Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Билколечение за деца 09 12 2022      
 
Оценка: / 8
СлабОтличен 
Билколечение за деца

Кашлица, простуда и възпаление на гърлото

През първите няколко месеца трансплацентарно преминалите антитела от майката защитават бебетата от вирусни заболявания. След този период децата си изграждат собствени защитни механизми срещу инфекциите. Един от начините за това е контактът им с широка гама бактерии, вируси и други патогени, особено в училище. Затова малките деца често се разболяват от кашлица, простуда и възпалено гърло.
Симптоми:
• Симптомите на простудата включват хрема, кашлица и леко повишена температура.
• Ангината (възпалението на сливиците) протича с висока температура, възпаление на гърлото и болка при преглъщане.
• Синуитьт става причина за появата на главоболие (особено при навеждане напред), хрема, намалено обоняние и липса на апетит,
• Може да се повиши температурата.
КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР
• Ако простудата при детето не премине бързо, се консултирайте с лекар. Важно е да не се допусне леката вирусна инфекция да доведе до бактериални усложнения като инфекция на средното ухо, сливиците, белите дробове или синусите и да се наложи лечение с антибиотици.
Причини
Простудата е често срещана през цялата година, но пикът на заболеваемостта е през зимата. Повечето причинители на кашлицата, простудата и възпаленото гърло се разпространяват по въздушно-капков път, когато инфектиран човек кашля или киха.
Доброто състояние на имунната система на вашето дете ще го предпази от подобни проблеми.
КОИ РАСТЕНИЯ?
За стимулиране на имунната система:
ЕХИНАЦЕЯ Предлагат се сиропи от ехинацея, специално разработени за деца. Следвайте предписанията на производителя според възрастта на детето.
При суха кашлица:
ЛЕЧЕБНА РУЖА Запарете 2-3 г сушени корени в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години давайте по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл три пъти дневно.
При кашлица с храчки:
ДРЕБНОЦВЕТЕН ЛОПЕН Запарете 1,5-2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 15 минути, прецедете и охладете. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години - по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години - 75 мл три пъти дневно.
ЧЕРЕН БЪЗ Запарете 2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл три пъти дневно.
ОБИКНОВЕНА МАЩЕРКА Запарете 2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 5 минути, прецедете и охладете. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години - по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл три пъти дневно.
Други мерки:
• Почиствайте носа на бебето със солен разтвор, който се продава в аптеките.
• Слагайте бебето да спи по гръб, но поставете книги под краката на кре-ватчето, за да повдигнете горната му част на 30-40 градуса, като детето е повдигнато от кръста нагоре - това ще облекчи дишането му.
• Поддържайте влажността в стаята, като подгрявате вода в съд без капак по няколко минути на всеки час или използвате овлажнител, в който сте добавили няколко капки масло от чаено дърво или евкалипт.
• Ако детето не се чувства добре, не го пускайте на детска градина или училище за няколко дни - това ще подпомогне възстановяването му и ще ограничи предаването на вируса на други деца.

Никнене на зъби

Понятието „никнене на зъби\" се употребява, за да опише поникването на първите зъби. Понякога процесът е придружен от силна болка и често протича с възпаление на венците и неустойчиви изхождания.
Симптоми:
• Зачервени, подути венци и зачервяване на бузата, от страната на която расте зъба.
• Болка, която кара детето да отказва да пие и да се храни.
• Обилно слюноотделяне.
• Повишена температура.
• Диария.
КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР!
• Ако повишената температура, която по ваше мнение е в резултат от поникването на зъбите, продължи повече от два дни, трябва да потърсите лекар. Детето може да страда от бактериална или вирусна инфекция, нямаща нищо общо с никненето на зъбите.
Причини:
Преди да поникне, пъпковидният зъб е обвит в малка торбичка в челюстната кост. Когато тръгва да излиза, той пробива венеца, а това причинява възпаление и болка главно при деца на възраст между шест месеца и две години.
КОИ РАСТЕНИЯ?
ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ!
ТЕСНОЛИСТНА ЛАВАНДУЛА Прибавете 3 капки етерично масло към 10 мл масло за основа. Нанасяйте малко количество външно върху бузата, от страната, където се усеща болката.
ГОРСКИ СЛЕЗ Запарете 3 г сушена билка в 100 мл вряла вода за 10 минути и преце-дете. Потапяйте пръста си в охладената запарка и намазвайте възпалените венци.
Други мерки:
• Ако може да го държи в ръце, дайте на детето нещо твърдо за дъвкане -например специално гумено кръгче за никнене на зъби.
• Леко масажирайте с пръст венеца.

