Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Варицела 19 04 2024      
 
Оценка: / 9
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Варицела
Страница 2

Варицела


Определение:
Варицелата (лещенка,varicella) е вид шарка протичаща с обрив включващ и мехурчета по кожата.В миналото се е наричала “дребна шарка” , а вариолата се е водела за “едра шарка”.Сега поради ликвидирането в световен мащаб на вариолата, варицелата протича с най-едри обривни единици от всички видове шарки и в обществото се е наложила с термина “едра шарка”.
Етиология:
Причинява се от един вирус – Varicella zoster virus (варицела зостер вирус) който предизвиква 2 заболявания.При първоначално заразяване на организма с него се появява болестта Варицела.След това обаче,той се загнездва в дорзалните ганглии (струпвания на нервни клетки-неврони),и дори и след десетки години при спадане на имунитета на пациента причинява заболяването Херпес зостер причиняващо варицелоформен обрив но в определен участък на тялото.При това заболяване болният също може да бъде заразоносител поради наличието на инфекциозни причинители във течността съдържаща се в обривите.
Механизъм на предаване:
Предаването на вируса става по въздушно-капков път при попадане на образуваните при кихане или кашляне на болния микроскопични капчици съдържащи причинителя във въздухоносните пътища или очите на околните. Друг начин на предаване на инфекцията е вътреутробно по време на бременността,както и по контактен път от болните от Херпес зостер с попадане на инфекциозния материал в дихателните пътища и конюнктивите на очите. При контакт с болен от варицела се разболяват 80 % от непреболедувалите. По-често боледуват децата тъй като повечето от възрастните са прекарали тази шарка и притежават траен (доживотен) имунитет (невъзприемчивост) към това заболяване.Боледуват всички възрасти като при заболяване на майката в последните 20 дни от бременността новороденото може да се роди с варицелен обрив.Болните са заразни в периода 1-2 дни преди появата на обрива до завяхване на обривните единици.Погрешно е схващането, че обривите могат да се разпостраняват по други места по кожата след разчесване на везикулите (мехурчетата) съдържащи вируси и разпостранението им по други места на тялото,тъй като заразяването става единствено чрез поемане на заразата през дихателните пътища,конюнктивите и вътреутробно.
Клинична изява:Инкубационният (скритият) период на заболяването е от 12 до 21 дни,средно 14-16. Заболяването започва с висока температура до 39 гр.,болки в гърлото,хрема,кашлица и типичен обрив който първоначално е представен от леко надигнати червени петна до 5-10 мм. в диаметър,като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна.Везикулите могат да бъдат разпостранени по цялото тяло (вкл. и в косата) като отначало са изпълнени със бистро съдържимо,но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички,а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези.
Развитието на обрива продължава обикновено 3-4 дни през които продължават да се появяват нови обривни единици и след това настъпва обратно развитие със завяхване на обривите.Обикновено е налице силен сърбеж,който принуждава децата да разчесват ожесточено обривите при което се получава разкъсване на везикулите с потенциална опасност от тяхното инфектиране. Освен по кожата,обриви може да има по лигавицата на устната кухина (бързо преминаващи в афти),гениталиите,ануса и гръкляна. Характерно е че при децата варицелата протича по-леко отколкото при възрастните,поради което някои родители предпочитат да осигурят целенасочено на децата си контакт и евентуално по-леко преболедуване от това заболяване в детска възраст. Освен описаната типична форма на протичане има и други варианти:
-рудиментарна форма-с единични обриви,нормална температура и запазено общо състояние.
-пустулозна форма-с гнойно възпаление на везикулите при тяхното разкъсване и развитие на флегмон и абсцес(гнойно възпаление на подкожната тъкан).
-булозна форма –сливане на отделните везикули в Були (големи мехури).
-хеморагична форма-изпъване на везикулите със кръвенисто съдържимо,тежко протичане и висока смъртност при пациенти със снижен имунитет.
-гангренозна форма-образуване на некрози (участъци от мъртва тъкан) с образуване на гнойни рани и лоша прогноза за изхода на заболяването.
Усложнения:
Най-честото усложнение е вторичното инфектиране на везикулите при тяхното разкъсване и развитие на инфекциозно възпаление на околната подкожна тъкан-лимфаденити,абсцеси и флегмони.Понякога се стига до усложнения като гнойна ангина,възпаление на ухото,синузит и други заболявания на горните дихателни пътища. По-рядко усложнение на варицелата което съм срещал е развитието на първична варицелна бронхопневмония,протичаща леко и поддаваща се лесно на стандартно лечение.Изключително редки усложнения на Варицелата са нефритът (възпаление на бъбреците), артритът (възпаление на ставите) и енцефалитът (възпаление на главният мозък).При заболяване на бременна жена през първата половина на бременността съществува опасност от развитие на уродства на плода-недоразвитие на крайниците,микрофталмия (намален размер на очите),микроцефалия (намален размер на главния мозък), корова атрофия (намаление на сивото вещество на мозъка).
Диагноза:
Поставянето на диагнозата е лесно при типичен варицелен обрив и данни за конткт с болен от варицела,а прогнозата обикновено е много добра,освен при болни с подтиснат имунитет и бременни.
Лечение:
Обикновено при неусложнените форми на болестта пациентът се изолира в дома за 7-10 дни и се прилага мазане с Ментолов спирт против сърбежа и за дезинфекция минимум 3 пъти дневно навсякъде където има обриви включително и в косата, като се избягва къпането.Допълнително се назначава лечение с витамини. Желателно е да се поемат храни които да не са кисели,да нямат пикантни подправки и да са течни и кашави във връзка с развитието на афти в устата, трябва да се набляга на такива храни съдържащи витамини-пресни плодове и зеленчуци. Народното поверие,че ако на детето се даде да пие вино,обривът ще “избие по-лесно” е дълбоко погрешно. Трябва да се избягва разчесването на везикулите,като при деца е уместно изрязване на ноктите. При изключително силен сърбеж пациентът може да се маже със Ментолов спирт многократно (10-15 пъти) през деня,както и да приема някакъв противоалергичен медикамент през устата (Цетиризин,Лоратадин). При пациенти с данни за сериозни бактериални усложнения-гнойна ангина, отит(възпаление на средното ухо),пневмония,флегмон (дифузно гнойно възпаление на подкожната тъкан), абсцес (кухина с гной) и др. се налага приложението на антибиотици. При пациенти със силно снижен имунитет се налага прилагат противовирусни лекарства-Zovirax,Acyclovir. Изключително важно е да се избягва контакта с бременни които не са боледували от варицела, с оглед на евентуалното им заразяване и предаване на инфекцията на плода,което в първата половина на бременността води до появата на уродства на плода. В някои страни се прилага ваксина срещу варицела,но не и в България засега.

Източник: www.pramed.com

Статията е препечатана от сайта "Практически Медицински Съвети " със съгласието на автора.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Остро възпаление на средното ухо
Остро възпаление на средното ухо Ушите на бебетата често се възпаляват Определение: Ухото ...
Още  ]
Интервю със Зл. Тимонова
Всяко дете има талант! Интервю със Златка Тимонова- гл. художествен ръководител на Фолклор...
Още  ]
Световна седмица на кърменето 2011
Световна седмица на кърменето 2011 За пореден път у нас честваме Световната седмица на кърмен...
Още  ]
Разводът и децата
Разводът и децата Самотната майка Разводът на родителите – криза за децата Татко след разв...
Още  ]
Бронхиалната астма
Бронхиалната астма Бронхиалната астма е широко разпространено заболяване. Около 2-3% от насе...
Още  ]
  Моето Дете