Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Естествена бебешка хигиена– с пелени или без? 24 05 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Естествена бебешка хигиена– с пелени или без?


За много майки понятието естествена бебешка хигиена означава да отгледат бебето си без пелени. Съгласете се, това звучи невероятно сложно, особено като се има предвид колко често пишкат и акат бебетата в първите месеци. Само като го чуе човек, си представя как непрекъснато трябва да забърсва локви, да пере дрехи, чаршафи, килими, тапицерията на мебелите… Голяма част от майките се отказват още преди да са опитали, просто си казват “Това не е за мен”. Или престават да четат нататък, след като видят думите “без пелени”. Целта на тази статия е да ви убеди, че естествената бебешка хигиена е нещо нормално, може да бъде неразделна част от ежедневните грижи за бебето, без да е някакво геройство и да се налага да полагате денонощни усилия.

Какво е естествената бебешка хигиена?

Още от раждането си бебето е способно да усети потребността си да се изпишка или да ака и сигнализира за това с определени звуци, мимика, език на тялото. Майката наблюдава тези сигнали и му предлага да се изходи без пелени, в определена поза, подканвайки го с ключовите звуци “пишшш” и “ъ-ъ-ъ” или други по неин избор. Ако това се прави още в първите месеци, тогава сигналите на бебето постепенно стават все по-явни, а майката научава ритъма му и вече знае кога то има нужда да се изходи. Ако майката не забелязва тези сигнали или не знае, че ги има, бебето свиква да се изхожда в пелените и престава да сигнализира. Естествената бебешка хигиена е много особен начин за общуване с малкото човече, което още не може да говори. В традиционните култури изхождането на бебето от раждането е съвсем нормално явление. Майката и бебето се опознават и се учат да се разбират, а в награда получават не само чистота, но и по-тесен психологически контакт. Това е и един дълъг процес на взаимно опознававане и порастване. Бебето няма да се научи да използва тоалетната и няма да стане самостоятелно за месец или два. Докато това се случи, майката трябва да е много внимателна към него, търпелива и да приема пропуските и инцидентите спокойно и с чувство за хумор.

Защо не с памперс?

Ако вече вярвате, че това е възможно и бихте искали да опитате естествената бебешка хигиена, тогава първата стъпка, която е добре да направите, е да се откажете от пелените за еднократна употреба. Това не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. А е важно, защото освен замърсяването на околната среда, което причинява масовата употреба на памперси, освен огромното количество химия, което се използва при производството им, и значителната сума пари, която ще платите, постоянното им използване оказва влияние на детето и неговото приучване към гърне.

Бебето свиква да се изхожда в памперса и да игнорира сигналите на тялото си. Тъй като кожата му остава суха, то няма никакъв стимул да съобщи на майката за потребностите си и да изчака да го подържат или сложат на гърне. Специалният гел попива урината, но това не означава че тя изчезва. Всъщност си остава в контакт с кожата, смесена с други химични вещества, понякога в продължение на часове. С акането проблемът често е още по-голям – децата, които са свикнали да акат в памперса след определена възраст (ако се изпусне момента), много трудно се отказват от този навик. За някои от тях това е свързано с голям стрес – стискане по няколко дни, чувство за вина и срам. Каквото и да пише в дебелите книги за отглеждането на детето, нищо не може да ме убеди в това, че все по-късното приучване към гърне на децата през последните години не е свързано с масовото и непрекъснато използване на памперси. Преди време се е смятало, че децата не могат да се контролират и не са готови да използват гърне преди годинката, след това – преди 1,5 год, като постепенно тази възраст стигна до 2.5-3 години. Памперсите определено са постижение на научно-техническия прогрес и си имат своето място, например удобни са при пътуване, но ако човек се замисли по темата, разбира, че никак не са добър вариант за постоянно използване.

И все пак с пелени или без?

Но тогава какви са алтернативите? Действително бебетата пишкат и акат много често в първите седмици и месеци. Да му позволяваме да бъде мокро и мръсно? И да и не. Да – за да усети това, което се случва с тялото му. И не – да не го оставяме да стои в резултатите от своята дейност, като му сменяме пелената навреме.