Проблеми със съня

Почти всяко трето дете под тригодишна възраст страда от проблеми със съня или веднага когато го сложат да спи, или през нощта.
Важно е да не се забравя, че някои бебета и деца се нуждаят от повече сън в сравнение с други. „Нормалният" сън продължава от 10 до 15 часа на денонощие. Може да установите, че трябва да пожертвате дневния сън на прохождащото дете, за да можете да се наспивате и вие.
Симптоми:
• Детето отказва да си легне и дори да е в леглото, бодърства.
• След 1-3 часа сън се събужда объркано, може да се разплаче, да говори или да ходи насън.
• Сънуване на кошмари.
КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР!
• При продължително нарушаване на съня трябва да се обърнете към лекар.
• Причини за проблема могат да бъдат наследствената предразположеност, околната среда, предишни подобни случаи и цялостното поведение на детето.
Причини:
Често проблемите със съня са свързани с нещо, случило се на детето през активната част от деня - например в хранителния режим, стрес или емоционално безпокойство. Трудното лягане в много случаи е резултат от външни причини -в стаята може да е прекалено светло, шумно или топло.
ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА:
ЛЕЧЕБНА МАТОЧИНА Запарете 2-3 г сушени листа в 1 чаша вряла вода за 5 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката обед и вечер; при деца на възраст 1-6 години - по 50 мл обед и вечер; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл обед и вечер.
ЛЕЧЕБНА ЛАЙКА Запарете 5-8 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката обед и вечер; при деца на възраст 1-6 години - по 50 мл обед и вечер; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл обед и вечер.
Други мерки:
• Създайте на детето хранителни навици, включващи и определено време на храненията.
• Слагайте го да спи по едно и също време и му наложете установен режим за лягане и нощен сън. Така ще го накарате да осъзнае какво му предстои
• и ще му вдъхнете сигурност и увереност за това какво точно следва да се случи. По същия начин свикнете детето да става от сън по едно и също време всеки ден, което ще му помогне да се впише в режима.

