Търсене:
 
      Начало 07 10 2022      
 
Оценка: / 25
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Защо трябва да ползвате услугите на детски ясли само в краен случай!?
Страница 2

Защо трябва да ползвате услугите на детски ясли само в краен случай!?

Ползвайте услугите на детски ясли само в краен случай!

„Ако искате да отгледате добри деца, харчете за тях два пъти по-малко пари и два пъти повече време!” (Esther Selsdon)


Родителите трябва да ползват услугите на детски ясли само в краен случай. Детето не бива да бъде отделяно от своята майка по-рано от 2-3 годишна възраст!

- След 8-я месец се появява "Страхът от непознат", а на майката детето е предало особен статут, поради което всяка непозната обстановка и чужди лица всяват страх и несигурност у него.
- Децата в ранна детска възраст се нуждаят от общуване с възрастен в лицето на своята майка, общуването с връстници се появява по-късно. Разбира се винаги може да предоставите време за игри и общуване на вашето дете с други деца в парка или от приятелски кръг!
- Децата отглеждани в детски ясли боледуват много по- често, предвид контактите си с различни деца. Стресът от раздялата с мама и попадането в непозната обстановка също намаляват имунитета и водят до често боледуване.
- Децата отглеждани в детски ясли са едно от многото, ощетени са по отношение на индивидуално внимание, нуждите им се покриват според установения режим. От твърде крехка възраст трябва да се съобразяват с правила и режим, да са поставени в положение на конкуренция и да се "борят" за играчки. Това води до нервност и агресивно поведение.
- Ранната раздяла с майката и плачът могат да наранят детската психика и да доведат до трайни последствия!
- Детето е малко, беззащитно и нуждаещо се от мама толкова кратко време и заслужава да бъде удовлетворена тази негова потребност. През целият си живот ще се социализира, ще общува, ще изпълнява правила и режими, поради което заслужава през първите 3 години да бъде обгърнато от грижите и обичта на мама. За всичко има време...и със сигурност детето ще се научи да общува и ще се социализира.
- Детските градини са добро място за децата, предучилищните групи са необходимост и са задължителни, но детските ясли могат да бъдат спестени на децата, още повече че майките имат право на платен отпуск за отглеждане на дете.
- Някои деца свикват бързо, на други им е нужно време, а трети не свикват, може би по- късно се примиряват, но това е свързано с психическа травма, не я причинявайте на детето си!
-
Ползвайте услугите на детски ясли само при липса на друга алтернатива! А алтернатива винаги им: ползване на отпуск по майчинство, за осигуряване на допълнителен доход мама може да работи някаква надомна работата или бащата да започне временно втора работа, поверяване грижите на детето на баба и дядо, включване в родителски кооператив и други.
- Ако една майка бърза да предостави възпитанието на детето си от едногодишна възраст на държавата и предпочита компанията на приятелки, поради нервност или скука при общуване с детето..., оставяме подобни ситуации без коментар! Много рядко се срещат деца, които бързо свикват и с желание ходят на детски ясли предпочитайки компанията на лелките пред тази на мама, но това са предимно деца които нямат изградена силна емоционална връзка с майката или достатъчно интересен живот у дома и в семейството. Другите плачат, много плачат и ходят с нежелание.
- В детски ясли педагогически занимания се провеждат само два пъти седмично, децата се отглеждат от мед. сестри и лелки. Усвояваните знания и умения са елементарни и в компетенцията на всяка заинтересована майка. В този ред на мисли, посещението на детски ясли няма да им донесе много знания и няма да развие у тях способност за общуване, това са неща които може да научи и у дома.
- И не забравяйте, нищо не е по- важно от вашето дете! Общуването с детето и времето изкарано с него са най- добрата инвестиция! Всяко дете е индивидуално и уникално.

И накрая, моите две деца не са и никога не бих позволила да посещават детски ясли и да бъдат обгрижвани от други хора в толкова ранна възраст!
Разбира се преценката, решението и отговорността е на родителите и те са тези, които следва да преценят кое е най-доброто за детето им!

