Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Детските кошмари 18 05 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Детските кошмари
Страница 2
Страница 3

Детските кошмари

Детските кошмариАко през деня децата се сблъскват с редица проблеми, то нощта също е част от денонощието, когато дребосъците могат да изпитат неприятни чувства и емоции. По принцип когато сме обезпокоени, изпитваме страх или преживяваме стресова ситуация, най-често споделяйки неприятностите с близък човек проблемите като че ли ни олекват. Но за малките деца, които още не са развили способността да се изразяват кошмарите може да са нещо ужасяващо. С развитието на способностите им да запаметяват редица случки от ежедневието и да фантазират, децата възпроизвеждат все по-наситени на цветове и богати на емоции сънища. Някои учени са на мнение, че сънуването се осъществява още в майчината утроба, макар и на много елементарно ниво, а пикът на сънищата се достига около 6-тата година на детето. Също така лошите сънища са много по-чести гости на децата, отколкото при техните родители.
Не един път сте се будили посред нощ от силният плач на мъника, който е силно разстроен, няма видими симптоми или други фактори, които биха притеснили съня му. Ако това започне да се повтаря често, направете разбор на изминалия ден, изживял ли е някакъв стрес, трудно ли се е успокоил, има ли човек, който го разстройва, дълго време ли е прекарал пред телевизора, само детски програми ли гледа и т.н.
Сънят е отражение на реалността, силно преувеличен от намесата на въображението. Повечето от страховете свързани с ежедневието са се проектирали в сънищата и детето няма покой. Това може да се дължи на смяната на обстановката, нова детегледачка, раздяла с любим човек, прекалено много телевизия или такава, която не е подходяща за деца.
За да разберете кой е виновникът за честите кошмари е необходимо от малко да разговаряте за неговите страхове и фантазии. С течение на времето то ще се научи да се изразява и да разказва за ужасните сънища и вие по-лесно бихте го успокоили, като свържете образите и сюжетите с реалността.
Не позволявайте раздразнението ви от честото ставане да надделее и да оставите впечатление в дребосъка, че няма кой да го разбере. В трудните моменти е важно да чувства вашата любов. Така ще придобие по-голяма увереност в себе си и ще преодолее притесненията. Хубаво е да покажете на детето, че неприятностите са временни и да не отделяте прекалено много внимание на лошите емоции.
Разкажете му за вашите детски кошмари и страхове. Ако го е страх от тъмния килер, в който вярва, че има скрито чудовище, просто отидете с него в мрачното помещение и го уверете с малко и прости думи, че чудовища не съществуват и в килера стои само прахосмукачката и кашони с обувки.

Ермина Дончева
Източник: www.az-jenata.com

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Храненето в кърмаческа и ранна детска въ...
Храненето в кърмаческа и ранна детска възраст Храненето в кърмаческата и ранната детска възраст е...
Още  ]
Защо хората сега масово не желаят да скл...
Защо хората сега масово не желаят да сключат брак? Защо хората сега масово не желая...
Още  ]
Деца с недъзи в тежест на семейството
Деца с недъзи в тежест на семейството Степени на умствена изостаналост Детето може да се...
Още  ]
Отново деца се отровиха с лекарства в съ...
Отново деца се отровиха с лекарства в същата детска градина в "Лозенец" !? ...
Още  ]
Когато агресията замени любовта
Когато агресията замени любовта За някои жени раздялата с половинката се оказва непос...
Още  ]
  Моето Дете