Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Как да предпазим детето от насилие 14 06 2024      
 
Оценка: / 15
СлабОтличен 

Как да предпазим детето от насилие!

Важни правила!

Никога да не приема лакомства, дъвки или вещи от непознати!
Никога да не тръгва с непознати, дори когато са му симпатични и казват, че са изпратени от близки или вас- родителите!
Никога да не влиза в колата на непознати!
Никога, да не казва, че е сам в къщи!
Да предупреждава вас и други от семейството ви къде и с кого отива, кога ще се върне. Така ще сте сигурни, че ако нещо се случи, ще знаете къде да го потърсите.
Никога да не преминава сам през безлюдни места. Да се движи в компания по осветени и оживени улици!
Ако закъснява, да се обади в къщи, за да предупреди! Трябва да знае всички важни номера- вашите служебни, на определени близки, на полицията, на спешна помощ.
Ако забележи, че някой го следва, да потърси веднага помощ от униформени лица- полицай, охрана, военен, портиер.
Ако някой направи нещо против неговото желание или иска да го отвлече, да вика силно "помощ" или "не искам". Да се съпротивлява, да привлече вниманието на минаващи хора.
Ако поведението на негов близък, приятел или роднина го притеснява, да сподели с вас това или с по-възрастен човек, с приятел или с педагогическия съветник в училище!
Всеки може да изпадне в беда. Да не се срамува да говори за това с вас, с приятели или хора на които може да се довери, за да потърсите заедно помощ в отдела за закрила на детето!
Никога да не споделя с непознати. Да знае кои възрастни държат на него, да ги потърси, за да поговори за важните неща. Той не е сам!
Да казва Не!, ако някой се опита да го докосне по начин, по който го плаши и не му е приятно! Да не пази това в тайна и да го сподели с вас или с близък, на когото има доверие. Да не се срамува да потърси помощ! Да не превръща болката си в тайна!


Всяко дете трябва да знае!

Физическо насилие

Физическото насилие е всяка една постъпка, с която един човек може да нарани тялото ти. Няма значение дали ти причинява болка или само би могъл да го направи (т.е. предизвиква опасни ситуации).
Ако някой те:
* Блъска
* Удря ти шамар
* Скубе
* Удря с юмрук
* Рита
* Гори с цигара по тялото
* Души
* Замеря с предмети по теб
* Драска
* Плюe
* Хваща и извива ръцете ти
* Напада те с оръжие
* Връзва те или задържа
* Поставя в опасни ситуации (например шофира с висока скорост и ти си в колата), то той застрашава твоето здраве.

Психическо насилие

Психическо насилие са всички постъпки, които могат да попречат на развитието ти, на възможността да реализираш способностите си и да се справяш с трудните ситуации. Когато някой те подценява, подиграва се с теб, заплашва те, държи се несправедливо с теб, отхвърля те или проявява друг вид лошо отношение той накърнява достойнството ти и нарушава спокойствието ти.
Когато някой постъпва така:
* Принуждава те /например да извършваш вреден за теб или не по твоите сили труд/
* Заплашва те
* Заканва ти се
* Унизява те
* Обвинява те
* Обижда те
* Внушава ти психическа болест /казва ти, че си луд/
* Не ти позволява да се виждаш с хората, които са важни за теб
* Отрича, че е използвал насилие, а ти знаеш, че го е направил
* Отвлича те или те задържа без твоето съгласие
* Заплашва те, че ще се откаже от това да бъде твой родител/настойник
* Държи се с теб като с прислуга,
макар и да не оставя видими рани по тялото ти, извърша насилие, което те кара да се чувстваш по-лош и по-нещастен от другите.
Понякога се случва така, че друг човек може да те накара да се чувстваш зле, без да те насилва. Но той може да прави това с любимият ти човек, животно или предмет. По този начин този, който ти причинява това, използва твоите чувства и чрез нараняването на другите наранява и теб. Психическото насилие не оставя видими рани и затова трудно се доказва. Но лекарите, психиатрите и психолозите са обучени да разпознават последствията от него, така че ако мислиш, че си бил жертва на психическо насилие се обърни към специалист.

