Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Световна седмица на кърменето- 2013 "Подкрепа за кърмене: Близо до майките" 10 08 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Световна седмица на кърменето- 2013 "Подкрепа за кърмене: Близо до майките"Темата на Световната седмица на кърменето (1-7 август) през тази година е „Подкрепа за кърмене: близо до майките“, с акцент върху жените, които оказват подкрепа на кърмещите майки. Дори когато майките започнат кърменето с добър старт, все по-често в дните и месеците след раждането се оказва, че броя на кърмещите майки спада рязко, както и че бебетата не са изключително кърмени към 6-тия месец. Периодът, в който майките често нямат повод да посещават здравни специалисти, е времето, в което подкрепата на обществото за майките е от особена важност. Подкрепата за продължаване на кърмене може да бъде предоставяна по много различни начини. Традиционно тази подкрепа се осигурява от семейството. С промените, които настъпват в обществото, и в частност урбанизацията на населението, се налага да съществуват различни подходи в оказването на подкрепа за доста по-широк кръг майки, без значение дали подкрепата се предоставя от Ла Лече Лига Лидери и помощници за кърмене, обществени личности, или от приятелки, които също са майки, и/или бащите/партньорите.


Кръгове на подкрепа за майките и техните бебета:
Подкрепата за кърмене илюстрира потенциалното влияние върху решението на майките да кърмят и да имат положителен опит в кърменето. Кръговете на подкрепа вече са били представяни в рамките на Световната седмица на кърменето през 2008-ма година. Те продължават да бъдат важна основа за майките да кърмят своите бебета, както и много повече от това. Кръговете на подкрепа за семейството и социалната ни мрежа, системата на здравеопазване, работодателите, правителството/законодателството, реакцията по време на бедствия и аварии.

Жените– център на тази система за подкрепа:
Жените са в центъра на системата, тъй като наличието или липсата на подкрепа има директно влияние върху тях. Жените също така играят важна роля за съществуването на тази подкрепа и предоставянето й на други в нужда. В рамките на Глобалната инициатива за подкрепа за майките (Global Initiative for Mother Support /GIMS/), в частта Изявление за кърменето (2007), е отбелязано, че „майките се смятат за активни участници в тази система за подкрепа, като те едновременно се явяват получаващи и предоставящи информация и подкрепа.“

Семейна и социална среда:
Съпрузите/партньорите/татковците, семейството и приятелите обуславят непосредствената социална среда на майките. Социалната подкрепа има много различни проявления – познатите и непознатите на пазара или в магазина, в религиозната общност, в съседния парк, и т.н. Когато майката чувства подкрепа още по време на бременността, това й помага да намали стреса и да се чувства по-спокойна. Социалната подкрепа повишава увереността на майката в собствените й сили и умение да кърми отвъд първите седмици и месеци.

Системата на здравеопазването:
Този източник на подкрепа включва множество от възможности подкрепящи кърменето. Те варират от приятелски настроена към майката женска консултация по време на бременността, пред подкрепа по време на раждане, до услугите, които се предоставят в следродилния период и дават възможност да се осъществи връзката между мама и бебе, и оптимален старт на кърменето. Обучени да подкрепят и консултират майките здравни работници могат да подкрепят майките преди и след раждането.

Работно място и трудоустрояване:
Работещите жени се изправят пред различни предизвикателства и имат нужда от подкрепа, за да продължат да работят и кърмят. Възможностите за майчина подкрепа варират така, както варират и задачите, които изпълняват работещите майки, но обикновено включват осигуряване на контакт на майката с бебето или възможност за изцеждане и съхранение на мляко.

Правителство и законодателство:
Жените, които планират да кърмят или вече кърмят, могат да се ползват от подкрепата на различни международни документи, защита за оптималното хранене на бебето, както и с активни, добре работещи комисии по въпросите в защита на майките и децата. Законодателство, което се бори с агресивната реклама на заместителите на майчина кърма и предоставя платен и дългосрочен отпуск по майчинство, също е в подкрепа на кърмещите жени.

Реакция по време на бедствие или авария:
Тук се отнасят случаите, ако жена се окаже в неочаквана и/или сериозна ситуация, над която тя няма никакъв контрол. Подобни ситуации, които изискват и специално планиране и подкрепа включват природни бедствия, бежански лагери, процедури по развод, сериозно заболяване при майката или бебето, живот в общност, в която серопозитивните са множество и не се оказва подкрепа за кърмене.