Детски вирусни инфекции

-Заушката се проявява с леко подуване на околоушните слюнчени жлези. При юношите и мъжете заболяването може да доведе до възпаление на тестисите.
-Морбилито (дребната шарка) е вирусно заболяване, което протича с обрив и повишена температура. Опасно е, защото може да настъпят усложнения, в това число инфекции на ушите и енцефалит.
-Рубеолата е не много тежка инфекция, която поражда обрив и леко повишена температура. Ако бременна жена се зарази през първите четири месеца на бременността, плодът е с повишен риск от малформации.
-Варицелата се проявява със сърбящ обрив с мехурчета. Когато те засъхнат, се образуват корички, които изчезват след около 12 дни. Разчесването на обривите може да доведе до бактериална инфекция и постоянни белези.
КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР!
Незабавно се обърнете към лекар, ако:
• Детето получи припадък (гърч).
• Има схващане на врата.
• Появят се червени петна по кожата.
• Вашето дете поддържа висока температура повече от два дни или в случай че температурата се покачи над 38,5 °С.
• Детето плаче непрекъснато или е със затруднено дишане.
• То е объркано, бълнува и е прекалено сънливо.
Причини:
Всички изброени детски заболявания са вирусни и обичайно се разпространяват по въздушно-капков път. Децата, които ходят на училище или детска градина, са изложени на по-голям риск в сравнение с онези, които са отглеждани вкъщи. Ваксинацията повишава имунитета, а кърменето предпазва бебетата от инфекции.
КОИ РАСТЕНИЯ?
ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА:
За понижаване на температурата:
ЧЕРЕН БЪЗ: Запарете 2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 10 минути, преце-дете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години давайте по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години давайте по 75 мл три пъти дневно.
МИРИЗЛИВА ТЕМЕНУГА: Запарете 2-4 г сушени цветове в 1 чаша кипяща вода за 10 минути, прецедете и охладете. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години - по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл три пъти дневно.
За стимулиране на имунната система:
ЕХИНАЦЕЯ: Предлагат се сиропи от ехинацея, специално разработени за деца. Следвайте предписанията на производителя според възрастта на детето.
ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ:
За изсушаване на мехурите при варицела:
ТЕСНОЛИСТНА ЛАВАНДУЛА С 1 капка чисто етерично масло два пъти на ден намазвайте обривите, преди да се образуват корички. За бебета и малки деца разтворете 3 капки в 1 чаена лъжичка масло за основа.
За успокояване на сърбящ обрив:
ПОСЕВЕН ОВЕС Вържете съдържанието на У2 чаша овесена каша в кърпа или чорап, за да се оформи хлабава топка и я използвайте като гъба при къпане.
СРЕДНА ЗВЕЗДИЦА Прилагайте крем на базата на билката според предписанията върху опаковката.
Други мерки:
• Следете детето да приема достатъчно течности, за да не се обезводни -може да се наложи да се оводнява със специален електролитен разтвор. Обърнете се към лекар или фармацевт.
• Дръжте детето леко облечено.
• Стаята на болното дете трябва да се поддържа с оптимална влажност и температура на въздуха 18-20 °С.

Детска екзема

Най-разпространената форма на екзема при децата е атопичната. Тя се проявява със сърбящи, червени, залющени участъци или малки мехури, пълни с течност, които засъхват, образувайки корички. Появява се обикновено в кожните гънки - на лакътната става, зад ушите и зад колената. Повечето деца израстват екземата след три- до петгодишна възраст.
Симптоми :
• Червени, подути участъци по кожата.
• Възпалена, с корички или лющеща се кожа.
• Суха кожа.
• Постоянното разчесване може да доведе до удебеляване.
КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР !
• Обърнете се към лекар веднага щом симптомите се проявят, за да се изключи вирусна или бактериална инфекция.
Причини :
Екземата често се проявява в цели семейства, особено при онези с генетично предразположение към други алергии -например към сенна хрема или бронхиална астма. Други рискови фактори включват носенето на вълнени дрехи на голо или дом, в който се пуши. Рискът от развитие на екзема при кърмени деца е по-нисък.
Понякога екземата се появява вследствие на хранителна алергия към мляко, яйца или риба. Алергените, намиращи се във въздуха, включват косми от кучета или котки, акари и полен.
КОИ РАСТЕНИЯ?
ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА
ТРИЦВЕТНА ТЕМЕНУГА Запарете 1-4 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години - по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл три пъти дневно.
ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ
ЛЕЧЕБЕН НЕВЕН Прилагайте крем на базата на билката според предписанията върху опаковката.
СРЕДНА ЗВЕЗДИЦА Прилагайте крем на базата на билката според предписанията върху опаковката.
ТРИЦВЕТНА ТЕМЕНУГА Запарете 20-30 г пресни цветове в 500 мл вряла вода за 15 минути, прецедете и охладете. Потопете парче плат в запарката и налагайте като компрес върху засегнатите участъци сутрин и вечер.
Други мерки
• Редовно проветрявайте и почиствайте стаята на детето.
• Поддържайте дома си добре отоплен и с оптимална влажност.
• Не разрешавайте да се пуши в жилището ви.
• Избягвайте да обличате детето с вълнени дрехи на голо.
• Извеждайте детето на открито винаги когато е възможно, защото слънчевата светлина подобрява кожните лезии.
• Като превантивна мярка кърмете бебето си най-малко 6 месеца.

