Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Деца, упорство, наказание. 15 08 2020      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Деца, упорство, наказание.
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Мама каза “Не”

“Искам червена кола!”- плаче малкото момченце пред магазина. Желанието му е толкова силно, че се колебаете дали да се ядосате или да откликнете на каприза му. Тогава си кажете, че разглезеното дете не е щастливо! Защото ако му угодите този път, то винаги ще иска нещо различно и така до безкрайност! Дори да ви е трудно, трябва да докажете, че сте строги и умеете да казвате „Не!”. Детето ви трябва да разбере, че някои неща са възможни, а други — не. И то още от най-ранна възраст.
Към 10-тия месец бебето започва да пипа всичко и ако родителите му не го научат къде е границата, то ще прави какво ли не, дори най-лошото. Но колкото и да изглежда лесно да попречите на детето си да пие мръсна вода или да падне от прозореца, токова по-трудно ще го научите да се държи добре. А само така детето може да се развива самостоятелно в живота. Така, че още отначало трябва да го възпитате да уважава другите, да не отнема думата, да се подчинява. На 3 години малкото започва да осъзнава какво върши и можете да му наложните по-стриктни граници. Например: „Можеш да обиколиш два пъти площадката, но след това край."
Докато детето расте, правилата са разтегливи като понятие. Всякло семейство трябва да ги пригоди към собствения си живот.
Например ако и двамата работите и се прибирате късно, безполезно е да искате децата ви да си лягат задължително и точно 8,30 часа.
Определете за граница 21,00 часа и им подарете четвърт час нежност и разбирателство. Но след това бъдете стриктни! Трябва да заспят, когато изгасите светлината. Ще видите, че тези няколко минути, споделени с мама и татко, са такава награда, че сънят идва веднага.
Никога не забравяйте:
Да изисквате дисциплина от детето си не означава да му пречите, а да му правите услуга. Така че когато извърши някоя глупост, преди да го накажете, му обяснете, че го обичате, но сте ядосани от постъпката му.
През периода на юношеството реално се усеща нуждата от самостоятелност. Тогава отношенията трябва да се градят на взаимното доверие. Ако не искате синът ви да ходи вечер на дискотека, кажете му, че ви е страх от инциденти, той ще разбере. Но му позволете да спи при някой приятел. Помолете го винаги да ви предупреждава, когато отива на гости или на кино, за да не се тревожите. Той ще се чувства свободен, а вие - спокойни! Както за родителите, така и за децата климатът на искрено доверие и истинско уважение винаги е най-доброто разрешение...

Източник: http://rozali.com
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Из "Грижи за бебето и детето"
Из "Грижи за бебето и детето" Д-р Бенджамин Спок Когато детето започне да говори ...
Още  ]
Проблеми при кърмене
Проблеми при кърмене Златни правила за кърмене “А” и “Б” при кърмене на но...
Още  ]
Наследствена шизофрения
Наследствена шизофрения Шизофрения при юношите: клинично протичане и антипсихотично лечение ...
Още  ]
Сексуално насилие над деца
Сексуално насилие над деца Сексуалната експлоатация като социално-педагогически проблем Как...
Още  ]
За начинаещи родители
За начинаещи родители! Десет стъпки към успешно кърмене (УНИЦЕФ/СЗО) Защо да къ...
Още  ]
  Моето Дете