"Детските ясли разрушават детския мозък и ранното отделяне от майката има своите последици!", твърди психологът Арик Сигман от британското кралското медицинско общество. Според него ако в първите години от живота на детето за него се грижи друг човек, а не родителите му, в организма му се повишават нивата на хормоните на стреса. В резултат този стрес може да се прояви в пристъпи на кашлица и настинка, вследствие на понижената защита от инфекции и дори сърдечни болести в по-зряла възраст. Децата, лишени от майчиното внимание е твърде вероятно да се сблъскат с проблеми в изграждането на отношения.


Мариана Чомпалова- Йорданова, детски социален педагог
www.moetodete.com
Посещението на ясли би трябвало да бъде краен вариант!


Яслите, които предлагат сигурност и зачитане на детската личност, са безспорна необходимост в днешното общество. Въпреки това ние не препоръчваме посещението на ясла освен в някои крайно наложителни случаи:
- ако имате сериозни финансови затруднения. Не смятаме, че новата кола или по-високия стил на живот трябва да се извършват за сметка на персоналната грижа за детето от страна на родителя.
- ако си самотен родител. За самотните майки или бащи е практически невъзможно да издържат себе си и децата си като в същото време проявяват лична грижа.
Дори и при наличието на тези фактори ние съветваме грижата за детето да не се извършва в ясли, а по-скоро от близък роднина или от бавачка.

Защо посещението на ясли би трябвало да бъде краен вариант?
1. Децата се развиват възможно най-пълноценно, когато се намират по-скоро в тясно взаимоотношение с възрастни (в най-добрия случай – с мама и татко), отколкото с група от връстници.
2. Никой не може да замени ефективността на майчината грижа. Реалността на майчината любов и защита е доказателство за това.
3. Проучванията потвърждават, че децата, отглеждани у дома са по-здрави физически, емоционално и интелектуално от онези, които са били отглеждани в ясли.
4. Когато майката си има заместител, нещо много скъпоценно се откъсва от живота на детето. Доказано е, че причината за слабо и неефективно взаимоотношение между родителите и детето се оказва липсата на взаимодействие през ранните години.

Качеството на ранните взаимоотношения между родителите и детето са сериозна предпоставка за психическото и физическото здраве на личността. Ако определени нужди са останали незадоволени, макар и първоначално да не си личи, това оставя психологични последици. У детето е естествено заложено да бъде отгледано не от някой друг, а от собствените си родители и да се чувства защитено и сигурно в техните прегръдки.

В рамките на изследване, проведено в САЩ през 2001 г. от Националния институт по детско здравеопазване е установено (всъщност това е най-значимото изследване на тази тема, обхващащо повече от 1000 майки и деца от десетте най-авторитетни детски заведения в страната), че:
- ако в ранна детска възраст детето се остави на грижите на детска градина или ясла, това води до по-слабо развито майчинско чувство и липса на привързаност от страна на детето и неговата реакция вече не е така позитивна.
- ранното постъпване в детско заведение оказва отрицателно въздействие на връзката с детето.
- децата, прекарали по-голямата част от времето в детски ясли, са три пъти по-склонни към проблемно поведение в детската градина пред онези, които са отглеждани приоритетно от майките си.
- съществува пряка връзка между продължителността на времето, прекарано в яслите, и негативни качества като агресивност например.
Нека да бъде ясно, че с тази наша позиция ние не сме срещу почасовите центрове за работа с деца, които спомагат за по-добро социализиране или помагат на родителите при отглеждането на децата. Ние просто бихме искали да заявим, че яслите определено не са най-доброто средство за отглеждането на децата. Факт!

Стоян Георгиев, семеен консултант
Източник: http://semeistvo.bg"Не е за детски ясли / детска градина!"

