Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Шарката 24 05 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Шарката


Варицела /Лещенка/

Варицелата се причинява от специфичен вирус. Заболяването се разпространява по въздушно-капков път. Боледуват предимно деца, поради наличие на преходен имунитет. Вирусите проникват в лигавицата на дихателните пътища, където се размножават. От там те попадат в кръвта и достигат до кажата, като я увреждат. Инкубационният период е от 11 до 21 дни. След това се появяват оплаквания от главоболие и поясна болка, а телесната температура се повишава. Кожният обрив се състои от розови възелчета /папулки/, които постепенно се превръщат в малки мехурчета изпълнени с бистро съдържимо. Мехурчетата скоро се разпукват, съдържимото им засъхва и се образуват корички. През 2-3 дни се появяват тласъчно нови обриви със същото развитие, като по такъв начин в близките кожни участъци се наблюдават обриви в различен стадий на развитие - петна, папулки /възелчета/, мехурчета /везикулки/, корички. Кожните изменения се съпровождат от силен сърбеж. След преминаване на обрива не остават белези. Преболедувалите придобиват траен имунитет. Лечението се провежда в домашна обстановка, в изолация. Назначават се антисептични пудри, които съдържат и съставки против сърбежа. Къпа не не се разрешава до падане на коричките, а ръцете на детето се измиват често. При инфектиране на обрива се прилагат антисептични пудри и унгвенти.Профилактиката се състои в строга изолация на заболялите.


Морбили
/дребна шарка/


Заболяването се причинява от специфичен вирус. То се разпространява по въздушно-капков път от болните, които отделят вируса в околната среда два дни преди първите болестни прояви. Вирусът прониква и се размножава в епителните клетки на дихателната лигавица. От там той достига регионалните лимфни възли и кръвта, чрез която се разпространява по целия организъм, като засяга изключително епителните клетки на лигавицата и кожата. Инкубационният период е от 9 до 11 дни. След това настъпват характерните признаци на болестта. Телесната температура се покачва до 38-39 градуса С, носът се запушва, появява се суха, "лаеща" кашлица, конюнктивата и на двете очи се зачервява. По небцето се установяват червени петна. Особено характерни, срещани само при морбили, са надигнатите бели петънца, разположени по лигавицата на бузите срещу кътниците. Те се появяват преди кожния обрив и изчезват след неговото появяване. След кратко понижаване на температурата следва ново повишаване и се появява типичният морбилозен кожен обрив. През първия ден той обхваща лицето и шията, а на втория - тялото и бедрата, на третия - китките и коленете, като по лицето започва да преминава. Обривът се състои от розово-червени петна с различна големина и форма, които имат склонност към сливане. Понякога обривът има форма на малки пъпчили /папули/ върху петнист фон. След преминаване на обрива на мястото му остават кафеникави петна. В разгара на болестта лицето има характерен вид: с обилен кожен обрив, подути клепачи, сълзящи зачервени очи, чувствителни на светлина, сухи устни, засъхнал носен секрет около ноздрите. Регионарните лимфни възли /под мишницата, по шията и тила/ се подуват. Нерядко болестта протича в по-лека, по-тежка или атипична форма, което затруднява диагностирането й. При неактивно лечение се развиват усложнения от бактериално естество /пневмония, отит, аменингит, синуит и други/. Лечението се провежда в домашна обстановка. Назначава се течно-кашава диета /пюрета, кремове/, плодови желета, повече течности, плодови сокове, витамини, шипков чай, антипиретици. При развитие на усложнения се прилагат антибиотици.Прогнозата е добра. При усложнения и недостатъчно активно лечение тя е сериозна. След преболедуване остава траен имунитет. Профилактиката се състои в прилагане на противоморбилна ваксина при всички не боледували от морбили деца от 1- до 8-годишна възраст.

Едра шарка /Вариола/

Едрата шарка (позната още от латиснкото име като Вариола или Variola vera) е силно заразна вирусна болест уникална за хората. Причинява се от два вида вируси наречени Variola major и Variola minor. Първият вид е по-смъртоносна форма със смъртност 20-40 процента от инфектираните, докато вторият убива само 1% от жертвите си. Много от оцелелите остават напълно или с едно око слепи от възпаление на роговицата, а по кожата остават
типични за шарката белези. Средно изчислено в периода на 20 век Вариолата причинява 300-500 милиона смъртни случая. Само през 1967 година Световната Здравна Организация изчислява, че от 15 милиона души заразени от болестта 2 милиона умират същата година. Сега вариолата е епидемимчна в тропиците и в страни, в които антивариолната ваксинация не е задължителна и системна. Съвременният транспорт благоприятствува избухването на епидемии и в по-развитите страни. Вирусът, твърде устойчив във външната среда, се намира в мехурчетата, коричките, носо-гърлените секрети, фекалиите, облеклото и пр. Заразяването става най-често чрез пръски, инфектирани крусти и т.н., или косвено-чрез заразени предмети, мухи, домашни животни. Входна врата е най-често Валдайеровият пръстен. Боледуват лица от всякаква възраст.Прониквайки в кръвния поток,вирусът причинявя бурна обща реакция, която трае около 3 дни, след което се фиксира в кожата, лигавиците, ц.н.с. и други тъкани. По правило настъпва вторична бактериална инфекция на кожно-лигавичните поражения, а често и други вторични инфекции. Дехидртацията е честа и се дължи на дисфагията, обусловена от засягане на гърлото, и на загубата на течност от кожните поражения, евент. и на повръщанията. В серума на повечето болни към 6-ия ден от заболяването се доказват антитела (те липсват дори и по-късно при фулминантната хеморагична форма, при която освен това и веремията е масивна и има тежка тромбоцитопения). Имунитетът след прекарано заболяване е траен.При неваксинирани леталитетът се колебае между 20 и 50%. При ваксинираните вариолата протича леко, с много малка смъртност Прогностично неблагоприатни са хеморагичните и конфлуиращите форми, късата инкубация, заболяванията при деца, възрастни, бременни жени, изтощени и лесно уязвими хора. Трудоспособността може да остане трайно ограничена поради очни и други усложнения. При качествено лечение и възможностите на съвременната медиина рядко остават сериозни козметични дефекти.

Източник: Уйкипедия- Свободна енциклопедияКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Адаптация на детето към училищно обучени...
Адаптация на детето към училищно обучение Периодът между шестата и седмата година поставя ...
Още  ]
Детският учител трябва да има призвание ...
Детският учител трябва да има призвание за това! Интервю с Красимира Тодорова- директор на...
Още  ]
Влияние на родителския изказ върху емоци...
Влияние на родителския изказ върху емоционалното развитие на децата Красимира Тодорова- педаг...
Още  ]
Държавни зрелостни изпити
Държавни зрелостни изпити Придобиването на средно образование след успешно завърше...
Още  ]
Акнето
За вас, тийнейджъри! Лекувайте акнето навреме За добрата полова култура Първо посещение при гин...
Още  ]
  Моето Дете