Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Фамилна терапия 02 04 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Фамилна терапия – основни понятия и приложение

Въведение
Фамилната терапия (ФТ) е психотерапевтичен метод, при който се работи с цялото семейство. Семейството може да се определи като група от хора, свързани помежду си с кръвна или брачна връзка или съжителстващи заедно. Този вид психотерапия е особено подходяща за преодоляване на брачни недоразумения и поведенчески проблеми у децата. Тя, също така, е и ефективен метод за работа при наличие на сериозни телесни или психични проблеми с хронично протичане, например: диабет, хипертония, астма, депресия, анорексия, зависимост към алкохол и психоактивни вещества и др. (Gurman et al. 1986).
Предистория
Фамилната терапия е един сравнително нов психотерапевтичен метод. С нарастването на разбирането, че семейството е важно за поддържането на психичен комфорт в членовете му, започват да се правят и първите стъпки за работа с цялото семейство, а не само с отделни негови членове. Теоретичните основи са поставени от американския антрополог Gregory Bateson, който описва модели на взаимоотношения в малки групи. (Gregory Bateson, 1958). С това той променя фокуса на интервенциите от вътрешния свят на индивида (предмет на индивидуалната психотерапия) към семейната система (семейната група). Оттогава досега полето на фамилната терапия непрекъснато се развива и обогатява с модели, базирани на различни теоретични основи.
Семейството от гледна точка на теорията за системите
Семейството е гъвкава група, която сама определя правилата си и която е нещо повече от сбора на отделните си членове. Когато двама души се събират да живеят заедно, освен “Аз” и “Ти” се появява и “Ние”. Тази система има свои граници и поддържа баланс чрез набор от вътрешни правила. Правилата във всяко семейство са различни и това прави периода на “напасване” в новообразуваното семейство особено важен, защото новото семейство трябва да изработи свои правила, част от които са нови, а друга част – пренесени от семействата по произход. Семейната терапия поставя ударението върху взаимоотношенията и общуването между семейните членове. Счита се, че взаимоотношенията в семейството са основен източник, както за добро психично здраве, така и за възникването на дискомфорт (Doherty WJ, and Baptiste D A. Jr.,1993).
Общуване
Общуването е важно, защото то определя характера на отношенията между хората. То обхваща както информацията, която се предава и съответно приема, така и смисъла, който човек разчита в тази информация. Елементите на общуването са словесни (думите, които изричаме) и несловесни (позата на тялото, интонацията и др.). Важна е и ситуацията, в която се предава дадено послание. Така едно и също послание може да придобие различен смисъл в зависимост от начина, по който е изказано и от това, какво чува партньоът. Изречението “Боли ме главата” може да означава “Имам нужда от малко усамотение”, но може да означава още “Сърдит/а съм ти и не искам да говоря с теб”, или “Имах много проблеми в службата”, или “Напрегнат/а съм”, или “Имам нужда да споделя с тебе какво ми се случва”, или… Вариантите са многобройни и зависят, както от състоянието на този, който казва тези думи, така и от този, който ги приема. Недоразуменията възникват, когато този, който ги казва влага един смисъл, а този който ги слуша – друг. Оттук се променят и взаимоотношенията, които могат да станат така напрегнати, че да доведат до сериозен дискомфорт у членовете на семейството.
Приложение
Фамилната терапия е метод, който може да се използва самостоятелно или в комбинация с други терапевтични подходи. Той е подходящ за преодоляване на затруднения във взаимоотношенията между семейните членове или при промяна в състава на семейството (развод, смърт, брак между веднъж разведени хора и т.н.), както и за лечение на психични проблеми.
Описание
Фамилната терапия протича в срещи (сесии) между семейството и терапевта. Терапевтът мобилизира ресурсите на семейството за изграждане на удовлетворителни взаимоотношения и постигане на ясна комуникация между семейните членове. Той е неутрален - не взима ничия страна и не служи за съдник.
Заключение
Фамилната терапия е сравнително нов и доказано ефективен психотерапевтичен метод, който помага за постигане на удовлетворителни взаимоотношения, а оттук и за психичен комфорт в членовете на семейството.

Автор: д-р Галя Петрова
Източник: www.psihichnozdrave.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Поставете разумни правила за ползване на...
Поставете разумни правила за ползване на компютъра от децата Ви Как да се справим с компютърната...
Още  ]
Сексуално насилие над деца
Сексуално насилие над деца Сексуалната експлоатация като социално-педагогически проблем Как...
Още  ]
Що е това цитонамазка?
Що е това цитонамазка? Благодарение на това изследване, въведено за първи път от Papanico...
Още  ]
Нови нормативи за теглото и ръста на мал...
Нови нормативи за теглото и ръста на малките деца Световната здравна организация намалява п...
Още  ]
Да изучим емоциите си и да знаем как да ...
Да изучим емоциите си и да знаем как да се справяме с тях! Интервю с Мадлен Алгафари ...
Още  ]
  Моето Дете