Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Разводът и влиянието му върху родителите и децата 22 02 2024      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Разводът и влиянието му върху родителите и децата

Предполагам, всеки учител се е изправял пред деца, чиито родители са разведени или им предстои развод. По мои наблюдения, последствията и влиянието на развода върху личността на децата се подценява сериозно. Колко голямо беше учудването ми, когато при посещение в дом за деца, лишени от родителска грижа, служителка ми каза, че за децата нямало значение дали за тях се грижи жена или мъж. В същото време аз почти щях да се разпадна емоционално, защото десетки момичета и момчета наоколо се бутаха с лакти, за да се доберат до мен, викайки: "Татко, татко..."
Служителката очевидно не разбираше колко дълбока е връзката баща-дете и аз като баща на две малки дъщерички можех да разбера този факт най-добре. Разбира се, не можем да кажем, че всяко дете, преживяло развода на мама и татко, ще изпадне в състояние на психически разпад. Някои от тези деца могат да завършат висше образование и дори да заемат ключови позиции в обществото. Със сигурност обаче знаем, че дори и те носят дълбока и трайна травма. За доста дълго време в академичния свят се твърдеше, че влиянията на стреса, породен от развод, се проявяват по време на юношеството. Днес благодарение на изследванията на социалната наука се установи, че влиянието на развода върху детето не се проявява в периодите на детството и юношеството, а в периода на зрелостта. Страхът от промяна кара някогашните деца с история на развод, сега възрастни, да повторят историята на развод и дори да преустановят всякакви контакти с противоположния пол.
Не са малко двойките, които взимат решението за развод лекомислено, без да са помислили за последствията след раздялата, и се оказват неподготвени да се изправят пред предизвикателствата за живота след това. Разводът не слага край на враждите вкъщи, напротив - проблемите тепърва започват. Много често гневът и враждебността взимат надмощие и дори повторният брак не решава проблема. Всъщност повторните бракове са с много по-висока степен на риск, отколкото първите. Разведените родители пък не могат да се похвалят с много добри взаимоотношения със своите деца - почти две трети от юношите на разделените родители имат лоши взаимоотношения с тях.
След тридесетгодишно изследване на последствията от развода днес имаме на разположение следните данни:
Последствие 1: Финансови проблеми
Скорошни проучвания сочат спад от 30% в жизнения стандарт на жените, преживели развод. Най-сериозни са финансовите предизвикателства сред жените, които, от една страна, се борят с емоционалната болка от раздялата, а от друга, са принудени сами да се грижат за себе си и своите деца. Разбира се, в това число не се включват таксите и комисионите, необходими да се завърши делото по един развод.
Последствие 2: Песимистичен възглед за живота
Разведените мъже и жени са със значително по-песимистични възгледи за живота, отколкото брачните двойки (които между другото имат най-позитивни очаквания от бъдещето). Интересно изследване също така сочи, че онези двойки, които са били нещастни в брака си, но остават женени, пет години по-късно са по-щастливи от онези, които са се развели.
Последствие 3: Здравни смущения
Здравословните последствия от развода са до такава степен сериозни, че не могат да останат незабелязани. Той оставя невероятен емоционален белег върху психиката на личността, който на свой ред оказва влияние и върху физическата кондиция. Един пример - след като са били диагностицирани с рак, женените хора показват много по-голяма вероятност да се възстановят, отколкото разведените.
Последствие 4: Смущения в психическото здраве
И мъжете, и жените страдат от спад в своята психическа кондиция след преживян развод, но като че ли жените страдат много повече - налице са редица фактори, между които депресия, враждебност, ниско самочувствие и нежелание за общуване с другите.
Днес в публичното пространство се шири един недоказан и погрешен според мен мит - че това, което е добро за мама и татко, е добро също и за децата им - т.е. ако мама и татко желаят да се разделят, това не е проблем за техните деца. Няма по-невярно твърдение! Имаме налице хиляди проучвания в западните страни, доказващи, че разводът оказва опустошително въздействие върху психиката на децата, преживели раздялата на своите родители.
Децата имат силното вътрешно убеждение, че мама и татко трябва да бъдат способни да се справят с всеки конфликт и че никоя "планина", изправила се пред тях, не може да остане непоместена. Разводът разклаща основите на сигурността им и способността на родителите да се грижат за тях пълноценно. Разводът, от гледната точка на децата, е предателство спрямо тях и никой не може да ги убеди в противното - всъщност децата подсъзнателно започват да отхвърлят и присъстващия, и отсъстващия родител.
Разбира се, не можем да твърдим, че това ще се случи със 100-процентова сигурност - ефектите от раздялата върху децата не са гарантирани, те просто УМНОЖАВАТ степента на риска това да стане реалност! И най-тъжната констатация, валидна за всички деца - разводът оставя траен и дългосрочен отпечатък върху тяхната личност, възгледите им за живота и техните взаимоотношения. Нека сега да разгледаме направените констатации по отношение на последствията от развода върху децата, установени в резултат на 30-годишни наблюдения от страна на психолози и изследователи:
Последствие върху децата 1: Ниски академични показатели
Децата от разведени семейства демонстрират спад в нивото на своите знания, ниски оценки и по-голям шанс да не завършат средното училище.
Последствие върху децата 2: Девиантно поведение
Шансът да бъде извършено криминално действие, да се използват наркотици, алкохол и да се започне преждевременна сексуална дейност, е много по-голям за дете с история на развод.
Последствие върху децата 3: Бедност
Поради факта, че в повечето случаи доходите на родителя след развод намаляват значително, възможността едно дете с разведени родители да живее в бедност е пет пъти по-голяма, отколкото на дете с женени родители.
