Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Лъжата на децата 20 06 2024      
 
Оценка: / 7
СлабОтличен 

Лъжата на децата

“Лъжата е толкова по-опасна, колкото е по-близо до истината.”
Много често лъжата е едно обичайно и не толкова безобидно явление в развитието на всяко дете, в последствие и на всеки човек. Всеки понякога е използвал лъжата в различни ситуации. Проблемът с лъжата, обаче може да доведе до усложнения - до дисхармония в семейството и до различни нежелани резултати за в бъдеще. Колкото големи са предимствата на правдивостта, толкова голяма е и вредата от лъжата.


В детската психология съществува “синдром на стъкления съд” - т.е когато до определена възраст детето е убедено, че всички негови желания и капризи са известни на родителите. То се чувства като прозрачен съд с ясни мисли и планове. Настъпва момент обаче, когато детето прави “откритие” или открива, че може да скрие истината с нещо друго - лъжата. Тогава лъжата става важна игра, а играта е основният начин за детето да опознае действителността и да общува с хората. Ето и някои от основните причини, поради които детото започва да лъже - иска да избегне наказания, желае да привличе внимание върху себе си, избягва стресови ситуации, взема пример от възрастните или децата около себе си. Така лъжата навлиза в детството, а излизането и от там е много по-трудно отколкото навлизането. Децата започват да свързват всичко с лъжата. Понякога, чрез нея постигат желание или каприз по лесно. Така например аз съм лъгал, когато сам бил на 5-6 години в игрите, в които сме играели с другите деца. Лесно е да излъжеш и да победиш в играта, това ти харесва и продължаваш да лъжеш. Така продължаваш да растеш, продължаваш да лъжеш, а нещата стават все по-сложни.

Как родителите да отучат децата да лъжат?
Обикновено първата реакция на родителите е наказанието. Такава беше и реакцията на моите родители, когато аз откраднах 20 лева от тях и след това лъжех, че не съм ги взел. Такива са последствията от лъжите. Наказанието обаче не винаги води до желаните резултати, тъй като детето може да реши да излъже следващия път по-изкусно.

Важно е детето да разбере, че лъжата е лошо нещо, затова му покажете, че сте разбрали лъжата му като избягвайте строгите наказания. Давайте му добри примери. Старайте се никога да не лъжете, в противен случай трудно ще отучите детето си да лъже. Важно е да обясним, че победата не е по-важно нещо. То трябва да разбере, че е по-добре благородно да изгуби, отколкото нечестно и с лъжа да спечели. Научете го да се справя с поражението, много деца лъжат поради страх от неуспеха.

Така стигам до извод от казаното и нещата, които трябва да знаем за лъжата. А те са: Една лъжа може да съсипе цели връзки, градени с години. Лъжата е първата причина хората да губят доверие един в друг, най-често хората лъжат, за да избегнат конфликт! Лъжата удължава проблема, когато излезе наяве, а не го решава. Друга причина хората да лъжат е, за да се представят в “по-добра светлина”. Това може да бъде сигнал за ниско самочувствие, семейни проблеми или депресия! Лъжите винаги те преследват! Най-лошите лъжи са тези, с които залъгваш себе си!

Мирослав Георгиев
Източник: bgreporter.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Вегетарианството и децата
Вегетарианството и децата Вегетарианството и растежа на децата. Доказано е, че децата, хране...
Още  ]
Как да насърчите въображението на детето...
Как да насърчите въображението на детето си За втория си рожден ден дъщеря ми получи компле...
Още  ]
Една почти невероятна, съвсем правдива и...
Една почти невероятна, съвсем правдива и много възмутителна история Един приятел вчера...
Още  ]
Защо естествено раждане?
Защо естествено раждане? През последните няколко години, в които активно се занимавам с...
Още  ]
Национална телефонна линия за деца
Национална телефонна линия за деца Националната телефонна линия за деца предлага информиран...
Още  ]
  Моето Дете