Сексуално насилие

Сексът е едно прекрасно изживяване между зрели хора, които изпитват привличане, любов помежду си. Сексът не е просто да гледаш някого, да го докосваш, да го целуваш. Той е взаимното удоволствие, което двама души изпитват от тези действия.
Ако си дете, което не знае какво е секс и сексуалност (www.bash.bg) или ти е неприятно да те целуват, докосват по тялото, главата, косата и изразяваш нежелание към докосванията и целувките на друг човек, а той продължава, то той извършва сексуално насилие. Сексуалното насилие е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и се наказва от законите на всяка една държава по света.
Кои постъпки могат да се смятат за сексуално насилие?
1. Изнасилване (може да включва 1,2 и 3)
2. Сексуални целувки
3. Анален полов акт (акт, свързан с проникване в ануса)
4. Орален полов акт (акт, свързан с проникване в устата)
5. Снимане с камера или фотоапарат по време на полов акт
6. Докосване и милване на интимните части на тялото
7. Принуждаване към докосване и милване на интимните части на друг
8. Принуждаване към разглеждане на порнографски снимки и филми (материали, които визуално изобразяват деца, участващи в сексуални действия)
9. Заснемане на порнографски снимки и филми
10. Използване на предмети, които се въвеждат във вагината или ануса
11. Събличане и позиране
12. Неприлични коментари за тялото
Понякога може да не чувстваш постъпките на другия като насилие. Така се случва, защото ти не знаеш какво е секс, сексуалност, сексуално насилие. Или просто защото изпитваш някакво неразбираемо за теб удоволствие. Объркан си, срамуваш се. Не се притеснявай. Няма нищо ненормално в твоето усещане. Ненормално е това, което прави насилникът с теб. Често се случва насилникът да примамва с пари, бонбони и други храни, играчки, обич, грижи като в замяна иска да си поиграете на семейство, доктори, фотографи и фотомодели. А всъщност избира такива игри, за да може да се доближи до теб, за да намери повод да те докосне. По този начин злоупотребява с твоето доверие. След това те моли да запазиш случилото се в тайна, защото ако някой разбере ще ти се подиграе. Или пък, защото родителите или настойниците ти ще те накажат или няма да те обичат вече. Или те заплашва, че ако споделиш с някого за случилото се, ще ти се случи нещо лошо.
НЕ СЕ ПОДЧИНЯВАЙ НА ЗАПЛАХИТЕ! СПОДЕЛИ С НЯКОЙ ВЪЗРАСТЕН ИЛИ С ЧОВЕК, НА КОГОТО ИМАШ ДОВЕРИЕ!

Сексуална експлоатация

Тази страница е посветена на проблема СЕКСУАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ. След като вече знаеш какво е насилие и какви видове може да разпознаеш, е време да разбереш какво е сексуална експлоатация.
Какво е ЕКСПЛОАТАЦИЯ?
Тази дума означава ИЗПОЛЗВАНЕ, УПОТРЕБА. Сигурно вече се досещаш, че думата има две значения. Едното е в добрия смисъл, например „да използваш вилица, когато се храниш”. А пък другото значение е в лошия смисъл, например „да използваш приятеля си”. Кога казваме, че използваме някого? Това се случва, когато например твой съученик или приятел ти напише домашната работа, а пък ти получиш за същата домашна работа добра оценка. В този случай, за извършеното от друг човек (от съученика ти), ти получаваш облага (добра оценка). Използвал си чуждия труд за собствени цели. Може да се каже, че си извършил ЕКСПЛОАТАЦИЯ на своя приятел или съученик.
Нека припомним какво означава СЕКСУАЛНА?
Думата секс на английски език означава ПОЛ. Например женски пол и мъжки пол, жена и мъж. Сексът пък е отношението на мъжа и жената един към друг – т.е. чувствата, привличането и удоволствието, което изпитват, когато са заедно. Сексът това са целувките, докосванията, милванията, прегръдките, половия акт между двама човека.
Какво всъщност е СЕКСУАЛНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ?
Това е вид сексуално насилие. Сигурно си спомняш, че при сексуалното насилие някой (възрастен или друго дете) те принуждава да извършваш неща, за да доставиш удоволствие на някой познат или непознат чичко, леля, батко, кака. При експлоатацията насилникът може да изпитва сексуално удоволствие, но също така може да предоставя сексуално удоволствие на друг човек чрез теб. Например може да те принуди да целуваш, докосваш, милваш друг чичко, леля, батко, кака. А в същото време той ще получи някаква облага от това. Например пари, дрехи, храна, бижута и т.н. Такова действие се нарича СКЛОНЯВАНЕ НА ДЕТЕ КЪМ ПРОСТИТУЦИЯ и се наказва от законите.
Също така, ако някой те заснема с фотоапарат или камера и те моли да се съблечеш, да целуваш, милваш или докосваш друг човек например по интимните части, или друг човек да прави същото с теб, то това също е сексуална експлоатация и се нарича СКЛОНЯВАНЕ КЪМ ПОРНОГРАФИЯ. Порнографията това са всякакви материали – снимки, филми – които изобразяват възрастни или деца участващи в сексуални действия. Както склоняването към порнография на деца, така и притежаването на порнографски материали с деца, продажбата и предлагането на такива материали е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и се наказва от българските и чуждестранни закони.
Защо споменаваме и чуждестранните закони? Това е много важно да се знае, защото се случва възрастни да извеждат деца извън границите на България, за да ги принуждават да проституират или да се снимат в порнографски материали. Това се нарича ТРАФИК НА ДЕЦА С ЦЕЛ СЕКСУАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ. Независимо къде се намираш, трябва да не забравяш, че както сексуалната експлоатация, така и насилието във всяка една негова форма е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Правила, за да избегнеш насилието!