Последствие върху децата 4: Ниска физическа и психическа кондиция
Децата страдат (макар и невинаги да се вижда) емоционално от липсата на своите родители. Емоционалните рани се задълбочават с навлизането им в пубертета и е възможно да ги съпътстват през целия им живот.
Накарах ли ви да се замислите? Бих желал сега да опиша някои от най-разпространените митове за развода и след това - реалностите.
Мит 1: Вторите бракове са обикновено по-успешни от първите
Смята се, че разведените партньори придобиват опит от първия си провален брак и не биха повторили първоначалните си грешки. Най-често става така, че причината, която се е оказала повод за развод при първия брак, е също причина и за раздяла при втория. Разбира се, има много хора, които все пак съумяват да се справят с предизвикателствата на втория брак и да го изградят успешно, но фактите си остават - възможността за развод при един втори брак е всъщност по-висока, отколкото при първия.
Мит 2: Когато живеем заедно преди брака, ще намалим възможността от евентуален развод, понеже ще сме се опознали повече
По отношение на съжителството преди брака са направени редица проучвания, които доказват, че живеещите извън рамките на юридическия брак двойки имат ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ВИСОК РИСК от раздяла. Трудно е да се посочат точните причини за тези факти, но най-вероятно става въпрос за ценностната система на тези двойки - тяхното разбиране за взаимоотношенията е, че те са нещо временно, което може лесно да бъде прекратено. Също така се оказва, че хората, които имат тенденцията да избягват брака, са същите тези хора, които проявяват желание да се развеждат.
Мит 3: Разводът не оказва кой знае какви последствия върху психиката на децата - обикновено проблемите се разрешават с времето
Както споменах и по-горе, оказва се, че истинските последствия от развода се проявяват през годините на зрелостта, обикновено с появата на евентуална връзка. Съществуват доказателства, че последствията от развода са дълготрайни, а в някои случаи - фатални за детската психика.
Мит 4: Ако една двойка има деца, това ще намали риска от развод
Почти всички сме наблюдавали двойки, които "остават заедно само заради децата", вместо да се постараят да разрешат своите конфликти. Всъщност един от най-трудните периоди в кривата на развитие на едно семейство е именно периодът след раждането на първото дете. Наистина се оказва, че двойките, имащи дете/деца, са с по-малък риск от развод, но този риск става много по-голям, ако се извадят случаите на онези семейства, които остават заедно единствено заради децата, но всъщност имат нещастен брак. В скорошно проучване, направено за дълъг период от време, е установено, че кризата в брачните взаимоотношения се отразява на психическото благосъстояние на децата и засяга почти всяко измерение на живота. При извършване на допълнително изследване на негативните влияния в живота на децата се установило, че разводът е бил с позитивно влияние само за децата на семейства с много висока степен на конфликти и насилие. При браковете с по-ниска степен на конфликтност, които са завършили с развод (две трети от изследваните разводи), се оказало, че последствията за децата, идващи от тези семейства, са много по-сериозни, отколкото за децата от предишната описана група. Изследването ни доказва, че с изключение на двойките с много висока степен на конфликти е много по-добре за децата, ако техните родители останат заедно и направят всичко възможно да се справят с конфликтите си.
Мит 5: Децата, които имат разведени родители, имат по-голям шанс за щастлив брак в зряла възраст, отколкото децата, идващи от стабилни семейства.
Това е абсолютно погрешно! Браковете на деца, чиито родители са били разведени, имат много по-висока степен на разводност, отколкото децата, идващи от стабилни семейства. Основната причина за това (направена като заключение от огромни проучвания) е, че децата се научават на брачно посвещение и вярност чрез примера, който им дават техните родители. При децата, идващи от развод, чувството за посвещение към брачния партньор е занижено.
Мит 6: Децата на разведени родители се чувстват много по-добре, ако самотният родител сключи втори брак.
Налице са солидни доказателства, че не съществуват подобрения за благополучието на децата, след като родителят сключи повторен брак, дори и при повишаване на доходите и присъствието на бащата в дома. Повторните бракове се въвличат в специфични проблеми, свързани с междуличностни конфликти с новия родител и с много висок риск от повторен развод.
Мит 7: Неразбирателствата в брака са знак за развод
Нищо подобно - не съществува брак, в който няма конфликти, а онези, в които няма такива, са с по-висок риск от развод. В скорошно проучване се установи, че около 86 процента от двойките, определящи себе си като нещастни в брака (но все пак останали заедно), интервюирани пет години по-късно, те определят себе си като "по-щастливи". Три пети от тези двойки пък определят себе си като много щастливи или напълно щастливи.
Надявам се с настоящите проучвания да съм ви помогнал поне малко да осъзнаете какви са последствията от развода върху децата, с които работите, и да разберете повече какви са динамиките, оказващи влияние върху поведението им. Успех в тази огромна мисия!

Стоян Георгиев
Източник: http://semeistvo.bg


БР: Статиите от semeistvo.bg са поместени с разрешението на автора.Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Привързаното родителство- изкуството да ...
Привързаното родителство- изкуството да отгледаме щастливи деца Какво е Привързано роди...
Още  ]
Първи юни- Международен ден на детето
Първи юни- Международен ден на детето Международният ден на детето е честван в много страни...
Още  ]
Новороденото
Новороденото Седмица първа Появата на бебето е нещо дългоочаквано от всички наоколо и...
Още  ]
Екологично възпитание на детето
Екологично възпитание на детето Дидактични игрови упражнения за екологично възпитание Доц....
Още  ]
Как детето ви да не страда, когато ви ня...
Как детето ви да не страда, когато ви няма за по-дълго? Някои родители не ходят на ...
Още  ]
  Моето Дете