Възпаления на ухото

Познато в медицината като среден отит, възпалението на средното ухо засяга малките деца. Инфекцията причинява възпаление на кухината между тьпанчето и вътрешното ухо. Обикновено се изявява след простуда, когато затрудненото отделяне на слузните секрети от горните дихателни пътища осигурява благоприятна среда за развитие на микроорганизмите.
Симптоми:
• Силна болка в ухото
• Висока температура.
• Главоболие
• Слухът може да е намален.
• Възможно е от ухото да изтича гной.
КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР !
• Изследване е показало, че приемът на антибиотици не намалява значително болката или времетраенето на ушната инфекция, не предотвратява и възможните дълготрайни последици от отита.
• Много лекари препоръчват парацета-мол или ибупрофен (в България известен и като нурофен) за облекчаване на болката, като се остави инфекцията да отшуми от само себе си. Използването на антибиотици е оправдано обикновено в случай на изтичане на гной от ухото.
Повечето ушни инфекции се причиняват от бактерии или вируси, които по евстахиевите тръби достигат и инфектират средното ухо. В по-редки случаи причините са сенна хрема или алергия, пасивно тютюнопушене или нездравословен хранителен режим. Научно изследване е доказало, че кърмените деца по-рядко боледуват от инфекции на ухото в сравнение с тези на изкуствено хранене.
КОИ РАСТЕНИЯ?
За стимулиране на имунната система :
ЕХИНАЦЕЯ Предлагат се сиропи от ехинацея, специално разработени за деца. Следвайте предписанията на производителя според възрастта на детето.
ОБИКНОВЕНА ШИПКА Запарете 2-2,5 г нарязани сушени шипки в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и охладете. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години - по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл три пъти дневно.
Като противовъзпалително средство
ДРЕБНОЦВЕТЕН ЛОПЕН Запарете 1,5-2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 15 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години - по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл три пъти дневно.
Други мерки
• Възстановете носната проходимост. Научете децата как ефективно да из-духват носа си. Можете да се посъветвате за това и с лекар.

Бронхиолит при бебетата

Вирусно заболяване, което засяга главно бебета, бронхиолитът представлява възпаление на най-малките дихателни пътища в белите дробове - бронхиоли-те - и може да протича с повишена температура, кашлица или затруднено дишане. Сезонът на болестта е зимата, понякога взема и епидемични размери.
Симптоми :
• Започва като простуда, със запушен или течащ нос, кихане и суха кашлица.
• Кашлицата се влошава в рамките на два дни, появява се учестено и затруднено хриптене и хъркане, което показва, че дихателните пътища са блокирани.
• Температурата е повишена.
• Апетитът е намален и е налице раздразнителност.
• При по-тежките случаи се наблюдава синкав цвят на кожата заради недостига на кислород, ако забележите такъв симптом, се обадете веднага на спешна помощ.
КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР !
• Незабавно се консултирайте с лекар, ако установите какъвто и да било дихателен проблем с бебето ви.
• При тежките случаи може да се наложи приемане в болница за лечение с кислород и физиотерапия. Ако устата на бебето е посиняла или дишането е особено затруднено, веднага се обърнете към лекар.
Причини:
Повечето случаи на бронхиолит се причиняват от респираторно синцитиалния вирус (ИЗУ), който се предава по въздушно-капков път обикновено когато възрастен или дете кашлят или кихат наблизо.
Бронхиолитът засяга предимно бебетата, защото бронхиолите им са още много тесни и лесно се запушват със слуз.
КОИ РАСТЕНИЯ? ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА :
При кашлица ш повишена температура:
OБИКНОВЕНА МАЩЕРКА Запарете 2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 5 минути, прецедете и охладете. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно.
ЧЕРЕН БЪЗ Запарете 2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и охладете. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти на ден.
МИРИЗЛИВА ТЕМЕНУГА Запарете 2 г сушени цветове в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три п>ти на ден.
ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ За масаж:
ТЕСНОЛИСТНА ЛАВАНДУЛА Добавете 3 капки етерично масло към 10 мл масло за основа и нанесете 1 чаена лъжичка от сместа върху гърдите, гърба и гърлото, масажирайки.
Други мерки :
Масажът може да помогне за освобождаване на бронхиолите от слузните секрети.
Следете бебето да пие вода редовно, за да се предотврати обезводняването му.
Поддържайте влажността в стаята, като възварявате вода в съд без капак за няколко минути на всеки час или като използвате овлажнител с пара, в който сте прибавили няколко капки масло от чаено дърво или евкалипт.
Вечер повдигайте горната част на бебешкото креватче под наклон от
30-40 градуса, за да облекчите дишането на детето.
Бронхиолит и бронхиална астма при децата :
Обикновено бронхиолитът оздравява за около седмица. Той представлява вирусна инфекция и не се повлиява от лечение с антибиотици. Понякога инфекцията може да отключи бронхиална астма, признак за която е продължителната упорита кашлица.

Бебешки колики

Коликите са термин, с който се описва силна болка, породена от задържани чревни газове при бебетата. Широко разпространеното оплакване, което е проблем и за детето, и за родителите му, е относително безобидно и обикновено отшумява след първите шест месеца.
Симптоми :
• Силен и продължителен плач, който винаги започва скоро след хранене и продължава до 4 часа. Лице*го на бебето е почервеняло и като че пламтящо.
• Бебето може да присвива колене кьм коремчето си или да ги държи изпънати и неподвижни.
• Възможно е коремчето да е твърдо на пипане и да е подуто.
• Сигнал за започване или спиране на плача може да бъдат изхождания или изпускане на газове.
• Усмихване (при малките бебета) или посиняване около устата.
• Ръцете понякога са стиснати в юмрук.
КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР!
• Консултирайте се с лекар веднага щом бебето ви получи колики - важно е да се изключат по-сериозни заболявания като чревна непроходимост, херния или коремни инфекции. Направете го, особено ако:
• Коликите са придружени от повишена температура, диария, повръщане или запек.
• Плачът звучи, сякаш бебето изпитва болка (обратно на случаите, при които иска нещо).
• Бебето ви има колики, не наддава на тегло и няма апетит.
Причини:
Коликите могат да се появят вследствие на неподходяща храна - често при даването на неразреден плодов сок: като резултат от хранителни алергии (например към млечния протеин) и заради храни с високо съдържание на захар. Менюто на кърмещите жени също оказва влияние за появата на проблема.
Други фактори са емоционален стрес, прием на антибиотици от ранна възраст (те нанасят поражения върху развиващата се чревна микрофлора), хормонални съставки в кърмата, прехранване и поглъщане на значително количество въздух (при плач или защото биберонът не е с подходящ размер).
КОИ РАСТЕНИЯ?
Според указанията на лекар или фитотерапевт
Копър, обикновено резене, посевен анасон
Други мерки :
• За да изберете най-подходящия начин на хранене на бебето си, се обърнете към инструктор по кърмене или към акушерка.
• Кърмачките следва да ограничат приема на кофеин, лук, чесън, броколи, боб и млечни продукти.
• Ако вашето бебе е на изкуствено хранене, използвайте хипоалергенни продукти и се уверете, че отворът на биберона е достатъчно голям, за да не поглъща бебето въздух допълнително. Можете да го разширите с игла.
• Пробиотични добавки, произведени специално за деца, могат да помогнат, но се консултирайте с фитотерапевтИзточник: www.lekar.bg

НФМД съветва билколечението при деца,  да се използва като помощно средство и само след консултация с лекар!


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Реалити шоуто “Деца – убийци”
Реалити шоуто “Деца – убийци” Това е върхът... не, това е дъното....
Още  ]
Детето се учи да яде само
Детето се учи да яде само Ето през какви етапи нормално преминава детето - от 4 месеца до 4 ...
Още  ]
Почистването на бебешките зъби
Почистването на бебешките зъби Как да се грижим за детските зъбки? Зъбките- приключения по тяхнот...
Още  ]
Детето и емоциите
Детето и емоциите Светът на всяко едно дете е свят, изпълнен с емоции. Емоциите са фо...
Още  ]
Първа международна конференция за раждан...
Първа международна конференция за раждането и акушерството "Раждане с любов и мъдрост"- ...
Още  ]
  Моето Дете