Ла Лече Лига Интернешанъл започва като малка група за подкрепа близо до Чикаго, САЩ, през 1956-та година. Организацията се е превърнала в световен лидер в подкрепа на кърменето. Мисията на Ла Лече Лига Интернешанъл е да помага на майките по света да кърмят посредством подкрепа от майки за майки, окуражаване, информация и обучение, както и популяризира по-доброто разбиране на кърменето като важен елемент за здравословното развитие на детето и майката.

Ла Лече Лига България ще отбележи Световната седмица на кърменето (1-7 август) за пореден път с множество събития в цялата страна. Сред населените места, в които можете да очаквате среща посветена на „Подкрепа за кърмене: Близо до майките“, са София, Пловдив, Варна, Русе, Сливен, Плевен, Хасково, Ямбол, Казанлък, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Асеновград, Разград, Силистра, Горна Оряховица, Шумен и др. Ще се радваме да се запознаем с бъдещи и настоящи родители, техните семейства и приятели, здравни и социални работници – или всички, на чиято подкрепа разчитат майките за да кърмят успешно бебетата си!

Програма

АСЕНОВГРАД
3 август, събота, 10:30ч., Градинката на лятното кино, Неформална среща с подкрепата на Ла Лече Лига, тема: „Подкрепа за кърмене: близо до майките”
10 август, събота, 10:30ч., Градинката на лятното кино, Бебешко кафе с подкрепата на Ла Лече Лига, тема „Носене в слинг на кърмачето”

ВАРНА
3 август, събота, 10:00 ч., Майчин дом (ул. „Мир“ №1), Ла Лече Лига среща, тема: „Подкрепа за кърмене: Близо до майките”
7 август, сряда, 10:00 ч., РЗИ (ул. „Брегалница”, №3), Ла Лече Лига лекция, тема: „Начало на кърменето. Първи дни с бебето.”
31 август, събота, 10:00 ч., Майчин дом (ул. „Мир“ №1), Ла Лече Лига лекция, тема: „Избягване и преодоляване на често срещани трудности при кърменето” (с предварително записване)
За предварително записване и актуална информация: Фейсбук страницата на ЛЛЛ Варна http://www.facebook.com/lllvarna и/или съответното Фейсбук събитие

ГОРНА ОРЯХОВИЦА
1 август, сряда, 10:30 ч., Пицария в комплекс „България“ (ул. „Панайот Цвикев“ №8), Бебешко кафе, тема: „Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!“

КАЗАНЛЪК
1 август, четвъртък, 18.00 ч., парк „Розаруим“ (на пейките до малкия паметник), Пикник-седянка на тема „Подкрепа за кърмене: Близо до майките“
4 август, неделя, 10.30 ч., парк „Розариум“ (на пейките до малкия паметник), Кърмаческа среща на тема “У дома с новото бебе“
20 юли-7 август, стената на Европейски Информационен Център Казанлък, Кърмаческа изложба “Подкрепа за кърмене: Близо до майките”

НОВА ЗАГОРА
2 август, петък, 10:30 ч., Заседателната зала на МБАЛ “Св. Петка”, Ла Лече Лига лекция съвместно с РЗИ – Сливен, Община Нова Загора и МБАЛ „Св. Петка“, тема: „Често задавани въпроси за кърменето“

ПАЗАРДЖИК
1 август, четвъртък, 10:30 ч., градината на галерия Плеяда (вляво след тунела за Синегогата), Ла Лече Лига Среща, тема “Подкрепа за кърмене: Близо до майките”

ПЛЕВЕН
1 август, четвъртък, 10:00 ч, пейките между ДНА и Художествена галерия “Светлин Русев”, до водната каскада
За актуална информация: http://www.facebook.com/LLLPleven

ПЛОВДИВ
3 август, събота, 11:00 ч., Градската градина (централният асфалтов площад с каменните пейки), Бебешко кафе, тема: „Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!“
31 август, събота, 10:30 ч., В градинката на Енергото (Четвъртък пазара, детската площадка откъм “6-ти септември” срещу кафене Legal /площадката с каменното петле/), Ла Лече Лига среща, тема: „Семейството и кърменото бебе: Какво научих?“
За актуална информация: www.facebook.com/lllplovdiv и www.lllplovdiv.wordpress.com

РАЗГРАД
7 август, сряда, 15:00 ч., градинката пред хотел “Централ” (срещу магазин “Билла”), Ла Лече Лига среща съвместно с РЗИ-Разград, тема: „Подкрепа за кърмене: Близо до майките”
Актуална информация на: www.facebook.com/lllruse