В началото на 90-те години у нас над 70 % от децата в предучилищна възраст посещаваха различни детски заведения. За първи път необходимостта от обществени детски заведения се появява в широк мащаб през 17- 18 в. във връзка с развитието на промишленото производство и активното привличане на жените към производствения труд. Не можем да отречем някои предимства на общественото възпитание. Колкото и да критикуваме програмата за възпитание в детските заведения, добра или не, тя съществува и дава осезаеми позитивни плюсове...Има деца, за които яслите или детската градина са станали втори дом и те всеки ден отиват там с радост и ентусиазъм. На тях и на родителите им можем само да завиждаме. Но има и доста, които изпитват съвсем други чувства. Много от децата протестират и по всякакъв начин се опитват да избягват ходенето на ДГ, а щом бъдат оставени там правят сърцераздирателни сцени и не желаят да се разделят с родителите си. Някои наглед са примирени, но необходимостта да ходят на ясли или ДГ всеки път им разваля настроението. Родителите осъзнават, че изпращането на детето в детско заведение е само половината от решението на проблема. Често пъти след като детето тръгне на ясли или градина се разболява, майката трябва да остане с него в къщи, а щом то оздравее, минават няколко дни и историята се повтаря отново...

Знае се, че първите години от живота на детето имат особена емоционална и познавателна наситеност и затова са определящи при формирането на личността. Извънредно важно е в каква атмосфера протичат първите решаващи години от детския живот. Според мнозина основен положителен фактор в развитието на предучилищната възраст заема емоционално наситеното общуване с близките- родителите и най- вече майката. Някои теоретици на общественото предучилищно възпитание признават, че откъсването на майката в ранна възраст е изключително неблагоприятен фактор и може да се приеме само при необходимост. Детето не е запознато с тази теория, но то най- често е нагледно доказателство в нейна полза. Родителите забелязват, че когато се прибере от яслите или градината, детето направо се вкопчва в майка си и не се отделя от нея, като се опитва да навакса натрупания дефицит от близко общуване. Макар да е нахранено и обгрижено, то въпреки всичко е "изгладняло" и това е особен вид глад, който трудно се засища. Едно е ясно: в детското заведения детето получава много неща, но пък е лишено от много други. Същевременно колкото по-малко е детето, толкова повече неща му липсват... Известни са случаи например, когато пътят към яслите започва или завършва не само с плач, но и с повръщане, което не може да се обясни с някакви хранителни отравяния. Така детето демонстрира, че не приема ситуацията. Този акт е несъзнателен, организмът му сам бурно реагира, следвайки дълбоките преживявания. Реакцията може да бъде и друга: организмът "се скрива в болест".

Детето започва да проявява изненадваща слабост и много лесно се поддава на всякакво негативно въздействие. Просто организмът му отказва да се противопоставя на простудата. Така, че хроничните ОРЗ много често не са медицински, а психологически проблем... Важно е родителите да знаят, че прехвърляйки грижите над детето на детско заведение, могат да разрешат един проблем и да си създадат друг, само че колкото по- малко е детето, толкова той е по- голям. Затова подобно отговорно решение трябва да се взема, като се има предвид най- вече емоционалните особености на развитието на детето. Честно казано яслите и ДГ не са най- приятното място за него... Ако те могат да бъдат избегнати, използвайте възможността и се опитайте със собствени сили да изградите у детето навиците, които успешно се формират в детското заведение. Щом това е по силите на възпитателите, които работят с големи групи, сигурно и вие ще се справите с подобна задача, още повече като знаете най- добрият подход към собственото ви дете. Ако нямате възможност поне се постарайте лишенията, които изпитва детето ви, да не са прекалено много. Ако можете, не го оставяйте за дълго. И в къщи стократно наваксайте всичко, от което е било лишено във ваше отсъствие.

Автор: С. Степанов, психолог.
Из книгата "Азбука на детската психология"
Защо няма да дам детето ни на детски ясли!?

С пропълзяването и прохождането на детето се задейства инстинктът който не позволява на детето да се отделя от майката или грижещият се за него човек. Инстинктът е вроден и не може да намалее или изчезне с обяснението "Съжалявам миличко, мама има работа". Този инстинкт кара детето да изпадне в ужас и панинка, когато загуби зрителен или слухов контакт с родителя (обекта на привързаност).