Вариантът да не използвате пелени вероятно е възможен, но трудно приложим на практика и нежелателен по следните причини. На първо място, води до излишно напрежение. Дори да се концентрирате изцяло върху изхождането на бебето, в първите месеци е невъзможно да хванете всичките изпишквания. Дебненето на подходящия момент и постоянните пропуски със сигурност ще изнервят и вас и бебето, а и няма да имате възможност да свършите която и да било друга работа. От друга страна, ако го карате по-спокойно и не правите опити да изхождате бебето, мебелите и дрехите ви ще пострадат. В по-студено време има реална опасност да простудите бебето, защото ще е мокро и ще се налага да го преобличате често.

Пелените за многократна употреба ще ви позволят да не се притеснявате за инциденти, но и ще ви дадат стимул редовно да изхождате бебето, за да не го държите мокро и за да намалите количеството пране. При по-големите бебета, които са свикнали с ЕБХ ще е напълно възможно да ги оставяте без пелени през голяма част от времето, особено когато е топло. Но все пак ще има ситуации, когато няма да е възможно или удобно да изпишкате бебето, то ще отказва да го изходите или просто ще сте пропуснала точния момент. В такива случаи многократните пелени ще ви дойдат на помощ и ще предпазват дрехите от намокряне.

Естествената бебешка хигиена може да се практикува с най-различни видове пелени, има майки, които успяват да я съчетаят дори и с памперсите. И все пак някои пелени са по-удобни от гледна точка на ЕБХ от други. В случай, че сте твърдо решени да опитате, тогава при избора на пелени е добре да имате предвид следните неща:

1. Добре е пелените, които изберете, да нямат “сух” слой до кожата на бебето. Някои модели са направени така, че към кожата на бебето има слой от полар или друга изкуствена материя, който пропуска влагата навътре към попиващия слой на пелената, но държи кожата суха. Идеята на тези пелени наподобява идеята на памперсите и отучването от тях ще бъде по-трудно. Ако все пак се спрете на модел със сух слой, тогава е по-добре да слагате памучното попиващо парче отгоре върху полара, ако кройката го позволява. По този начин при малки инциденти ще можете да сменяте само парчето, без да се налага да перете цялата пелена.

2. Пелените от две части– попиваща вътрешна пелена + непромокаеми гащички са много подходящи за ЕБХ. Винаги, когато това е възможно, използвайте пелените без непромокаемото покритие. Така ще можете да наблюдавате сигналите на бебето и да изучите ритъма му на изхождане. Ако се случи инцидент, пелената ще попие по-голямата част от влагата, но все пак и вие и бебето ще разберете какво се е случило и ще можете да го преобуете веднага. В ситуации, когато не е възможно да практикувате ЕБХ, в студено време или когато сте уморени и изнервени, непромокаемите гащички ще ви свършат чудесна работа.

3. Пелените, които са направени като гащички с ластик, са много удобни за ЕБХ, защото ще можете лесно да ги смъквате и обличате, съвсем като обикновени гащички.

Практикувах естествената бебешка хигиена и с двете си деца. Тъй като характерът и нуждите на всяко дете са различни, се убедих, че преживяването е уникално всеки път и че универсални решения няма. С големия ми син все още се учех и осмислях какво е ЕБХ, затова нещата вървяха по-трудно. С второто ми дете това е забавно и приятно, просто една неразделна част от ежедневните грижи за хигиената. Със сигурност фактът, че с малкия ми син се запасих с пелени за многократна употреба, допринесе за това, че ЕБХ върви така лежерно и без напрежение. Просто не се притеснявам за инцидентите и се радвам на всеки успех!

Автор: Олга Дукат
Източник: estestveni-idei.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Децата и неврозите
Децата и неврозите Зачестяват неврозите в детска възраст В наши дни детските неврози и н...
Още  ]
В плен на компютъра
В плен на компютъра - Георги,излез си поиграй на двора! Виж какъв прекрасен слънчев ден...
Още  ]
Светът е само за теб и мен, мамо
Светът е само за теб и мен, мамо! Деца и развод Трябва ли да се откажете от мъжа, ако ...
Още  ]
Биберон–залъгалка
Биберон–залъгалка - не е невинна привичка! Бибероните - необходимост или вредна играчка? В...
Още  ]
Приказка за ненужната саможертва
Приказка за ненужната саможертва Просто и нагледно за това как ние самите сме готови да п...
Още  ]
  Моето Дете