с общо занемаряване на здравословното състояние,което пък в повечето случаи се съпътства от намаляване на защитните сили на организма.
ОПИАТИ.Общо намаляване на защитните сили на организма,преди всичко срещу инфекциозни болести.Не се наблюдава обаче системно увреждане на определени органи.При интравенозно приложение и когато не се спазват изискванията за стерилност или пък не се контролира съставът на дрогата,се стига до запушване на кръвоносни съдове,шок вследствие защитната реакция на организма,както и тежки възпаления на черния дроб(хепатит) и HIV-инфекции.
КОКАИН.Намаляване на защитните сили на тялото,намаляване на
издръжливостта.Увреждане на лигавиццата на носа и носсната преграда (когато веществото се смърка).
КАНАБИС.Увреждания характерни за пушачите,преди всичко на дихателните функции,хроничен бронхит и белодробен рак.За други вредни действия още няма сигурни данни.
ХАЛЮЦИНОГЕНИ.Не са познати специфични физически увреждания.
АМФЕТАМИНИ.Смущения в съня и намалена защитна способност на организма.
БАРБИТУРАТИ.Не рядко смущения в равновесието и говора.Възможни са и нарушения на функцията на черния дроб и увреждания на костния мозък и кръвта.
АЛКОХОЛ.Действа като тъканна отрова в цялата нервна система(поява на парализа и увреждане на мозъчната дейност),черния
дроб(цироза),стомаха(язва на стомаха),сърцето(увреждане на сърдечния мускул).
НИКОТИН.Хронично дразнене на лигавицата на гърлото и белия дроб,а оттам повишена податливост на инфекции(бронхит) и белодробен рак.Увреждане на стените на кръвоносните съдове и нарушеното оросяване могат да доведат до увреждане на цели органи(сърдечен инфаркт).
ТРАНКВИЛИЗАТОРИ.Възможни са нарушения във вегатативната регулация(световъртеж,запек и др.).
ПСИХИЧНИ ПОСЛЕДИЦИ ПРИ ПРОДЪЛЖЕЛНА УПОТРЕБА
Продължителното приемане на всички наркотици води до тъй
наречената промяна на личността,причинена от зависимостта.Тя се
изразява в промяна на психичните функции като внимание,способност за концентрация,издръжливост,интелектуална работоспособност.Това донякъде е обусловено от действието на самата отрова,но също от психичните и
социалните последици от пристрстеността.
ОПИАТИ.Сравнително бързо настъпваща промяня на личността вследствие на пристрастеността.Изразени щети от телесните и психичните абстинентни симптоми,явяващи се при липса на обичайното действие на морфина.
КОКАИН.Честа и сравнително бързо настъпваща промяна на личността вследствие на пристрастеността.Има случаи на хронични наркотични психози.
КАНАБИС.Възможна е промяна на личността в правопропорционална зависимост от честотата на употреба и концентрацията на субстанцията.
ХАЛЮЦИНОГЕНИ.При съвременния начин на употреба рядко се стига до промяна на личността.
АМФЕТАМИНИ.Не рядко настъпва силно изразена промяна на личността.Съществува риск от появата на продължителни състояния на налудност за преследване,която при абстненция може да изчезне.
БАРБИТУРАТИ.Високият потенциал за образуване на зависимост сравнително често и бързо води до промяна на
личността:равнодушие,липса на интерес,сривове в работоспособността.При абстиненция често настъпват състояния на дезориентация.
АЛКОХОЛ.Промяната на личността стои на преден план,интелектуалната деградация може да стигне до пълно
оглупяване.Вероятността е индивидуално различна,на по принцип е толкова по-голяма,колкото повече и по-често се злоупотребява с алкохол.Последици от хроничния алкохолизъм:делириум тременс,трайни сетивни измами,ревностова налудност и други.При абстиненция част от тях са лечими.
НИКОТИН.В крайните случаи,при хронична злоупотреба-намалена трудоспособност,лесно настъпване на умора.
ТРАНКВИЛИЗАТОРИ.Наркоманна промяна на личността.

СОЦИАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ
Социалните последици само донякъде са обусловени от фармакологичните свойства на наркотиците.Не е за подценяване ролята на социалния и културния кръг и реакцията на обществото.Съществено значение имат продължителността на действието на дрогата,степента на зависимост,токсичното въздействие върху централната нервна система и личностните особености на употребяващия наркотици.
