Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Международен специалист открива зала за активно естествено раждане в българска болница 31 01 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Международен специалист открива зала за активно естествено раждане в българска болница


Независимата холандска акушерка Мери Шварц пристига в България за обмяна на опит с наши специалисти.
Независимата акушерка от Холандия и активист за естествено раждане Мери Шварц ще открие официално първата зала за активно естествено раждане в България, в която няма родилно легло.
Това съобщиха Мери Шварц, която е на посещение в България за обмяна на опит с български акушерки и акушер-гинеколози и д-р Тияна Николова, директор на АГ болница „Свети Лазар”, където се намира залата за активно естествено раждане.
Мери Шварц ще проведе обучения по традиционни акушерски умения в 4 града – София, Варна, Велико Търново и Пловдив, както и обучение за дули в София. Дулите са жени, които оказват психоемоционална подкрепа на раждащата жена и я придружават по време на бременността и самото раждане. В програмата на Мери Шварц са предвидени и посещения на български АГ болници, както и семинари за бъдещи майки.
„Акушерският модел на грижа, където акушерките играят водеща роля заедно със самата раждаща жена, е много по-ниско инвазивен и процесът може да следва естествения си ход. Съответно и усложненията от медицински интервенции са по-малко. От десетилетия насам е активно движението за хуманизиране на раждането, при което не се прилагат рутинни интервенции, родилката е активен участник в процеса, а не пациент и е обкръжена от близки хора. Раждането е много повече социален, отколкото медицински феномен”, сподели Мери Шварц.
„Първата зала за активно естествено раждане се открива в нашата болница, защото вярваме, че раждащата жена е главното действащо лице по време на всяко раждане. Търсенето на възможност за активно естествено раждане сред българките е голямо и ние първи откликваме на тази нужда. В залата няма родилно легло, оборудвана е с топки, стол за раждане в клекнала поза, надуваем басейн, въжета, осветлението ще е приглушено, има уредба за пускане на релаксираща музика. Ние сме и първата болница, която допусна раждане с дула в България”, разказа д-р Тияна Николова.
Залата е оборудвана по проект и идея на Олга Дукат – първата сертифицирана дула в България. “Очаквам третото ми дете да се роди само след броени дни и нямам търпение да изпробвам лично новата родилна зала”, сподели Олга.
Събитията с участието на Мери Шварц у нас са по съвместна инициатива на Център „Естествени идеи” и European Perinatal School, с подкрепата и съдействието на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), Пълна програма на събитията можете да откриете на www.estestveni-idei.com.

За Мери Шварц:
Мери Шварц е независима акушерка от Холандия, международен лектор и активист с над 40 години опит. През 1969 г. тя завършва акушерство в Амстердам, практикува като независима акушерка и асистира на над 4000 раждания през периода между 1973-1996 г. Преподава акушерство, сексуално образование и история на акушерството на студенти, акушерки и медицински сестри. Тя е известен международен говорител и автор. Ето само част от местата, където е преподавала: Charite University Berlin, New York State University, USA, University Brazil, Мidwifery school, Lissabon midwifery school, Porto university hospital и други. Говорител е на Birth Works, на ICM (International Confederation of Midwives) и на ENCA, често участва в международните конференции на Midwifery Today. Мери е основател на European Perinatal School и клонове на ENCA (The European Network of Childbirth Association) в Холандия и Португалия. В момента живее в Португалия и е вицепрезидент на неправителствена организация в подкрепа на естественото раждане Humpar, продължава да практикува и като акушерка.

Център "Естествени идеи" предлага услугата Раждане с подкрепата на сертифицирана дула

Независимо какво раждане искате да имате, дулата може да бъде до вас и да ви подкрепя. Услугата е много индивидуална и може да включва различни елементи, според вашите желания и предпочитания. Най-общо казано подкрепата на дулата включва емоционална подкрепа, помощ за справянето с болката с помощта на различни немедикаментозни методи (масаж, релаксация, топли и студени компреси, акупресура, хомеопатия, Бахова терапия, ароматерапия и др.), помощ за комуникацията с медицинския персонал. Нито един от тези елементи разбира се не е задължителен, а може да се включат и други неща, когато има нужда. Дулата е още един чифт ръце, на който можете да разчитате по всяко време, а определено има нужда от такъв по време на раждането. Тук можете да прочетете повече за ползите от присъствието на дула.
Понеже е изключително важно между дулата и бъдещата майка да се изградят отношения на взаимно доверие, преди раждането ще трябва да се срещнете поне веднъж, а по-добре няколко пъти с нея. На тези срещи ще разгледате подробно вашия план за раждане, ще обсъдите всички подробности, вашите предпочитания и притеснения. Добре е и партньорът ви да присъства. Когато раждането започне, дулата може да дойде при вас, докато сте още вкъщи и заедно да прецените кога да се тръгне към болницата или да дойде директно там. За момента имаме уговорки в няколко болници, където със сигурност може да присъства дула по време на ражданията – това са 1 АГ болница „Света София, АГ болница Свети Лазар, МБАЛ Света София и АГ болница Щерев. Ако сте се спряли на друга болница, всичко ще зависи от това дали в тази болница се допуска присъствието на дула и как персоналът ще приеме участието на такъв човек. Услугата раждане с дула е нова за България и е възможно някои лекари да не са чували за това и да бъдат резервирани в началото. Със сигурност е добре дулата да се срещне с вашия лекар преди раждането, да се обсъдят ролите на всички участници, за да може раждането да протече в максимално спокойна среда.

