Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Енуреза при децата 27 02 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Енуреза при децата (нощно напикаване)

Волевият контрол на мускулите сфинктери и детрусори, при правилното развитие и възпитание на децата за създаване на навици за чистота, се установява за дневното задържане окол 1-1 1/2г, за нощното от 2 до 3 години. Когато детето продължава да се изпуска и след 3,4 години и няма данни за каквото и да било увреждане на отделителната система, състоянието се определя като първична енуреза. Тя може да е само нощна, само през деня или комбинирана. Ако детето е имало период от време, през който се е справяло добре с контрола на микцията, и внезапно започне отново да се изпуска, това състояние се бележи като вторична енуреза. Енурезата е често разстройство – до 10% от децата на 10 години имат все още епизодично изпускане. По-често страдат момчетата. Първичната енуреза е много по-често срещана от вторичната. Произхода и причините за този проблем все още не са напълно изяснени. Теории за органичния произход си съперничат с теории, които поставят на преден план психогенни моменти. Изследва се обемът и тонусът на пикочния мехур, разпределението в отделянето на урината в денонощието, често се съобщава за рефлукс при изследване на пикочните пътища. Търсят се и особености в съня /прекалено дълбок, при което не се усеща дразненето от пълния мехур/. Намираните промени се отнасят за част от случаите, но не за всички. Привържениците на теорията за заучаването приемат, че неправилният подход на родителите не е спомогнал за създаването на условния рефлекс на събуждане при дразнене на мехура през този период от развитието, който е бил най-благоприятен за усвояването му. Родителите са злоупотребявали или с прекалена строгост и наказания, или с прекалена толерантност. При вторичната енуреза по-често може да се мисли за регрес в поведението по емоционални причини – психотравма от раждането на второ дете в семейството, агресивност на злоупотребяващ с алкохол например, раздяла на партньорите и др. Всичко това не отменя необходимостта от пълно изследване за отхвърляне на соматични причини.

Енурезата е крайно неприятно разстройство и за децата, и за близките им. Ако продължи в училищна възраст, се появява тревожност и срам да не се разкрие проявата. Детето преживява и редица фрустрации – например не може да отиде на летен лагер или на екскурзия със съучениците си. Измъчените от грижите за чистотата майки понякога стават нетолерантни и реагират невротично, а по-малките братя и сестри /ако има такива/, не пропускат да изтъкнат превъзходството си в това отношение. По този начин детето с енуреза търпи множество вторични психотравми.

Лечение: Препоръчваните режими включват: често уриниране през деня, за да се отделя по-голямо количество в будно състояние, създаване на условен рефлекс със специално приспособление, което буди детето със звук, поемане на солена храна вечер, с ограничаване на течностите след 19 часа, награди при „суха нощ“ и пр. Понякога се прилагат и медикаментозни средства, които повишават тонуса на сфинктерите и правят нощният сън по-повърхностен. Препоръчва се провеждане на консултация с психолог и провеждането на психотерапевтични сеанси.

С възрастта при по-голяма част разстройството преминава и рефлексът се овладява. До 16-17 годишна възраст повече от 90% са вече оздравяли.

Енкопреза – Волевият контрол над дефекацията се изгражда по-рано до 2 – 2 1/2 години. Ако това не стане и няма данни за някое органично нарушение или неврологично заболяване, говорим за енкопреза. Тя също е първична и вторична, като втората е по-честа и започва към 7-8 годишна възраст. Отново момчетата са по-чести носители на разстройството. Обикновено се открива значима психотравма в семейството. Изпускането става денем, най-често по-малко. Децата крият своето действие, но родителите обикновено бързо ги откриват. Освен режим на дефикацията се налага и психотерапия на вторичните емоционални разстройства и терапия в семейството.

Силвия Кръстева- психолог и психотерапевт
Център за психотерапия и психология
Източник: www.psiholog.co


БР: Всички статии от
www.psiholog.co са публикувани със съгласието на автора!Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Филмът на Кайт Блюет "Изоставените деца...
Филмът на Кайт Блюет "Изоставените деца на България" За хората около нас Изоставените ...
Още  ]
Хапче за купон- хапче доживот
Хапче за купон- хапче доживот Това е една от онези истории, за които хората казват- абе, ч...
Още  ]
Принадлежности за бебето
Принадлежности за бебето Къпане и повиване на новороденото Пригответе предварително всич...
Още  ]
Децата и неврозите
Децата и неврозите Зачестяват неврозите в детска възраст В наши дни детските неврози и н...
Още  ]
Тестове за бременност
Тестове за бременност Аборт по желание Абортът съвсем не е безобидна операция Как дейст...
Още  ]
  Моето Дете