ОПИАТИ.Сравнително честа,понякога в най-тежка форма социална деградация.Съпътстващите наркоманията криминални прояви имат за цел единствено набавянето на дрога и са обусловени от високите цени и нелегалната продажба на наркотиците.
КОКАИН.Социален ефект имат намалената способност за концентрация и трудоспособност,както и пониженото чувство за
отговорност.В тежките случаи - безпризорност и загуба на доходи.
КАНАБИС.Нежеланите социални последици по-скоро са изключение.При това е спорно,доколко се касае за преки последствия от употребата на канабис,или по-скоро за реакция на обществото на тази консумация.
ХАЛЮЦИНОГЕНИ.Много рядко се наблюдават нежелани социални последици.
АМФЕТАМИНИ.При изразена пристрастеност е налице висок риск от социална деградация вследствие на намалена
дееспособност,раздразнителност,безразличие.
БАРБИТУРАТИ.Промяната на личността,причинена от пристрастеността,води до изброените вече социални
последици,включително загуба на трудоспособност,а понякога криминално поведение.
АЛКОХОЛ.Промяната на личността се съпътства от целия спектър тежки социални последици,от професионална деградация до необходимост от хоспитализиране за продължително време.Заедно с това хроничния алкохолизъм по-често от другите видове пристрастеност води до злополуки,податливост на заболявания,разрушаване на социалните връзки.
НИКОТИН.Соцциалните последици произтичат от намалена физическа работоспособност и евентуална инвалидност.
ТРАНКВИЛИЗАТОРИ.Възможни са социални последици от наркоманна промяна на личността,включително и социален упадък.

СИМПТОМИ НА ПРЕДОЗИРАНЕ
Определянето на опасността за здравето при остро отравяне се затруднява от това,че обикновено рискът зависи от дозата.Итравенозното приемане на опиати по-често води до смъртоносно предозиране,отколкото другите форми на употреба на дрога.От тази гледна точка най-малък риск носят канабисът,халюциногените,тютюнът.При повечето от описаните дроги
опасността при предозиране произтича от парализата на дишането.
ОПИАТИ.Главна опасност представлява парализиращото действие върху центъра на дишането,което в зависимост от дозата може да бъде смъртоносно.Описания са и увреждания на белите дробове.
КОКАИН.В случай на остро отравяне при предозиране е възможно да се стигне до смърт поради парализа на дишането.При по-малки дози може да се появят смущения в кръвното налягане и дишането,както и гърчови състояния.
КАНАБИС.В зависимост от дозата и концентрацията са възможни смущения в сърдечната дейност,в стомашно-чревния тракт,дразнене на лигавицата на бронхите.Няма опасност за живота.
ХАЛЮЦИНОГЕНИ.Няма сигурни данни за физически увреждания вследствие на остро отравяне с ЛСД.
АМФЕТАМИНИ.Промени на телесните функции(повишаване на кръвното налягане,ускорено дишане,повишена температура),при по-високи дози(в зависимост от индивидуалната предразположеност)са възможни гърчове и дори смърт.
БАРБИТУРАТИ.Потискане на централната нервна система,при по-високи дози силно изразено приспивателно действие.Предозирането води до парализа на дишането и смърт;понякога до парализи,които дълго време не отзвучават.
АЛКОХОЛ.Смущения в регулацията на кръвообращението,на сърдечната дейност,на усета за равновесие,на говора.При по-високи дози - смърт поради парализа на дишането.
НИКОТИН.Последствия за вегетативната нервна система(сърце/кръвообращение;стомах/чревен тракт).Нарушено снабдяване
с кислород на мозъка и сърцето.При предозиране - гърчове,които могат да бъдат последвани от парализа на дишането(при обичайно инхалиране това не е възможно).

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ НАРКОМАННОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ДЕЦАТА ?
В първите години от живота се полагат основите на всички възможни видове пристрастено поведение и бягство от себе си. Детето се нуждае от внимание, загриженост, толерантност, разбиране, пространство за игра, а не от заместители. Как живеем с децата си? Допускаме ли чувствата им, дори онези, които не са ни приятни? Говорим ли с тях или нареждаме: бъдете послушни, не възразявайте? Задоволяването със сурогати започва във всекидневните ситуации. Как реагираме, когато детето се върне в къщи разплакано и с кървящо коляно?Обръщаме ли му внимание или му даваме нещо сладко и казваме: Юнак без рани не ходи.
