Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Спина бифида 24 09 2023      
 
Оценка: / 7
СлабОтличен 
Спина бифида


Spina Bifida е вроден дефект, който се състои в непълно изграждане на гръбнака (по точно на невралната тръба) по време на бременността. Като резултат детето се ражда инвалид (с парализа на долните крайници) или умира от инфекция скоро след раждането - в зависимост от това доколко е засегнат гръбначният стълб.
Какво точно представлява SPINA BIFIDA?
Гръбначният стълб се състои от прешлени, които отгоре-надолу се разделят на: шийни, гръдни, поясни, кръстцови и опашни. Кръстцовите и опашните прешлени са сраснали помежду си и образуват кръстцова и опашна кост.
Спина бифида е аномалия на гръбначния стълб - разцепване на един или няколко съседни прешленни пръстени. Нормално прешлените затварят в прешленен пръстенов канал, гръбначният мозък. При спина фибида при един или няколко съседни прешленни пръстени съществува разцепване, като през образуваната цепнатина навън, достига до кожата обвивката на гръбначния мозък. Често настъпва инфекция. Спина бифида се локализира в областта на поясните, кръстцовите и опашните прешленни пръстени. При по-голяма спина бифида съществуват инконтинеция на урина и изпражнения, парализира на долните крайници. Обикновено кожата над спината е окосмена. Болните с леко изразено разцепване на прешленен пръстен нямат доловими оплаквания и аномалията се открива случайно при рентгеново изследване по друг повод.
Когато заболяването е по-леко лечението на спина бифида е оперативно. Успешната операция отстранява аномалията, възстановява целостта на засегнатите прешлени и предпазва от тежки усложнения.
SPINA BIFIDA - колко често се среща?
SPINA BIFIDA е сред най-често срещания вроден дефект при новородените, водещ до перманентна инвалидизация или смърт. Всички жени, способни да забременеят, са под риск да имат дете, родено със SPINA BIFIDA. За нещастие опасността е по-близка отколкото можете да си представите и е напълно реална. Няма доказани данни заболяването Spina Bifida да е генетично обусловено. Всичко е въпрос на шанс и на малко усилия от ваша страна.
SPINA BIFIDA засяга приблизително 2 от всеки 1 000 новородени в Съединените щати (за България все още няма обобщени такива данни). Фолиевата киселина, консумирана ежедневно, може да предотврати между 50% и 75% от случаите на SPINA BIFIDA. За нещастие, голям процент от българските жени не знаят, че фолиевата киселина може да предотвратява много от тези вродени дефекти, и 70 процента от жените не приемат всекидневно препоръчаното (и в някои случаи - предписаното им) ниво на фолиева киселина.
Според Световната Здравна Организация, 70 000 новородени и 200 000 бремености са засегнати всяка година от Спина Бифида. Това е твърде много. В България се диагностицира по национална програма, утвърдена с решение 735 на МС от 10.10.2000 г. и финансирана от бюджета. Доказано засегнатите бременности се прекъсват. При допуснати раждания със Спина Бифида се правят консилиуми от специалисти в областта, които преценяват тежестта на малформацията и има ли смисъл да бъде оперирана. Леките случаи подлежат на (често успешни) неврологични операции. При тежките случаи обикновено се стига до летален изход вследствие на тежка вторична инфекция на откритата част на гръбначния мозък. Оцелелите с тежка форма на малформацията Спина Бифида водят труден живот с множество усложнения - за тях и за семействата им. Обикновено тези случаи остават завинаги в някой от домовете за деца с тежки увреждания. Засегнатите от Спина Бифида деца в България, вкл. прекъснатите по тази причина бременности, по неофициални данни (по мнения на лекари в здравните форуми) са 1-2 до 12 промила (на 1000) от всички желани бременности, които за миналата година в България са 70 000. При усреднени стойности за страната от 3-4 промила, това прави 250 деца на година или 1000 деца в рамките на един 4 годишен министерски мандат, които отиват в черната статистика. Евентуално някога работеща програма за превенция би спасила до 70% от тези деца и те биха могли да бъдат родени здрави. От кого зависи това да стане факт?
Спина бифида означава буквално "раздвоен гръбначен стълб". Направете поне това, което можете. Взимайте фолиева киселина и планирайте.
По съвет на специалистите!
От 1 до 28 ден на бременността се затваря гръбначният стълб. Затова всичко е от изключително значение фолиевата киселина да се пие през първите 28 дена. Доказано е, че приемането 2 -3 месеца преди забременяване и през първите 3 месеца на бременността на 0,4 милиграма дневно фолиева киселина намаляват със 70% случаите на дефекти на невралната тръба (спина бифида). При бременни, които са имали вече дете с дефект на невралната тръба се препоръчват 10 пъти по-висока доза - 4 милиграма дневно.
