Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта 05 10 2023      
 
Хиперактивност
20 симптома, според които е вероятно детето да страда от хиперактивност с дефицит на вниманието
Image

Хиперактивност е модерен термин, който напоследък се употребява често, въпреки че истинската хиперактивност се среща рядко. Повечето деца може да са по-активни от време на време, естествената им енергия и темперамент понякога преливат в буйно поведение. Тези епизоди обаче са кратки и временни. Истинската хиперактивност е нещо съвсем друго. Тези деца също са свръхактивни, лесно се вълнуват, постоянно са неспокойни, концентрацията им е лоша, не могат да задържат вниманието си, в резултат на което изостават и в ученето си. Те като, че ли никога не могат да изпълнят една задача, настроението им се променя внезапно, често избухват, може да са агресивни и да тормозят другите деца.
Напиши коментар (1 Коментари)
 

26 юни - Международен ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика
Image

Може да се влюбиш в неподходящ човек. Може да се провалиш на изпит. Може да станеш за смях пред всички. Нормално е. За да можеш да направиш всички тези грешки, обаче, бъди жив! Наркотиците убиват!

Напиши коментар
 
Обратната страна на памперсите
Обрив от бебешки пелени
Как да научим детето на чистота?
Кога и как да откажем памперсите?

Image

Преди години всяка млада майка, помъчена от безкрайното гладене и пране на пелени и гащички, започваше още от шестия месец, а понякога и по-рано да мъчи бебето на гърнето - веднага след сън или пък след хранене. Прането си е пране, но така младите майки всъщност формираха много важен момент от живота на бебето - правилния рефлекс за уриниране. Според уролозите винаги е имало немалко деца с нарушен ритъм на отделяне. Но сега специалистите направо се тревожат - при масовото използване на памперси, с които майките „опаковат" своите бебета през първите години от живота им за доста дълго време, все повече са децата, които изобщо не разбират защо трябва да седят на гърнето. Когато бебето е с памперси, майката не знае колко често уринира то.
Напиши коментар
 
Дисциплината и децата

Image

Децата не винаги правят, това, което родителите искат. Когато детето се държи лошо, родителите трябва да решат, как да реагират. Децата се нуждаят от правила, които им помагат да научат подходящото поведение за всяка конкретна ситуация. Как родителите учат децата да спазват правилата и когато тези правила се нарушават, какво трябва да направят?
Напиши коментар
 
Можем ли да наказваме малкото дете?
Image

Интервю с Весела Банова- психотерапевт

Не е лесна науката за възпитанието на собствените ни деца. Появата на детето не ни прави специалисти в нейната област. Опитът от собственото ни детство понякога ни помага, но често може и да ни заблуди. Съветите на роднини и приятели също. Както е и при всяка друга наука, възпитанието изисква много постоянство и упоритост и при овладяването, и при прилагането. Резултатите не идват веднага и лесно, проблемите като че ли никога не свършват.
Напиши коментар
 

Автономно изследване върху корените на насилието в човешкото общество

Насилието започва с викове, но никога не трябва да свършва в тишина!
Група за взаимна помощ /самопомощ/ и взаимна подкрепа

Image

Ще започна със популярната сентенция “насилието поражда насилие”. Когато върху някого се упражнява насилие в него винаги се изгражда някакъв компенсаторен механизъм за освобождаване на тези емоции. Най-опасния израз на това е когато този човек се превърне в насилник и в неразрешими по мирен път ситуации той налага своето мнение чрез насилствени способи. Но кои са точно носителите на насилието.

Продължението ТУК...
Напиши коментар (1 Коментари)
 
Как да предпазим детето от насилие!
Всяко дете трябва да знае!
Малтретираното дете
Синдром на раздрусаното бебе

Image

Важни правила!
Никога да не приема лакомства, дъвки или вещи от непознати!
Никога да не тръгва с непознати, дори когато са му симпатични и казват, че са изпратени от близки или вас- родителите!
Никога да не влиза в колата на непознати!
Никога, да не казва, че е сам в къщи!
Да предупреждава вас и други от семейството ви къде и с кого отива, кога ще се върне. Така ще сте сигурни, че ако нещо се случи, ще знаете къде да го потърсите.
Напиши коментар (1 Коментари)
 
Връзката има значение. Химия на привързаността.
Image

Човешките бебета се раждат безпомощни, с нужда да бъдат изцяло обгрижвани и защитавани. За щастие те се раждат с всички необходими инструменти и „инструкции”, с които да постигнат подобна грижа и да станат обичана и обичаща част от своите семейства и общества. Вродените нервни и хормонални взаимодействия, помагащи на родителя и детето в този процес, са измежду най-мощните в природата. Хормоналните знаци са ясни и непреодолими и нашите инстинкти могат да ни дадат всички подходящи отговори.
Напиши коментар
 

Секс по време на бременност

Image

Безопасно ли е?
Когато една жена е бременна за първи път, е нормално тя и партньорът й да бъдат притеснени дали правенето на любов няма да навреди на нероденото им дете. Най-често задаваните въпроси са:
- Дали натиска върху матката наранява бебето?
- Има ли риск от инфекция?
- Може ли оргазмът да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане?
- Дали някои пози са по-безопасни от други?
Напиши коментар
 

Български празнични обичаи
Image
Какво повелява традицията?

На 1-ви януари “ВАСИЛЬОВДЕН” се меси питка и баница. Банцата трябва да е наразяна на триъгълни парчета и във всяко да има късмет. Тавата с баницата се слага в средата на масата и най-стария от къщата завърта три пъти тавата. Взима това парче, което се намира срещу него. След това раздава парчетата подред на всеки по старшинство. Нарежда се богата трапеза за вечеря.
Напиши коментар
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 81 - 90 от 409
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Да укрепим имунната си ситема и да я под...
Да укрепим имунната си ситема и да я подготвим да посрещне студената и влажна зима Хрема и хомео...
Още  ]
Интернет и вашето дете
Интернет и вашето дете С появвата си за първи път през 80те, Интернет е световен феномен, по нас...
Още  ]
Аномалии на детското развитие
Аномалии на детското развитие Възможни са следните аномалии на развитието: I. Деца с и...
Още  ]
Хигиена, грижи и козметика за малките де...
Хигиена, грижи и козметика за малките деца Новороденото, най-добрата грижа... Нищо не...
Още  ]
Бременност в пълна хармония с хормоните?...
Бременност в пълна хармония с хормоните Раждане и контракции Как протича раждането? ...
Още  ]
  Моето Дете