РУСЕ
2 август, петък, 10:00 ч., Медицински център по репродуктивно здраве „Д-р Щерев – Русе“ (ул. „Видин“ №21), Ла Лече Лига среща, тема „Подкрепа за кърмене: Близо до майките“
3 август, събота, 11:00 ч., Сладкарница хотел Рига (бул. “Придунавски” №22), Бебешко кафе и русенското участие в инициативата “Голямото кърмене”
13 август, вторник, 13:00 ч., МБАЛ-Русе (ул. „Независимост“ №2), Училище за родители на МБАЛ-Русе, Ла Лече Лига тема: „Кърмене след секцио“
6 и 20 август, вторник, 13:00 ч., АГ комплекс при МБАЛ-Русе (ул. „Независимост“ №2), Ден на отворените врати и представяне на Ла Лече Лига (с предварително записване на 082/887 511 или Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите ; местата са ограничени).
Актуална информация на: www.facebook.com/lllruse

СИЛИСТРА
7 август, 10:00 ч., Kафе-аперитив “Сити“ (на пощата до шадравана), Ла Лече Лига среща съвместно с РЗИ-Силистра, тема: „Подкрепа за кърмене: Близо до майките”
Актуална информация на: www.facebook.com/lllruse

СЛИВЕН
1 август, четвъртък, 10:30 ч., Зала на РЗИ – Сливен (ул. “Пейо Яворов” №1, ет. 2), Ла Лече Лига лекция съвместно с РЗИ – Сливен, тема: „Основи на кърменето“
3 август, събота, 10:30 ч., Разходка в подкрепа на кърменето от площад „Хаджи Димитър” до Градската градина
3 август, събота, 11:00 ч., Градска градина, Ла Лече Лига среща, тема: „Подкрепа за кърмене: Близо до майките“
6 август, вторник, 10:00 ч., Зала на РЗИ – Сливен (ул. “Пейо Яворов” №1, ет. 2), РЗИ – Сливен организира безплатна прожекция на филма “Гърдата е най-доброто”. Филмът “Гърдата е най-доброто” се издава на DVD по инициатива на варненския клон на НАПК. Издаването на диска на български език е осъществено с финансовата подкрепа на Посолство на Кралство Норвегия в България и UNICEF-България.
Актуална информация на: www.facebook.com/LLLSliven

СТАРА ЗАГОРА
6 август, 14:00 ч., РЗИ-Стара Загора, Дискусия с подкрепата на Ла Лече Лига и безплатна прожекция на филма “Гърдата е най-доброто”. Филмът “Гърдата е най-доброто” се издава на DVD по инициатива на варненския клон на НАПК. Издаването на диска на български език е осъществено с финансовата подкрепа на Посолство на Кралство Норвегия в България и UNICEF-България.

СОФИЯ
1 август, четвъртък, 10:30 ч., Южен парк, зад МОЛ Сити Център София (вижте карта тук: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=547486875311903&set=a.155676297826298.34741.155596741167587&type=3&theater), Среща – пикник “Подкрепа за кърмене: близо до майките”
3 август, събота, 12:00 ч., Конферентна зала на САБГ “Щерев“ (кв. “Разсадника“, ул. “Христо Благоев“ №25-31), Ла Лече Лига лекция, тема “Митове за кърменето”
7 август, четвъртък, 10:30 ч., Пицария „Pizzarela” (до малкото НДК, срещу кино Люмиер и БТВ), Бебешко кафе „Имате въпроси за кърменето? Задайте ги на Бебешкото кафе!“
За повече информация: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите , www.lllbg.org/groups
За промени и актуалност на събитията: www.facebook.com/lllsf


Автор: Ла Лече Лига
и превод от www.worldbreastfeedingweek.org
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Главоболието при децата
Главоболието при децата Не подценявайте детското главоболие От главоболие не са пощаден...
Още  ]
Важна информация за кандидатстващите за ...
Важна информация за кандидатстващите за подпомагане от ЦФЛД Правилникът за де...
Още  ]
Съвети за родители!
Съвети за родители! Как да се справим с кризите в детската възраст? 10 грешки във възп...
Още  ]
Когато детето проговори
Когато детето проговори Първата разбираема дума от иначе объркания и неясен детски...
Още  ]
Принадлежности за бебето
Принадлежности за бебето Къпане и повиване на новороденото Пригответе предварително всич...
Още  ]
  Моето Дете