Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта 15 08 2020      
 
Детските страхове и кошмари
Image

Силвия Кръстева- психолог и психотерапевт

Детството е един от най-интересните периоди в живота на човека, и то не само за психолозите. През първите години, когато психиката на детето като гъба попива информацията от обкръжаващия го свят, в неговото подсъзнание се запечатват моменти, които впоследствие могат да намерят изражение в най-причудливи форми – от сънища до фобиите.
Напиши коментар
 
Днес е заключителният концерт на лауреатите на Международния младежки фестивал Музите в Созопол
Image

На 15 юли от 18 часа на летния театър Аполония в Созопол ще бъде заключителният концерт на лауреатите на Международния младежки фестивал Музите в Созопол. На тържествена церемония ще бъдат връчени наградите в категория музикално изкуство и купата „Гранд при” на фестивала.
„Музите” Созопол 2014 е място за срещи на различни култури и успешно вече ІХ години следва мисията си да подкрепя развитие на изкуството сред децата и младежите.Напиши коментар
 
ІХ Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите”
Image

Сдружение Музите и Община Созопол и партньорството на читалище ,,Отец Паисий"- Созопол организираха от 5 до 15 юли деветото издание на Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите”– Созопол 2014. Над 800 деца и младежи, обединени в близо 40 колектива от Украйна, Литва, Словакия, Беларус, Унгария, Молдова, Чехия, Русия, Латвия, Финландия, Хърватия, Румъния и България се потопиха в света на „Музите” и омагьосаха с чар, цветове и талант многобройните туристи и гости на Созопол!
Напиши коментар
 
IX Mеждународен младежки фестивал на изкуствата "МУЗИТЕ" 05 – 15 юли 2014 г.
Image

Созопол – столица на Музите


От 5 до 15 юли в Созопол ще се проведе деветото издание на един от най-атрактивните младежки фестивали – МУЗИТЕ. В продължение на десет дни Созопол ще се превърне в арена на музика, танци, театър, фото и приложни изкуства и нестандартни форми. Целта на организаторите от Община Созопол и Сдружение "Музите" е да осигурят достатъчно вдъхновяващи събития, които да стимулират младежкото творчество и изява, както и да провокират настроението на посетителите с алтернативни форми на развлечение.

Напиши коментар
 
Световна седмица на кърменето- 2013 "Подкрепа за кърмене: Близо до майките"
Image

Темата на Световната седмица на кърменето (1-7 август) през тази година е „Подкрепа за кърмене: близо до майките“, с акцент върху жените, които оказват подкрепа на кърмещите майки. Дори когато майките започнат кърменето с добър старт, все по-често в дните и месеците след раждането се оказва, че броя на кърмещите майки спада рязко, както и че бебетата не са изключително кърмени към 6-тия месец. Периодът, в който майките често нямат повод да посещават здравни специалисти, е времето, в което подкрепата на обществото за майките е от особена важност.
Напиши коментар
 
Как да кажем на детето си, че е осиновено?
Полезни съвети при разкриване на "тайната"
Проблеми на осиновяването

Image
Психолозите и психиатрите са единодушни, че на осиновените деца трябва да им бъде казана истината. Много осиновители се притесняват кога да кажат на децата си и как точно да им го кажат. В миналото специалистите съветваха осиновителите да казват на детето си, че е родено в тяхното семейство, с цел то никога да не разбере, че е осиновено. С неказването на истината обаче впоследствие се появяват редица проблеми, като например лъжата - детето се чувства излъгано и предадено именно от хората, които цял живот са го възпитавали в честност, откровеност и истина.

Напиши коментар
 
Енуреза при децата (нощно напикаване)
Image

Волевият контрол на мускулите сфинктери и детрусори, при правилното развитие и възпитание на децата за създаване на навици за чистота, се установява за дневното задържане окол 1-1 1/2г, за нощното от 2 до 3 години. Когато детето продължава да се изпуска и след 3,4 години и няма данни за каквото и да било увреждане на отделителната система, състоянието се определя като първична енуреза.
Напиши коментар
 
Тикове и заекване в детско- юношеска възраст
Image

Тикове в детско- юношеска възраст

Тиковете са внезапни, често повтарящи се безцелни, прости движения, които обхващат отделен мускул или мускулна група, и въпреки, че детето схваща тяхното безсмислие, то не е в състояние да им се противопоставя. При опит да ги потисне волево, успява само за кратко време, след което отново се чувства принудено да ги извърши. Началото най-често е между 6 и 8 години, но може да се наблюдават както по-рано, така и по-късно. Сред децата в ранна училищна възраст простите тикове са много чести – до 5% от детската популация.
Напиши коментар
 
Кърмене в летните горещини
Image

Жарките летни дни често карат родителите да се притеснят за храненето на детето и да се замислят дали всичко е наред. Понякога се притесняват дали от горещото време бебето няма да се обезводни или качеството на кърмата някак да пострада. Ето някои общи насоки за кърмене, които могат да са полезни в летните жеги...

Продължението ТУК...

Напиши коментар
 
Хиперкенетично разстройство при децата (Синдром на хиперактивност)


Разстройството се проявява или става очевидно в предучилищна възраст. Проявява се с една хаотична свръхактивност, която дезорганизира групата, прехвърляне на вниманието от една дейност на друга, подчертана отвлекаемост /слабост на активното внимание/, импулсивност. Разстройството е много често. По различни данни то варира от 2,5 до 20% сред децата в ранна училищна възраст. Разстройството е много по-често при момчетата.


Напиши коментар
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 61 - 70 от 406
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да помогнем развитието на детската р...
Как да помогнем развитието на детската реч Съвети към родителите на заекващи деца Формиране на реч...
Още  ]
Храненето в кърмаческа и ранна детска въ...
Храненето в кърмаческа и ранна детска възраст Храненето в кърмаческата и ранната детска възраст е...
Още  ]
Днес е заключителният концерт на лауреат...
Днес е заключителният концерт на лауреатите на Международния младежки фестивал Музите в Созопол ...
Още  ]
Какво става в детските глави?
Какво става в детските глави? Всяко дете може да получи удоволствие от обучението в училище....
Още  ]
Всичко за млечните зъби на вашето дете
Всичко за млечните зъби на вашето дете Зачатъците на млечните зъби се форми...
Още  ]
  Моето Дете