Какво е дула?

Дулата подкрепя жената и нейния партньор по време на бременността, раждането и началото на родителството с окуражаване, практическа помощ и информация.
Дулата е човек, когото познавате добре и който е там по време на раждането, до вас, фокусиран изцяло върху вас и вашия партньор. Тя може да ви окуражава, да остане обективна и да помогне на партньора ви да бъде по уверен в това как да ви подкрепя. Тя може да ви помогне с практически знания и мерки за облекчаване на дискомфорта, като масаж и предложения за смяна на позицията. Дулата може да предостави информация, когато имате въпроси и да помогне да комуникирате ефективно с медицинския персонал.
Основният фокус на работата на дулата е върху самото раждане, но тя може да бъде безценна по време на бременността и след раждането, когато може да помогне за кърменето и приспособяването към живота с новородено.
Има няколко неща, които дулата не е. Тя не е медицинска сестра или акушерка, така че не осигурява клинична грижа като извършване на прегледи или прослушване на сърдечните тонове на плода. Подкрепата, която дулата предлага допълва, но не замества грижата на лекаря или акушерката.
Дулата не взима решения вместо вас и не говори вместо вас. Това е вашето раждане, вашето бебе, вашият живот! Дулата предоставя информация и обясненията, от които може да имате нужда за алтернативите, които имате, но единствено и само вие решавате какво е по-добре за вас.
Бременна сте? Заслужавате дула!
Дулите правят разлика! Изследванията показват, че присъствието на дула по време на вашето раждане може да окаже съществено влияние на това как ще протече. Рискът от спешно цезарово сечение намалява, както и вероятността от други интервенции като епизиотомия и инструментално асистирано раждане. Това как майката установява връзка с бебето си, нейното удовлетворение от раждането и отношенията й с партньора й се оценяват значително по-високо при жени, които са имали дула, в сравнение с тези, които не са.
Какво прави дулата?
За някои ролята на дулата е да бъде в известен смисъл адвокат, като помага на жената да комуникира своите желания на болничния персонал, когато тя не е в състояние да го направи. За други ролята й е бъде свидетел на раждането и да пази личното пространство на жената. За повечето хора ролята на дулата е комплекса и се различава според нуждите на различните жени.
Най-общо казано дулата може да прави следните неща, в зависимост от желанията на жената:
Подготовка за раждането
Масаж, релаксация и други облекчаващи болката средства
Психологическа подкрепа - успокоение и окуражаване
Информация за наличните възможности
Повечето дули виждат себе си като човек, които осигурява подкрепа на раждащата жена. С всяка жена ролята на дулата ще бъде различна. За една това ще бъде любяща подкрепа и облекчаване на дискомфорта. За друга – помощ да повярва в себе си и да поеме отговорност за своите решения. За трета – предоставяне на информация. Повечето жени ще искат комбинация от всички тези неща.

Източник: www.estestveni-idei.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Дали да изпълним писмото до Дядо Коледа?
Писмо до Дядо Коледа Писмата им до Дядо Коледа са готови отдавна. Те ги знаят наизуст, но д...
Още  ]
Адаптация на детето към училищно обучени...
Адаптация на детето към училищно обучение Периодът между шестата и седмата година поставя ...
Още  ]
Внимание, МЕНИНГИТ!
Внимание, МЕНИНГИТ! През последните дни отново се заговори за едно от най-тежките заболя...
Още  ]
Често срещани родителски грешки
Често срещани родителски грешки Родителите възпитават децата си спрямо своите разбирания ...
Още  ]
Как се развива плодът?
Как се развива плодът? Кои са най-често срещаните малки проблеми на бременността? Бременно...
Още  ]
  Моето Дете