Вече повече от 20 години е известно, че при даването на фолиева киселина по 0,4 милиграма дневно на жените, при 70 % не се появяват дефекти на невралната тръба. И във всички страни, в които има генетични програми, жените, които искат да забременеят се съветват ежедневно да пият фолиева киселина. За съжаление в България тази практика тепърва си пробива път.
Спина Бифида е дефект на гръбначния стълб. Това е втората по-честота малформация, с която се раждат бебета у нас. Заболяването не е наследствено и може да се появи при всяка жена в детеродна възраст. Проблемът е в това, че при тези аномалии се засяга тежко гръбначния стълб. Става въпрос за незатваряне на прешлените - един, два или повече, което е съвместимо за живот, но инвалидизира човек. Такива деца имат различни неврологични отклонения. Една част от тях се оперират - успешно или не.
Фолиевата киселина е витамин от група В, за който е известно, че е използван в периода преди забременяването и в първите три месеца от бременността, намалява риска от раждане на деца с дефекти на невралната тръба. Това е една от най-честите аномалии. По честота те са на второ място след дефектите на сърдечно-съдовата система. Този дефект е един от малкото, при които има възможност за профилактика, която разбира се, за да е ефективна трябва да започне минимум месец преди жената да планира забременяване. За съжаление те чуват когато вече са бременни или са имали дете с такава диагноза. Когато лекарите диагностицират с ехограф Спина Бифида в четвъртия месец от бремеността, вече е твърде късно. Тогава като единствен изход специалистите препоръчат аборт. В Канада и някои европейски страни, за да получават жените необходимото количество фолиевата киселина, витаминът се добавя в хранителни продукти. В някои страни се правят опити за добавяне на фолиева киселина в хранителни продукти, но досега не е ясна ползата от това. В България ние имаме подобни програми за други заболявания - солта се обогатява с йод срещу гуша, млякото с флуор за зъбите, и с витамин Д за рахит. Най-важният период от развитието на бебето са първите 12 седмици, когато много жени дори не знаят, че са бременни. Важно е жената в този период да получава достатъчно витамини, пълноценна храна, да има минимални натоварвания и стрес.
Спина бифида и аненцефалия (дефекти на невралната тръба - гръбначен и главен мозък) са един от малкото примери за успешна първична профилактика на вродени аномалии. Дефектите на невралната тръба се срещат около 2 на 1000 новородени. Рискът за повторение е около 2%. Причината за дефектите са мутации в множество гени в съчетания на едно или няколко условия на околната среда.
Дефектите на невралната тръба се откриват успешно чрез вторична профилактика. За съжаление те заемат второ място по честота на малформации, с които се раждат бебета в България. Спина Бифида е едно от тези генетични заболявания, което може да се появи при всяка бъдеща майка. Но това е и едно от малкото увреждания, които могат да бъдат избегнати.
Фолиевата киселина (витамин Б9)!
Фолиевата киселина всъщност е витамин В9. Помага на клетките да се умножават. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Най-добрият й източник са суровите зелени зеленчуци - салатите, спанакът, грахът, магданозът, броколите, хлябът. Фолиева киселина има и в черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшиничните зародиши. Както вече знаете достатъчната консумация на фолиева киселина (витамин Б9) намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките. Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка - тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия
Тъй като организмът не произвежда витамин Б9, той трябва да се набавя най-вече чрез храна или приемането й под формата на таблетки. Фолиевата киселина е и единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната са увеличени двойно. Необходимото количество FOLACID при бременните жени е 400 мкг (0,4 милиграма) дневно.
На българския пазар има достатъчно подходящи лекарствени форми съдържащи необходимото количество фолиева киселина. Тъй като бременността трудно се планира, а фолиевата киселина е безвреден витамин, тя може да се взема непрекъснато за дълъг период от време в очакване на бременността.

Из специализирания печатКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Затлъстяването при децата
Затлъстяването при децата Деца с наднормено тегло За родители, които искат ЗДРАВИ ДЕЦА ...
Още  ]
Лошите приятели на вашите деца
Лошите приятели на вашите деца Кога да се намесите и кога да отстъпите. Да решите какво д...
Още  ]
Зигмунд Фройд - Психология на човека
Зигмунд Фройд - Психология на човека Наричат го „бащата на психоанализата”. Ня...
Още  ]
Гладният ученик е лош ученик
Гладният ученик е лош ученик Научете детето си да се храни правилно Никога не трябва да...
Още  ]
Коледа
Коледа- семеен празник Бъдни вечер. Рождество Христово- Коледа. Елхата. Дядо Коледа. Коледни р...
Още  ]
  Моето Дете