Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бременност в пълна хармония с хормоните?! 24 05 2024      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бременност в пълна хармония с хормоните?!
Страница 2
Страница 3

Бременност в пълна хармония с хормоните?!


Те ви карат да се смеете, повръщате и... произвеждате кърма. Хормоните причиняват значително напрежение по време на бременността, но влиянието им невинаги е толкова лошо, колкото си мислите...Почти сигурно е, че хормоните са истинският и единствен враг в ежедневието на бременната жена - точно когато сте решили, че вече сте се спасили от сутрешното гадене, изведнъж започват да ви обливат топли вълни или съвсем ненадейно избухвате в необуздан плач за всичко и всеки около вас. Това може и да е част от радостта малко човече да расте във вас (и съответната малка цена за голямото щастие), но понякога ви докарва до лудост, да не говорим за горкия ви партньор.Всички роптаем срещу тях, но какво всъщност представляват хормоните? И след като ги обвиняваме за всичко - от раздразнителността до шоколадовата мания, наистина е редно да опознаем врага отблизо.
Досието на врага. Хормоните представляват химични вещества, произведени и отделени от едни органи в тялото и посредством кръвта транспортирани до други, чието действие хормоните стимулират. С появата на бременност човешкият хорион гонадотропин (ЧХГ) - глюкопротеинов хормон, се произвежда от развиващата се плацента малко след оплождането и стимулира яйчника да произвежда по-голямо количество прогестерон, което от своя страна спира месечния цикъл. Появата на ЧХГ в урината скоро след зачеването и по-нататъшното нарастване на концентрацията му по време на ранната бременност го правят идеален маркер за навременното откриване на бременност. Прогестеронът (произвеждан от яйчника, а по-късно и от плацентата) има отпускащо действие за мускулите в утробата, което не позволява контракции и спонтанен аборт. Естрогенът (също произвеждан от яйчника, а по-късно и от плацентата) подготвя утробата за прикрепването на вече оплодената яйцеклетка и стимулира млечните жлези за производство на кърма.
Други хормони, които играят важна роля (и различни "номера") по време на бременността, са:
· окситоцин - стимулира контракциите, когато родовият процес настъпи, и подпомага млечните жлези;
· ендорфин - известен още като "хормона на щастието", помага на бременната да се справи със стреса и болката;
· релаксин - отпуска ставните връзки в тазовата област, като я прави по-гъвкава и "разтеглива" при подготовка на тялото за раждане.
Промените в хормоналните нива по време на бременност предизвикат и някои неприятни странични ефекти, както всички знаем - дори и най-незапознатите веднага ще изброят гаденето и повръщането. И в тези случаи няма особено поле за ваша ответна реакция. Това, което може да се предприеме в отговор, е хранене с малки порции, но често, за да се регулира нивото на кръвната захар, и редовни упражнения за духа и тялото, които ще отнемат напрежението и стреса от организма. Алтернативни методи като ароматотерапия и акупресура също предлагат известно облекчение, но е важно да имате съгласието на наблюдаващия ви лекар, преди да ги практикувате. При всички положения обаче в даден момент ще ви се наложи просто да приемете, че природата (и вашият организъм в частност) си има свои начини за справяне с резките промени. И да не забравяте, че бременността трае само 9 месеца, като повечето от неприятните й ефекти далеч не се проявяват през цялото това време, а на финала ви очаква едно прекрасно, сладко ваше бебе.
Радости и сълзи. Плача като бебе .Да погледнем истината в очите - смущаващо е, когато избухваш в плач заради малкото (нарисувано) кученце от филма, загубено в гората (и спасено, преди да са спрели сълзите ви). По-честият плач по време на бременността е резултат от завишеното количество на естроген в организма ви, но може и да е причинен от напрегнатото очакване и евентуалните страхове, съпътстващи деветте месеца. Предвид всички промени, на които е подложено тялото и съзнанието ви, няма нищо чудно, че в даден момент емоциите побеждават. Всеки има своите лоши моменти, но важното е те да не са доминиращи. Тогава е възможно да става въпрос за предродилна депресия, особено в случаите, когато зачеването е било трудно или е предхождано от друга трудна бременност. За да сте наясно със състоянието си, потърсете съвета на наблюдаващия ви лекар.Бъдете много внимателни с мен!
Ако плачът не е редовното ви занимание, вероятно се нахвърляте грубо и раздразнено върху околните (и най-вече съпруга) и при най-малкия повод. Отново високите количества на естроген поемат част от вината като идеалното ви извинение, но дори и да не ви се иска, "омекотяването" на ситуацията е възможно и зависи от вас. Раздразнителността е обичайна и приемлива (в известни граници) по време на бременността, но това съвсем не я прави приятна. Когато усетите, че сте в такова състояние и адреналинът ви е склонен да се повиши и при най-малкия повод, просто предупредете партньора си и обяснете, че вината не е негова. Желателно е и да се извините, ако все пак не успеете да избегнете "избухването".
Щастието е навсякъде. Ендорфинът е "хормонът на щастието", чието ниво постепенно се покачва, за да изпълни съществената си роля - смекчаване на болката по време на раждането. Същият хормон се произвежда в по-големи количества и по време на различни физически натоварвания, така че със сигурност ще зарадвате себе си, ако практикувате йога, плуване.
Колкото и да е странно, въпреки че естрогенът предизвиква сълзите и раздразнителността ви, в комбинация с прогестерона може да доведе и до въодушевление. Тези хормони са отговорни за необичайно променливите ви настроения, превръщащи ви от нацупена наедряла жена в почти подскачащо от щастие момиче в рамките на не повече от десет минути.

Д-р Румен Симеонов
Акушер- гинеколог от Окръжна болница- Пловдив
Предостави Д-р Валерия Евтимова

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Телевизията и децата
Телевизията и децата Възпитанието на децата и медиите Как телевизията влияе на вашето дете?...
Още  ]
Задължителни ваксини – с цената на какво...
Задължителни ваксини – с цената на какво? Становище на фейсбук групата „За или ...
Още  ]
Бронхиалната астма
Бронхиалната астма Бронхиалната астма е широко разпространено заболяване. Около 2-3% от насе...
Още  ]
Какъв е твоят стил на родителство?
Какъв е твоят стил на родителство? Този материал ще ти помогне да си направиш честна са...
Още  ]
Пълнa липca нa гoвop нa дeтeтo cлeд 2 г....
Липca нa гoвop нa дeтeтo cлeд 2 г. и пoлoвинa Koгaтo нa двe гoдини и пoлoвинa eднo дeт...
Още  ]
  Моето Дете