Отделянето на детето в тази ранна възраст, преди навършване на втората година е биологически неестествено и дори вредно за детето. На този етап то не разбира от финансови и родителски проблеми, за него е факт, че е изоставено, необичано и страда. Всяко дете реагира и се справя индивидуално със ситуацията. Спомен може да не остане, но емоцията ще се запечата в подсъзнанието. Информацията от майчината утроба до последния ни дъх се запаметява и определя поведението, решението и живота ни в една или друга степен. Така например едно тежко раждане на бебе Х, може да е причина депресии, хистерии и други отклонения след 20-30 години.
Едва след втората година този инстинкт започва да отслабва и изчезва към третата година, когато детето осъзнава своята индивидуалност и самостоятелност.

Поради това и в Германия няма детски градини под 3 години. След втората година евентуално има групи за игра преди обед. До тогава децата се гледат от момиче което се ангажира за 1-2 години за детето или от дневна майка, която се грижи за максимум до 5 деца. Така децата получават необходимата им топлина и внимание от майка заместител. "Необичаните" деца боледуват често. Децата които страдат от липса на внимание и нежност имат и по- слаб имунитет. Новите изследвания показват, че в детската градина боледуват най- често децата, които се чувстват изоставени и необичани. Децата, които са сигурни в родителите си и получават от тях достатъчно ласки и внимание, боледуват по- рядко, възстановяват се по- бързо и обичат детската градина.

В различни студии и книги са описани различни начини, как да накараме детето отново да повярва в обичта ни. Например един ден "Днес мама е само за мен", когато детето знае къде сте, докато е в детската градина се чувства по-сигурно, така че един ден "С мама на работа" и т.н.
В близко съседство, приятелски и роднински кръгове винаги от нас има една мила пенсионирана жена, която скучае и би гледала 2-3 мъничета с удоволствие на цената на яслите. Това е и прекрасно занимание за майки, така яслите просто ще са в къщи. До третата година децата имат нужда от лично обръщение, топлина и внимание, някой който да ги прегърне, да целуне удареното, да ги
помилва.


Коментари
Написано от SISIGIGOVA на 2008-07-28 09:27:10
Da mnogo e hubavo deteto da se gleda v dom.uslovia,da ne se otdelia ot svoiata maika ili ba6ta no s tezi sredstva koito darjavata otpuska s taka nare4enite ''mai4inski i detscki'' moje6 da mu kupi6 samo pampersite i kozmetikata, a tova dete trybva dase hrani obli4a i tn.spored men tova e goliama podigravka kam roditelite i do kato e taka v Balgaria za jalost 6te ima agresia, nasilie.
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-07-31 22:19:48
az ne sam saglasna s va6eto otno6enie otnosno qslite,na teoriq ste pravi tova za otkasvaneto ot maykata i t.n,no po moi nabludeniq sled 3 god vazrast decata se "otdelqt"mnogo po trudno otkolkoto na 1,5 naprimer,li4no men sa me dali na 8 meseca i moga da tvardq 4e sam adski samostoqtelna o6te ot savsem malka i nqmam psihi4ni raztroistva.a za kontakta s maykata i tatkoto tova e zadaljitelno,i gza grizlivite roditeli davaneto na qsla ne moje d abad epre4ka da darqvat deteto si s po malko vnimanie,imenno kontakta s drugite vrasniceta pokazva 4e bebeto ne e centara na sveta i 4e ne moje da ima vsi4ko koeto pojelae kogato zapla4e!za bolestite ste pravi,da boleduvat no nima kato gi dadete na 3 god. pri sre6ta za prav pat s dadenie virus nqma da boleduvat????pozdravi!!D-r Daniela Dobreva
Написано от Мариана Тодорова на 2008-08-01 14:10:27
Здравейте, всичко е индивидуално, но истина е че през отделните периоди от човешкия живот има различни приоритети, за децата до 3 г. възраст това е потребността от общуване с майката.
Написано от geri1985 на 2008-08-01 16:05:55
:sigh :? :x misleh 4e e hubavo da se vodqt decata na qsla,4e tam sred vrasnici 4e e mn po dobre daje zapisah deteto si na qsla i ve4e hodim ot nqkolko dena i gledam 4e i haresva
Написано от Angel^wings на 2008-08-01 20:14:08
Съгласна съм, че до 2г. детето трябва да е обгрижвано от майка си, но не смятам детските заведения за фактор, който предопределя детската агресия и разстройството на личността.Точно обратното, след 1, 5 детето само започва да търси контакт с други деца и ако ние не следваме този негов интерес рискуваме детето да стане асоциално.Това от своя страна може да е фатално за всяка бъдеща стъпка в живота. 
Някой от посочените причини като честото боледуване и липса на индивидуално внимание са действително основателни....но това е проблем на системата - не на самата идея. 
Нека не забравяме, че децата виждат агресията от възрастните хора и чак след това я предават в градините.Нека не забравяме, че дори и отгледано вкъщи едно дете също може да бъде лишено от внимание, грижа, любов и контакт.....А яслата може да бъде и едно добро място, където нашето дете да си изгради свой свят, да има лично пространство, да изгражда своята индивидуалност и да се доказва като личност. 
 
