Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Осиновяване на дете от семейства загубили единственото си дете 25 01 2021      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Осиновяване на дете от семейства загубили единственото си дете

Преди изгрев е най-тъмно…
В живото на някои семейства настъпва мрак, когато загубят единствено си дете. Спасителният мост, който може да се види пред отворилата се бездна това е да си осиновят дете, ако възрастта не им позволява друга алтернатива.
Но решението за осиновяване на дете не бива в никакъв случай да бъде на всяка цена! Ако все пак такава идея вече е на лице не бива в никакъв случай да се бърза. Трябва много добре да бъдат премислени всички „ЗА” и ПРОТИВ”. Анализирайки своите подбуди, семейството трябва да определи какво го движи и в каква степен това решение е тяхно, а не дошло от съчувствието и загрижеността на близките хора. Има случаи когато по пътя на осиновяването родители се надяват да решат собствените си проблеми, да се самоутвърждават, да се спасят от самотата и болката. Някои прибягват към осиновяване, за да съхранят майчинския и бащинския си инстинкт. Други пък искат да не се различават от останалите хора както е било преди трагедията…

А детето– то е личност, то не може да бъде средство за решаване на чужди проблеми и несгоди. То не може да бъде нито психически нито материален катализатор на семейно благополучие. Да решава човек личните си проблеми с подобен акт – това е най-вече аморално.
Приемането на дете в семейството трябва да бъде напълно всеотдайно и обезателно продиктувано от желание да се помогне не толкова на душевния мир на родителите, отколкото на самото дете – изоставено и лишено от родителска грижа.

Нерядко се казва, че вземането на дете може да помогне да се съхрани цялостта на семейството след трагедията. Това е мит! Топлият семеен климат, готовността на съпрузите да се поддържат в трудни и кризисни ситуации – това са главните фактори за едно успешно осиновяване. Нали заедно с детето в дома ще дойде не само радостта, но и тревогата, грижите, главоболията, моралните и физически натоварвания. Ще има безсънни нощи, чакане пред лекарски кабинети, ще има родителски срещи в детската градина и училище.Ще има рождени дни и детски партита.

Доста често родители, преживели загубата на единственото си дете считат, че осиновеното може да замени загубеното. Колкото и жалко да е това никога не може да се случи! Всяко дете на тоя свят е отделна личност и не може да повтори липсващото нито напълно, нито частично. При тези родители трябва да мине време, за да „преболедуват” донякъде мъката си, да се успокоят емоционално, а главното е: трябва на всяка цена да разберат, че ако осиновят дете, това ще бъде ДРУГО дете, друг живот. Тези родители е необходимо да знаят, че никой освен тях не носи отговорност за решението, което вземат. Осиновяването на дете трябва да е истински желано и да идва като идея не само от разума, но и от сърцата им. Вземайки дете те стават негови родители пред Господ и пред закона. Ето защо когато осиновеното дете престъпи прага на своя нов дом, родителите трябва да разчитат на собствените си сили и желания да се справят с живота, който от тоя миг нататък им предстои. Успехът зависи от желанието на семейството и готовността му да приеме детето такова каквото е с неговите достойнства, недостатъци, характер, с неговото право да бъде себе си. Родителите трябва да се стремят да развиват у него най-доброто, да догонват изоставането в емоционалното и когнитивното му развитие, а не да се концентрират върху изискванията, произтичащи от собственото им его и семейни традиции. Най-опасно е, ако родителите се опитат да изградят динамичен стериотип на детето сходен с този на загубеното им дете.

Детето трябва да се обича, затова което е, а не за правилно държание, красиво лице, добри постъпки. Родителската любов трябва да бъде истинска и освободена от всякакви оценки. Амбициите които са имали с другото дете са си отишли с него безвъзвратно. Родителите на осиновеното дете трябва да могат да приемат личностните му особености, ако такива се проявят. Трябва да се въоръжат с огромно търпение, ако детето не може да усвои правилата и нормите, които му налагат. Не бива да се отчайват, ако детето много бавно привиква към всички техни жизнени изисквания и порядки. Най-важното е: да не се опитват да го „превъзпитават”, за да го направят „нормално” дете. Да не се съсредоточват на отделни негативни моменти в детското поведение и да преписват това на гена му. Родителите трябва да преодолеят своя страх ще не ще успеят да се справят. Никой не ги подлага на изпит! Единственото просто нещо, което е нужно е детето да бъде обичано искрено такова каквото е. Не бива да се стига до онзи момент, при който родители се отказват от осиновените си деца, заради наследствени черти от характера, защото не им подхожда, защото не иска да учи, да бъде послушно и ред други.

Не бива родителите да приемат общественото мнение, че са извършили един ”благороден акт”. Осиновяването няма нещо общо с благородството. Осиновеното дете с абсолютно нищо не се различава от останалите деца по света. То не е „Бинго” в игралната зала – след последната дума на съдията в съдебната зала то автоматично става член на семейството и е част от живота на родителите. В живота си от тоя миг нататък то ще научава това, което новото му семейство му покаже и даде като възпитание. Трудно е но не е невъзможно!
Ето защо стъпката, която правят родителите към осиновяване е всъщност един огромен скок в неизвестното. Те отново стават едно от безбройните семейства на земята. Но не бива никога да се забравя, че за детето това семейство е единствено.

Красимира Иванова Тодорова
директор на ОДЗ №2 "Знаме на вира"
гр. Балчик, обл. ДобричКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Психология на детската стая
Психология на детската стая Преди да пристъпите към проекта на детската стая, помислете коя...
Още  ]
За детските капризи и кризи
За детските капризи и кризи {mospagebreak} Често се случва така, че тихото и послушно дете д...
Още  ]
Нощният сън на бебето– заедно или отделн...
Нощният сън на бебето– заедно или отделно от майката Експертите препоръчват пре...
Още  ]
Хранителна алергия при кърмачетата
Хранителна алергия при кърмачетата В наши дни алергичните реакции при кърмачетата...
Още  ]
Храненето в кърмаческа и ранна детска въ...
Храненето в кърмаческа и ранна детска възраст Храненето в кърмаческата и ранната детска възраст е...
Още  ]
  Моето Дете