Пристрастеността не пада от небето. Преживяванията, опитът оставят отпечатък в съзнанието на детето и определят неговите чувства и поведението му.Пристрастеността може да възникне например от това, че като деца не сме научили да използваме вътрешните си сили, да отговаряме на предизвикателствата на живота и да вземаме това, от което наистина се нуждаем.
Тук става дума за стил на поведение , обща житейска компетентност и способността да се разпознават и преработват натоварванията, да се постига достатъчно самоувереност и самочувствие и добра комуникативност.С това нараства вероятността за изграждане на критично отношение към психоактивните вещества като алкохол, нелегални дроги, медикаменти и тютюн.Това критично отношение означава да можем "не" на забранените средства и на забранените ситуации на работното място, в училище и на улицата.Критичното отношение означава освен това да знаем какво се консумира и как се консумира.А да се консумира критично, означава да не търсим в средството заместител за липсващото удовлетворение на други човешки потребности.
Не съществува единствено правилно възпитание, има стилове на възпитание, които гарантират по-голяма сигурност, и други, които понякога провокират консумацията на дрога.Последователният, но толерантен стил на възпитание избягва авторитарно-наказателните действия, както и непоследователното или прекалено закрилящо отнощение.Педагогически успешното поведение се състои не в това, да се наказват лошите качества или начини на поведение, а да се окуражават положителните алтернативи. Ние обаче сме по-склонни да наказваме или да изразяваме неодобрението си за неща, които не ни харесват.Напротив, би трябвало повече да подкрепяме, да хвалим, окуражаваме и да не крием възхищението си.
Това е в сила за детето, което прави първите си стъпки в света, но и за младежите, които търсят своята идентичност.През пубертата в един наистина революционен процес се променя тялото с бурна проява на сексуалните чувства и психиката.Самооценката, отношението към собственото тяло, към собствената идентичност и връзките с хората, особено с родителите, се преобразяват. В постепенно нарастващото значение на отношенията с действителността детето, а по-късно младият човек се обръща навън и търси многообразни дразнители.Това може да приеме натрапливи форми.Какво място имат дрогите в този процес?Те са забранени, уж опасни, но обещават нов опит, промени, забрава, а може би и други непознати неща.
Когато един млад човек употребява дроги, за кратко или продължително време се променят поведението, мисленето и чувствата му.Често не е съвсем просто да се разграничат тези промени от онова, което е част от нормалния спектър на развитието,експериментирането и преживяването на границите.Колебанията в настроението в процеса на търсене на идентичност са нормални, импулсивното поведение може да се появи без повод или като реакция на някакво разочарование, но може да бъде и признак за действието на дрогите или пък реакция на консумацията на дроги.

КАК ДА ОТКРИЕМ ПРИЕМА НА НАРКОТИЦИ?
Всекидневното поведение, начинът на живот, предметите, принадлежностите, вещите на децата ни - това са неща, за които би трябвало да имаме очи като родители, защото често те значат много. Трябва да сме чувствителни към неща, които биха могли да породят съмнение за наркоманен проблем.
Външен вид на злоупотребяващите с хероин:
- чести прозявки, клюмаща глава,следи от упорити постоянни разчесвания по кожата,непрекъснато подсмърчане,сълзящи очи,точковидни зеници (при интоксикация), бяла пудра (хероин) около носа и устата, следи от инжекции, ходят с дълги ръкави, понякога от тях се носи мирис на сяра.
Съпровождащи принадлежности, които могат да бъдат намерени в тяхната стая:
спринцовки, обгорени лъжички, гумени или ластични шнурове за пристягане на ръката при инжектиране, бинтове, памук и спирт, различни по големина найлонови пликчета, пари, навити на руло (за вдишване) и т. н.
Между 30% и 50% от родителите на наркомани не знаят това или го установяват чак след години. Ще опишем някои от елементите на тяхното поведение, които без да са абсолютни, могат да станат повод за разговор с децата ви. Ако детето ви се стори "не на себе си", опитайте се да запишете на лист всички причини по ваше мнение и да ги анализирате.Ако това, което ви се е сторило странно, се повтори, може би страховете ви са основателни.

НЯКОИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО НА ДЕЦАТА, КОИТО МОГАТ ДА СЕ ДЪЛЖАТ НА НАРКОТИЦИ
1. Дълги периоди, прекарвани в стаята или банята заключени.
Понякога банята се превръща в постоянна тяхна резиденция. Шумът на течаща вода маскира шумове, свързани с приготвянето и инжектирането на наркотика.
2. Преминаване на големи суми пари през вашите деца, чийто произход остава неясен.Наркотиците са скъпа работа и за тях са необходими средства, които не могат да се спестят от парите за сутрешна закуска в училище.Повишената необходимост от пари при всички случаи трябва да е знак за тревога.Най-сигурният път да продължи консумацията на дрога е да се задоволи тази необходимост.Парите тук стават синоним на отрова, особено ако се дават без много уговорки.
3. Известна тайнственост в поведението. В юношеска възраст е нормално отдръпването от родителите и затварянето в себе си, но злоупотребяващите с наркотици започват да прекарват повече време заключени в стаята си, като не разрешават никой да влиза при тях.Обикновено провеждат шепнешком разговори по телефона, като почти не дават информация за това къде отиват или пък са прекалено многословни за незначителни неща
4. Промяна в състава на приятелите и познатите.Постепенно групирането става само въз основа на общия интерес към наркотиците.Пред вашата врата започват да идват непознати връстници на детето ви, които то не кани вътре и избягва да ви ги представя.По телефона тези които го търсят, също избягват да се представят.
5. Честа смяна на настроението, от веселост и бодрост до тъга ,
потиснатост и апатия, плод на наркотичното въздействие.Същевременно всякакви въпроси предизвикват раздразнителност.
6. Отношението към училището и домашните задължения става напълно безотговорно.Зачестява въвличането в различни разправии, скандали, инциденти в училище и на улицата.Децата стават често жертва на автомобилни катастрофи.Имате чувството, че детето непрекъснато ви лъже.
7. В разговорите с вас и под формата на шега започва да се прокрадва темата за наркотиците.Може да се появят рисунки и жаргон, свързани с наркоманното поведение - "стаф", "дрога", "помпа", "трева" и др.
8. Влошаване на здравето и физическата кондиция, намаляване на теглото, чести инфекции и др.
9. Загуба на амбиции и интерес към бъдещето.
10. Необичайни миризми, петна или следи по тялото, дрехите или у дома
Ако подозрението, че дъщерята или синът вземат дрога, се засили, цялото семейство трябва да намери сили да говори за това открито.Не трябва майката или бащата да доказват, че детето консумира дроги, а обратно, младият човек трябва да докаже, че е независим.А ако се стигне до разговор за дрогите, не бива младият човек да има превъзходство на информация и да убеди родителите си в безобидността на психоактивните вещества.Родителите трябва да са в състояние компетентно и без да драматизират да му посочат опасностите - депресии, хепатит, инфектиране с HIV, загуба на уважението на близките.
Колкото и трудна да е ситуацията от гледна точка на грижата за бъдещето на младия човек, толкова важно е същевременно за родителите да запазят конструктивна дистанция от проблема на другия, да не губят от поглед собствените си интереси, работа и собственото си развитие.Само ако се запази собственото пространство и възможност да се черпи и преобразува жизнена енергия, може да се помогне на детето.Тази способност за разграничаване в крайна сметка прави възможно да се потърси помощ от трети лица, родителски кръгове или консултации.Тя е гаранция, че ще се предприемат активни действия, без да се тушира или прикрива ситуацията, че ще се потърси
решение.Предостави: Д-р Валерия Евтимова
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Международен младежки фестивал "Музите"
Международен младежки фестивал "Музите" Сдружение „Музите” и Община С...
Още  ]
Нарушения на речта и езика
Нарушения на речта и езика Чува ли детето? Слух при децата. Ринолалия. Алалия. Афазия. Дислексия ...
Още  ]
Най - честите заболявания в детската въз...
Най-честите заболявания в детската възраст Най - честите заболявания са заболявани...
Още  ]
Кариес на ранното детство, може ли да бъ...
Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен? Какво представляват брекетите? Някои въ...
Още  ]
Хранителна алергия при кърмачетата
Хранителна алергия при кърмачетата В наши дни алергичните реакции при кърмачетата...
Още  ]
  Моето Дете