НИКОГА НЕ:
· Приемай лакомства, дъвки или вещи от непознати.
· Тръгвай с непознати, дори когато са ти симпатични и казват, че са изпратени от близки или родителите ти.
· Влизай в колата на непознати.
· Казвай, че си сам в къщи.
· Преминавай сам през безлюдни места.
· Споделяй с непознати.
ВИНАГИ:
· Предупреждавай семейството си къде и с кого отиваш.
Така ще се чувстваш сигурен, че ако нещо се случи, близките ти ще знаят къде да те потърсят.
· Движи се в компания по осветени и оживени улици. Движи се срещу посоката на движение на автомобилите.
· Се обаждай в къщи, за да предупредиш, ако се наложи да закъснееш. Трябва да знаеш телефонните номера на родителите си на работното им място, за да можеш винаги да ги потърсиш при нужда.
· Търси веднага помощ от униформени лица /полицаи, охрана, военен или портиер/, ако забележиш, че някой те следва.
· Викай силно “ПОМОЩ” или “НЕ ИСКАМ”, ако някой направи нещо против твоето желание или иска да те отвлече.
· Споделяй с по-възрастен, с приятел или педагогическия съветник в училище, ако поведението на твой близък, приятел или роднина те притеснява.
· Всеки може да изпадне в беда. Не се срамувай да говориш за това с приятели, потърси помощ.
· Имай доверие на възрастните, говори с тях за проблемите, които са твърде важни за теб, но не можеш да се справиш сам. Много хора държат на теб. Не си сам.
· Казвай “НЕ”, ако някой се опита да те докосне по начин, който те плаши и не ти е приятен. Не пази това в тайна и го сподели с близък, на когото имаш доверие.