 
 
Написано от Мариана Тодорова на 2008-08-02 15:14:20
Аз и децата ми не сме посещавали детски ясли и детска градина, а само подготвителен клас, това не ни е направило асоциални , по-малко общителни или неподготвени за у-ще, а напротив. Подготвителният клас е и трябва да е задължителен, детските градини са необходимост, но на детски ясли никога не бих записала детето си и това ви го казвам от позицията на родител и детски учител! Лично мнение!
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-08-02 15:22:35
Аз по скоро споделям мнението на Angel^wings.Самата аз смятам да се върна на работа, когато детето стане на 1.5г. и да го дам на ясла.
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-08-03 08:32:38
Имам син на две годинки и шест месеца.Септември ще го водя на ясла.Семейството ми има възможност да го гледа но ми се иска да се социализира в тази среда.Виждам как търси децата и иска да си играе с тях, независимо че му даваме безграничната си любов и внимание.Така че смятам че в определена възраст ,може би след 2 год. да няма проблем с тези неща.Всеки преценява сам за себе си.
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-08-03 11:59:50
desata tryabva,da se otdlejdat ot maykite,no kak dirjavata pozvolyavali?davat minimalni zaplati,s koito ne moje da spesyis i stotinka,predi da imas dete dori,a kak sled tova da se izdirja sis zaplatata na bastata
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-08-15 23:41:06
Az sa6to sam na mnenie,4e deteto trqbva da raste do maika si,no ne e li na6ta bezgrani4na lubov kam malkite ni slanca egoesti4na?Kolkoto i vnimanie i griji da polagame za decata si te tarsqt oniq palavi i 6turi ne6ta,koito mogat da napravqt samo s texnite vrasni4eta-nima ima dete,koeto ne predpo4ita kato izleze sas mama pred bloka da zati4a kam izlezlite ve4e deca navan,za da zapo4nat ludoriite.Vtakiva momenti to dori zabravq 4e mama e nqkade tam nablizo.Ot tazi gledna to4ka az sam saglasna deteto mi da xodi na detska gradina-za da se nau4i sred priqtel4etata si da bade palnucenno samo za sebe si! :)
Здравей мама Нели!
Написано от Мариана Тодорова на 2008-08-16 10:26:40
Разбира се, че детето има нужда да общува и играе с деца, всяка майка би следвало да предоставя такава възможност на детето си. Но в детски ясли то е откъснато от майката и е само с деца и чужди хора по 8 и повече часа. Би трябвало наред с времето прекарвано с мама, ако тя се грижи за детето си през първите 2-3 години, да се отделя и време за игри с деца пред блока, в парка или др., това никой не отрича т.е. тук никъде не се казва, че през първите 3 години детето трябва да е отделено и да не играе с други деца, напротив. 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете