Търсене:
 
      Начало 05 12 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Първата детска четка влиза в употреба, когато поникнат 6- 8 млечни зъба


Родителите трябва да превърнат миенето на зъбките в игра, която забавлява детето им.

Развитието на зъбите в човешкия организъм е съвкупност от множество сложни процеси, протичащи в строго определена последователност. Динамиката в развитието на зъбите започва с образуването на зъбния зародиш на временните зъби и завършва с окончателното кореново развитие на постоянните.

Трябва ли да знаем за всички тези процеси и сроковете, в които те се извършват и защо? Категорично да! Познанията в тази област служат за преценка на цялостното физиологично развитие на детето и навременно включване на профилактични и лечебни мерки за детските зъби.

Колко съзъбия има в индивидуаното развитие на човека и какво налага да е така. В живота на човешкия индивид има две съзъбия: млечно и постоянно. Като правило бебетата се раждат без зъби и това прави лицево-челюстните структури пригодни за сукане. Това продължава до 6 месеца от бебешкото развитие когато се появяват и първите млечни зъбки.

Млечното съзъбие се състои от 20 зъба – по десет на горната и долната челюст, съответно по пет на лявата и дясната половина. Млечното съзъбие се състои от осем резеца, четири кучешки, четири премиолара и четири молара. Те се появяват в следните срокове и последователност: централни резци 6-8 мия месец, странични резци 8-12-ти месец, първи молари 12-16-ия месец, кучешки 16-20-и месец, втори молари 20-30-ия месец. Най-често зъбите на долната челюст пробиват 1-2 месеца по-рано от същите зъби на горната челюст.

Отклоненията от тези срокове съществуват, но до 2 месеца се приемат в границите на нормата. При момиченцата пробивът е по-ранен от този при момченцата. Когато бебето е доносено, с правилно анатомично и физиологично развитие, зъбите се появяват в съответните срокове. От голямо значение е и правилният хранителен режим на новороденото. Факторите, които могат да забавят появата на млечните зъби, са много и разнообразни. Това обаче, което младите родители трябва да знаят, е че всички отклонения от посочените срокове трябва да се консултират от лекар по дентална медицина, който заедно с педиатъра, ще вземе необходимите мерки да профилактира и лекува тяхното бебе.

И така вашето дете е с млечно съзъбие до 6-годишната си възраст. Нормално това съзъбие се е оформило между 6-ия и 30-и месец. Или казано накратко – когато вашето мъниче е на 2 и половина години, има всички млечни зъбки, храни се балансирано и пълноценно, звукообразува правилно при говор и има неотразима и красива усмивка.

А полага ли грижи за хигиената на зъбите си?
Отговорните родители ще кажат: да! Все пак трябва да припомним, че грижите за зъбите започват с появата на първите зъбки. В началото е достатъчно да се обтриват с памуче с вода или отвара от лайка, но когато детето проходи, и в устата му има вече 6-8 зъба, е дошло времето за първата четка. Съществува голямо разнообразие от детски четки за зъби: цветни, меки и удобни за хващане. Изборът е на родителите. Те са тези, които с много търпение, внимание и грижа ще научат детето си да държи четката и да търка с нея зъбките. Нека това става бавно и постепенно, но нека е постоянно! Миенето трябва да е като игра. Нека детето не се отегчава, а да се забавлява. Пуснете му любимата мелодия или му разказвайте забавна история, с която да концентрирате вниманието му върху това, което прави. По този начин вършите нещо изключително важно за детето си: изграждате един хигиенен навик, който ще присъства във всеки ден от живота му. От този навик в огромна степен зависи състоянието и здравината на зъбите му за цял живот. Много често родителите питат кога трябва да започне миенето на зъбките с паста за зъби? На практика веднага след като започне миенето им с четка. Важното е пастата да е детска, така че дори детето да глътне от нея, това да не е опасно за здравето му.Производителите на пасти за зъби са предвидили в детската паста да няма сапунни вещества, каквито има в пастите за възрастни. Времето, което родителите прекарват с детето, докато то си мие зъбките, е време за сближаване и време за наблюдение. Така родителите биха забелязали, ако някъде по устната лигавица, езика или устничките има ранички, афти, оцветяване на зъбите или неравности по тях. Всичко това е повод за консултация с лекаря по дентална медицина. И, ако все пак всичко е наред, то периодът между две и половина и три годишната възраст на детето е подходящ да заведете малкото човече при зъболекаря. Така ще махнете пред него много психологически бариери и страхове от по-късното му развитие и от зрялата му възраст.


Източник: www.zdravedae.com

Още публикации от Здраве да е Тук.

БР: Статиите от zdravedae.com са публикувани с разрешението на администратора и споразумение за обмен на информация.



Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете