Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Детските кошмари 01 10 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Детските кошмари
Страница 2
Страница 3

Как да победим страха от тъмното у детето

Болшинството от децата се боят от тъмното, за тях е проблемно да заспиват сами в детската стая, плачат, молят родителите си да стоят до тях...
За децата до 7 годишна възраст страхът от тъмното e напълно нормално явление, въпреки че този страх предизвиква много тревоги, както за децата, така и за родителите.
В ранна възраст (от 2 до 4 години) децата още не разбират, че в тъмното окръжаващите ги предмети не стават по-големи. Именно заради това неразбиране, в тъмнината малкото плюшено кученце изведнъж се превръща в огромно куче, благодарение на детското въображение.
Родителите могат да помогнат на децата да се справят със страха от тъмнината. За тази цел може да се възползвате от следните препоръки на специалистите:
1. Изслушвайте внимателно детето
Разговаряйте с детето за неговия страх. Много родители се опитват да избягват тази тема, като смятат, че разговора за страха може да доведе до обратен резултат и страховете на детето да станат още по-големи. Истината е, че разговор за страховете на детето ще му помогне да разбере тези страхове и да ги преодолее в крайна сметка. В хода на разговора не трябва да се стремите изведнъжq с един замахq да разтълкувате страховете на детето и да му подскажете как може да се справи с тях – то трябва да се научи само да се справя със страховете си. Възможно е детето да не е все още в състояние да ви обясни всичко за страховете си, но вашият стремеж да го изслушате внимателно, ще му покаже, че има подкрепата ви и страха може да се преодолее.
2. Оказвайте подкрепа на детето
В своята борба със страховете си детето силно се нуждае от поддръжката на родителите си. Като начало, когато слагате детето да спи може да влизате периодично в стаята му, за да го убедите, че всичко е наред и вие сте там. На детето му е нужно да знае, че вие винаги сте наоколо, че ще му помогнете скоро да се справи със страховете си от тъмното.
3. Признайте съществуването на страховете на детето
Понякога родителите не знаят какво да кажат на детето си във връзка със страховете му, често те просто се смеят над тях, а понякога въобще не искат да слушат за това, тъй като възрастните знаят, че детето няма от какво да се страхува и е в безопасност и смятат, че детето трябва да разбира това.
Вместо да се смеят над детските страхове, родителите е добре да обяснят на децата, че с настъпването на тъмнината в стаята нищо не се променя, предметите са си все същите и няма никакви чудовища. Една възможност е да обиколите заедно с детето стаята на тъмно, изследвайки предметите и назовавайки ги (например: това е твоето легло, това е твоята любима играчка и т.н.), като същевременно му обяснявате, че няма от какво да се страхува. Детето се намира във фазата на опознаване на света, то се учи да се доверява на своята представа за него и сега повече от всякога е важно да се съобразявате с мнението му.
4. Позволете на детето само да се справи със страховете си
Когато у детето възникват едни или други страхове, то, изненадващо, започва постоянно да разказва за тях, да задава въпроси, може да включи страховете си в различни игри, да моли родителите си да му разказват страшни истории, свързани например с тъмнината. Това може да продължи със седмици. Родителите започват да се притесняват, че детето така демонстрира страховете си. Всъщност, именно по този начин децата се опитват да се борят със своите страхове, като ги “проиграват”. Ако видите, че детето не може да се справи само със собствените си страхове вече няколко седмици, подскажете му други начини.
5. Помогнете на детето да свикне да се бори със страховете
Опитът с преодоляването на собствените страхове ще научи детето да решава проблемите си, а не да бяга от тях. Възрастните могат да научат децата да изследват собствените си страхове, да ги анализират, да не се боят да се срещат със страховете си “лице в лице” и да развиват стратегии, които да им помагат да се чувстват в безопасност.
Под “изследване” се разбира да се събере информация от други хора, да се изучава пространството (например собствената стая и предметите, които плашат). Ако детето се бои от тъмнината трябва да се научи да да свикне с нея, което може да се направи чрез игра (например да се крият предмети на тъмно място, които детето да търси), може да се включва нощна лампа, когато се загаси основното осветление. За да се чувства детето в безопасност, то може да спи с любимата си мека играчка.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Повръщане при детето
Повръщане при детето Среща се още при новородените и е сигнал за повишено внимание и...
Още  ]
Деца с недъзи в тежест на семейството
Деца с недъзи в тежест на семейството Степени на умствена изостаналост Детето може да се...
Още  ]
Интервю с Гергана Барабонкова
Непростимо е деца, чието лечение не търпи и ден отлагане да чакат с месеци да бъдат разгледани молби...
Още  ]
Фамилна терапия
Фамилна терапия – основни понятия и приложение ВъведениеФамилната терапия (ФТ) е психотерап...
Още  ]
Речево и езиково развитие
Речево и езиково развитие Как протича нормалното езиково развитие при децата? Онтогенеза н...
Още  ]
  Моето Дете