ДАЗД


Малтретираното дете / Child abuse syndrome /

Малтретирането на безпомощни деца е опасно социално деяние, което излиза извън рамките на семейната клетка и личностните взаимоотношения.
Най – често обект на насилие са бебетата и прохождащите деца, но се наблюдава и сред по- големите.
Бедността, неграмотността , враждебната социална среда, злоупотребата с алкохол или наркотици са основни рискови фактори, предпоставящи малтретирането на децата.
В общи линии се различават шест основни синдрома, които показват различни аспекти на агресивните посегателства върху децата:
-Синдром на битото дете
-Синдром на друсаното бебе
-Синдром на занемареното дете
-Синдром на Мюнхаузен
-Стресираното дете
-Полови извращения
СИНДРОМ НА БИТОТО ДЕТЕ
Физическото малтретиране на малкото дете се нарича синдром на битото дете. Той включва разнообразни видове травми като счупвания на костите на крайниците, ребрата или черепа, ставни увреждания, хематоми и наранявания на меките тъкани, увреждания на лицевите органни части.
Основната характеристика е , че се наблюдават увреждания , възникнали в различен период от време – наред с пресните белези се наблюдават и стари отминаващи признаци за травма. Физическото малтретиране представлява акт на агресия от страна на възрастния , даже и когато той няма намерение да нарани детето. Това включва стискане с ръце или удари с юмрук и крак, скубане на косите и извиване на ушите, запушвания на устата, ухапвания и др.
СИНДРОМ НА ДРУСАНОТО БЕБЕ
Друга форма на физическо малтретиране е синдрома на друсаното бебе. Когато детето е много неспокойно , често се стига до там, че родителят или възпитателят започват да го друсат грубо, за да спре да пищи. Крехките мускули на врата на бебето не поддържат здраво главата и мозъкът му претърпява тежки контузии, които водят до неврологични проблеми, а понякога и до смърт. По невинна форма е , когато родителите подхвърлят бебето нависоко, без да осъзнават , че това също е възможна причина за травми на мозъка.
СИНДРОМ НА ЗАНЕМАРЕНОТО ДЕТЕ
Занемаряването представлява отказ от осигуряване на основните нужди на детето. Този акт може да се разглежда като физическо , емоционално и ментално занемаряване. Характеризира се с неподходящо и нередовно хранене, недостатъчно внимание и никакви грижи или майчина обич, пълно изоставяне на детето на ежедневните опасности в дома и на улицата, никакъв контрол върху обучението и др.
При малките деца, изоставени в домовете за отглеждане, се наблюдават най – често прояви на руминация, при което децата бъркат в устата си и сами прeдизвикват връщане на храната , за да я преживят и преглътнат отново. По – големите деца се отличават с мръсните си дрехи , лошата хигиена на тялото и зъбите, непрестанен глад и навик да си присвояват чужди закуски.
СИНДРОМ НА МЮНХАУЗЕН
Една особена и трудна за разпознаване форма на малтретирано дете. При него родителят , най – често майката , причинява увреждания на детето, за да симулира някаква болест, налагаща хоспитализация.
В по – леката си форма майката смесва с кръв изпражненията му или упорито твърди , че детето повръща непрестанно , с което имитира някакво заболяване. При всички случаи родителят настоява детето да бъде прието в болница за изследване и лечение.
В нашата страна е по-скоро неразпознат, като се проявява в по – лека форма – майката твърди, че детето й страда от определено заболяване. Тя изтъква съответните симптоми и настоява детето да бъде лекувано, а ако лекарят не задоволи очакванията й , отива при друг.
Обикновено това са начетени и интелигентни хора, които подробно са запознати с различните заболявания. Тяхното състояние е психопатологично. Това е способ да получат съчувствие и внимание, особено ако са поставени в изолация – самотни и изоставени майки.
ЕМОЦИОНАЛНО СТРЕСИРАНИ
Детето е непрекъснато подложено на негативни излъчвания от различен характер, което подтиска психическата и физическа активност.
Наред с това сексуалната злоупотреба и малтретиране на малките деца занапред ще получава все по – голяма гласност у нас.

Българска медицинска практика


Синдром на раздрусаното бебе

Синдромът на раздрусаното бебе се причинява от насилствено раздрусване. В резултат на това действие главата на детето започва да се клати напред и назад, поради относително големия и размер и тежест и слабите мускули на врата . Това води до придвижване на мозъка напред и назад в черепната кухина, при което могат да бъдат прекъснати кръвоносни съдове и нерви или да се получи нараняване на мозъчната тъкан, кървене в мозъка, отток и притискане на кръвоносни съдове.

Степента на получените наранявания се увеличава, ако епизода на раздрусване приключи с удар (напр. в стена или матрака на креватчето). Травмите са подобни на тези, които възрастен би получил при верижна катастрофа.
Нормалното, всекидневно общуване и игра на родителите с детето не причиняват синдрома. Друсането върху коляно, подхвърлянето във въздуха и рязкото повдигане и сваляне на бебето са много рисковани, но не могат да доведат до такива наранявания .Синдрома може да възникне дори след съвсем кратък интервал на разтърсване от 3 секунди. В най-голям риск са бебета до 1 година, но се наблюдава при деца до 2 години.
Извършители са най- често родителите или полагащите грижи. В множеството от случаите това са биологичните и доведените бащи или приятелите на майката, следвани от майките.

