Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Фамилна терапия 20 06 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Фамилна терапия – основни понятия и приложение

Въведение
Фамилната терапия (ФТ) е психотерапевтичен метод, при който се работи с цялото семейство. Семейството може да се определи като група от хора, свързани помежду си с кръвна или брачна връзка или съжителстващи заедно. Този вид психотерапия е особено подходяща за преодоляване на брачни недоразумения и поведенчески проблеми у децата. Тя, също така, е и ефективен метод за работа при наличие на сериозни телесни или психични проблеми с хронично протичане, например: диабет, хипертония, астма, депресия, анорексия, зависимост към алкохол и психоактивни вещества и др. (Gurman et al. 1986).
Предистория
Фамилната терапия е един сравнително нов психотерапевтичен метод. С нарастването на разбирането, че семейството е важно за поддържането на психичен комфорт в членовете му, започват да се правят и първите стъпки за работа с цялото семейство, а не само с отделни негови членове. Теоретичните основи са поставени от американския антрополог Gregory Bateson, който описва модели на взаимоотношения в малки групи. (Gregory Bateson, 1958). С това той променя фокуса на интервенциите от вътрешния свят на индивида (предмет на индивидуалната психотерапия) към семейната система (семейната група). Оттогава досега полето на фамилната терапия непрекъснато се развива и обогатява с модели, базирани на различни теоретични основи.
Семейството от гледна точка на теорията за системите
Семейството е гъвкава група, която сама определя правилата си и която е нещо повече от сбора на отделните си членове. Когато двама души се събират да живеят заедно, освен “Аз” и “Ти” се появява и “Ние”. Тази система има свои граници и поддържа баланс чрез набор от вътрешни правила. Правилата във всяко семейство са различни и това прави периода на “напасване” в новообразуваното семейство особено важен, защото новото семейство трябва да изработи свои правила, част от които са нови, а друга част – пренесени от семействата по произход. Семейната терапия поставя ударението върху взаимоотношенията и общуването между семейните членове. Счита се, че взаимоотношенията в семейството са основен източник, както за добро психично здраве, така и за възникването на дискомфорт (Doherty WJ, and Baptiste D A. Jr.,1993).
Общуване
Общуването е важно, защото то определя характера на отношенията между хората. То обхваща както информацията, която се предава и съответно приема, така и смисъла, който човек разчита в тази информация. Елементите на общуването са словесни (думите, които изричаме) и несловесни (позата на тялото, интонацията и др.). Важна е и ситуацията, в която се предава дадено послание. Така едно и също послание може да придобие различен смисъл в зависимост от начина, по който е изказано и от това, какво чува партньоът. Изречението “Боли ме главата” може да означава “Имам нужда от малко усамотение”, но може да означава още “Сърдит/а съм ти и не искам да говоря с теб”, или “Имах много проблеми в службата”, или “Напрегнат/а съм”, или “Имам нужда да споделя с тебе какво ми се случва”, или… Вариантите са многобройни и зависят, както от състоянието на този, който казва тези думи, така и от този, който ги приема. Недоразуменията възникват, когато този, който ги казва влага един смисъл, а този който ги слуша – друг. Оттук се променят и взаимоотношенията, които могат да станат така напрегнати, че да доведат до сериозен дискомфорт у членовете на семейството.
Приложение
Фамилната терапия е метод, който може да се използва самостоятелно или в комбинация с други терапевтични подходи. Той е подходящ за преодоляване на затруднения във взаимоотношенията между семейните членове или при промяна в състава на семейството (развод, смърт, брак между веднъж разведени хора и т.н.), както и за лечение на психични проблеми.
Описание
Фамилната терапия протича в срещи (сесии) между семейството и терапевта. Терапевтът мобилизира ресурсите на семейството за изграждане на удовлетворителни взаимоотношения и постигане на ясна комуникация между семейните членове. Той е неутрален - не взима ничия страна и не служи за съдник.
Заключение
Фамилната терапия е сравнително нов и доказано ефективен психотерапевтичен метод, който помага за постигане на удовлетворителни взаимоотношения, а оттук и за психичен комфорт в членовете на семейството.

Автор: д-р Галя Петрова
Източник: www.psihichnozdrave.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
На 2 февруари се празнува Петльовден, пр...
На 2 февруари се празнува Петльовден, празникът на мъжките рожби и Сретение Господне ...
Още  ]
Права и задължения на здравноосигурените...
Права и задължения на здравноосигурените пациенти- 2010 Какви стоматологични услуги заплаща Здра...
Още  ]
Как да активизираме речта у детето?
Как да активизираме речта у детето? Съвместно разглеждане на предмети Възраст...
Още  ]
Първи юни- Международен ден на детето
Първи юни- Международен ден на детето Международният ден на детето е честван в много страни...
Още  ]
Физиолигични особености на новороденото
Физиолигични особености на новороденото През първите дни новороденото е с малко продълговата глав...
Още  ]
  Моето Дете