Най честата причина е гневът на родителите към плачещото бебе.
Други фактори увеличаващи риска, особено ако родителя или полагащия грижи не са подготвени да се справят с отглеждането на бебе са :
Нереалистични очаквания за развитието на детето и отглеждането му.
Насилие или неглижиране преживяно от родителя през детството му.
Родителя е преживял или е бил свидетел на домашно насилие.
Родителя или полагащия грижи имат история на извършвано насилие над деца.
Рискови фактори свързани с детето:
Бебето е родено преждевременно или има увреждания.
Ако е едно от децата при раждане на близнаци или тризнаци.
Възраст по-малка от 6 месеца.
Чест и продължителен плач.
Раздрусването на бебето може да причини необратими вреди. В най-лошите случаи децата почиват от нараняванията си (1 на всеки 4 случая). Преживелите деца могат да получат:
Частична или пълна слепота.
Загуба на слуха.
Припадъци.
Забавяне в развитието.
Увреждания на интелекта.
Говорни и обучителни затруднения.
Проблеми с паметта и вниманието.
Умствено изоставане, вкл. Дълбока тепен.
Церебрална парализа.
При по-леки наранявания при бебето се наблюдават:
Промяна на навиците за сън или трудности при събуждането му.
Повръщане.
Конвулсии или припадъци.
Раздразнителност.
Неконтролируем плач.Невъзможност бебето да бъде успокоено.
Невъзможност да суче или да се храни.
Кръвоизливи в очите.
При тежки случаи признаците са:
Загуба на съзнание.
Липса на реакции.
Проблеми в дишането (неравномерно дишане или липса на дишане).
Липса на пулс.

Ако сте родители или полагате грижи за дете е добре да знаете, че:
Някои бебета плачат много през първите месеци и това може да бъде изключително фрустриращо. С течение на времето нещата ще се подобрят.
Това, че бебето продължава да плаче след като сте направили всичко възможно да го успокоите, не означава че сте лош родител.
Факта, че не можете да успокоите бебето не е ваша нито негова вина. Напълно нормално е за здравите бебета да плачат повече през първите четири месеца. Плачът е най- много към втория месец, след това започва да намалява. Плаченето за дълги периоди от време, понякога дори с часове, може да се появи и да изчезне без никаква причина. Бебетата плачат повече следобед и вечер.

Можете да се опитате да успокоите плачещо бебе по различни начини:
Проверете за знаци на настинка, болест или дискомфорт, като никнене на зъби, стегнато облекло, кожни раздразнения получени от памперса.
Проверете дали не е гладно, дали не му е прекалено топло или студено.
Нахранете бебето бавно, като му помогнете да се оригне няколко пъти.
Предложете му биберон.
Галете бебето по гърба– тактилния контакт ще помогне и на двама ви да се отпуснете и успокоите.
Говорете му нежно или му попейте, пуснете подходяща музика.
Пуснете прахосмукачка, сешоар или друг уред, който произвежда лек шум – това успокоява бебетата.
Люлейте бебето.
Изведете го на разходка с количка или с обезопасена по подходящ начин кола.

Ако чувствате, че повече нямате сили да се справяте с плачещото бебе се фокусирайте върху това първо вие да се успокоите:
Поставете бебето в креватчето му по гръб, уверете се, че е в безопасност и излезте за 5-10 минути.
Обадете се за подкрепа на приятел, роднина, съсед.
Направете нещо, което да намали напрежението ви: вземете душ, пуснете си музика или телевизия.
Опитайте да намерите някой да ви замести.
Проверявайте детето на всеки 5 минути.
За да предпазите вашето бебе от опасностите свързани със синдрома разкажете на всички, които се грижат за него за възможните последствия от разтърсване на детето.

Обяснете им как да реагират, когато са ядосани от епизод на неутешим плач или от нещо което детето прави, като прекъсване на гледане на телевизия, видео игри, нарушаване времето за сън и др. Проявявайте внимание към знаците на гняв в полагащите грижи, обяснете им че случващото се е нормално и с времето ситуацията ще се подобри. Потърсете помощта на специалист, ако имате проблеми с контрола над гнева или други поведенчески проблеми.
Никога не раздрусвайте бебе!

Автор: Виктория Тотева
Предостави: http://nasilie.euКоментари
Написано от kiwito на 2008-05-30 22:15:12
В напрегнатото ежедневие е трудно на родителите да преценят какви опасности има навън,как да каже за това на детето,но без да го паникьосва и стресира ненужно,изключително интересна статия и много полезна.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Строгост или либералност
Строгост или либералност Чувството за непълноценност се заражда още в детството Пред ...
Още  ]
Защо бързаме?
Защо бързаме? Събудих се и бързо станах от леглото. Бързах да изпия кафето си, да тръгн...
Още  ]
Телевизията и децата
Телевизията и децата Възпитанието на децата и медиите Как телевизията влияе на вашето дете?...
Още  ]
От телевизора децата затлъстяват и затъп...
От телевизора децата затлъстяват и затъпяват? Не толкова отдавна английски учени публикува...
Още  ]
Рисувателните тестове за деца
Рисувателните тестове за деца- допълнителен елемент в психодиагностиката РИСУНКА- ТЕСТ Рисув...
Още  ]
  Моето Дете