Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта За зъбите и лошите навици 26 02 2018      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

За зъбите и лошите навици


Гризане на нокти
Гризането на нокти обикновено е отражение на някакво вътрешно безпокойство. Понякога се наблюдава, когато детето копира някого от околните. Това поведение не се забелязва преди 3-4-годишна възраст, а дори и да се наблюдава, то трае кратко време, като подражание на някой по-голям и не се смята за проблем. След 3-4-годишна възраст се приема за неправилно поведение. Както споменах в началото, главната причина за това е стресът. Източникът за детския стрес може да бъде най-различен: завист между братчета или сестричета; прекалено авторитарно, взискателно, перфектно или деспотично отношение на родителите; раздялата, смъртта на родителите и други такива периоди може да доведат до стрес и съответно да бъдат причина за гризането на ноктите. Освен това причина могат да бъдат най-различни проблеми в училище, с приятели, проблемни уроци и други. В резултат на тези проблеми детето, което си гризе ноктите, подсъзнателно намира някакво успокоение по този начин. Заради това родителите трябва първо да намерят причината за проблема. А за улесняване на лечението ще е добре детето да се занимава с нещо и да се увеличат моментите, в които то се чувства щастливо, така че да се отдалечи от напрежението и безпокойството. Повтаряйки си, че това поведение е вредно за здравето на детето, родителите могат да започнат лечението. Важно е това повторение да си остане в границите на 1-2 пъти.

Извън всичко това, ако наистина искат да се откаже детето им от гризането на нокти, трябва да спрат директните предупреждения. "Не си гризи ноктите!", "Дръпни ръката от устата си!", "Ръцете!" и други подобни предупреждения водят точно до обратното - затвърждават това поведение. Без да искат, родителите му го втълпяват. Гризането на нокти като понятие се намества в подсъзнанието на детето и когато му стане скучно или не се занимава с нищо, при първа възможност мозъкът му припомня това поведение и детето започва да го прави. Когато го видите да си гризе ноктите, трябва да му отвлечете вниманието. Например: "Ще усилиш ли звука на телевизора?", "Ще ми донесеш ли чаша вода?" и с други такива подканяния можете насочите вниманието му другаде. Можете да го правите, докато забрави за този навик или, с други думи, докато се изтрие от подсъзнанието му.Ако по този начин не можете да разрешите проблема или да определите източника за това поведение, то тогава е добре да се обърнете към специалист…

Кога да заведем детето на зъболекар ?
Най-подходящото време за първото посещение на вашето дете е между 18 и 24 месец. Стоматолозите препоръчват да не чакате след втората година, защото проблеми със зъбите може да възникнат дори и в този период. Децата в този период са склонни към появата на "синдрома на биберона", появата на вредни навици- смучене на пръст и др. При консултация със специалист може да се направи програма, която да предодврати по-нататъшни проблеми.
Преди първото посещение:Подгответе се… разкажете на детето си какво да очаква. Например какви инструменти ще има в кабинета, какво ще направи доктора, без да създавате страховит образ.
Какво да очакваме на първото посещение?
Обикновено при малките деца първото посещение е "опознавателно"-стоматологът ще се опита да спечели доверието на детето, така че то да не се страхува и не е продължително. Стоматологът ще направи пълен преглед на устата, венците и зъбите Ако зъболекарят прецени може да почисти леко зъбите, за да махне плаката. Ако всичко върви добре стоматологът ще покаже и обясни на детето ви как да си мие зъбите и колко е важно те да бъдат чисти. Най-накрая ще прецени има ли нужда от допълнителна флуоризация на зъбите.

Редовните прегледи
Децата трябва да посещават зъболекар на всеки 6 месеца. Ако вашето дете се страхува е добре< посещенията да са по-чести, за да може да се изгради доверие към зъболекаря.
Как да изберем зъболекар за детето ?
Почти винаги общите зъболекари лекуват и деца. Ако искате вашият зъболекар може да ви насочи към специалист или той да поеме лечението на детето ви и при необходимост да се консултира със детски стоматолог.

Грижа за детските зъби в къщи
1. Венците на децата трябва да се почистват внимателно с чиста марля.
2. След поникването, зъбите трябва да се мият с малка мека четка и малко количества паста за зъби.
3. Не позволявайте на детето си да заспива с биберон. Течности, като мляко, сок и др. които остават в устата през нощта могат да влошат състоянието на венците и зъбите.
4. Научете детето си да мие зъбите си два пъти на ден, особено вечерта.
5. Показвайте на детето, как вие се грижите за зъбите си и така ще го научите колко е важно да поддържа добра хигиена.
Няколко думи за флуоридите ?
Когато децата започнат сами да си мият зъбите е важно да наблюдавате, какво количество паста за зъби слага. Препоръчителното количество е колкото грахче. Трябва да сте сигурни, че детето се е научило да изплаква и изплюва пяната от пастата, а не да я гълта. Това може да е опасно, ако детето непрекъснато гълта пастата-има опасност от появата на флуороза. Това може да увреди постоянните зъби. Необходимо е да проверите какво количество флуор има в питейната вода. Ако то е достатъчно, не е необходим допълнителен прием на флуор. По този въпрос се консултирайте с вашия стоматолог.

Смучене на пръст
Смученето на пръст е често срещан вреден навик. Доказано е, че много бебета си смучат пръстите още преди да се родят. Предполага се, че този навик е начин децата да се отпуснат и да се чувстват сигурни. Този вреден навик може да доведе до сериозни проблеми със зъбите ако продължи и след пробива. Особено опасно е, ако продължи и след петата година, когато започват да поникват постоянните зъби-може да пробият в неправилна позиция, да се появят ортодонтски деформации. Обикновено навика изчезва в училищна възраст, поради подигравките на другите деца, но ако не престане вземете мерки. Кажете на детето си, че неговите връстници отдавна не си смучат пръста и се консултирайте със специалист. Най-важното е да не наказвате детето-не е добре то да е наплашено.

Как да предпазим децата от естетични проблеми със зъбите?
Голяма част от проблемите със зъбите се появяват в резултат на навици и начина на живот от детството-родителите трябва да вземат мерки още от рано детство, за да предодвратят здравословни и естетични проблеми в бъдеще. Ето някои неща на които да обърнете внимание :
-следете за появата на вредни навици- скърцани и стискане със зъби.
-избягвайте предозирането на флуора- проверете количеството флуор в питейната вода- ако е достатъчно не е необходимо допълнителен прием на флуор.
-не давайте на деца под 8 години тетрациклинови антибиотици, да се избягват и по време на бременността.
-осигурете правилен хранителен режим на детето.
-не допускайте детето да заспива с биберон с мляко, сок и други течности освен вода.
-от рано научете децата на добра орална хигиена..
-следете за закъснял пробив, свръхбройни зъби или неправилно подредени зъбни редици.
-поне два пъти годишно водете детето на профилактичен преглед, почистване и флуоридиране на зъбите.

Източник: www.diadent.net
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Кариес на ранното детство, може ли да бъ...
Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен? Какво представляват брекетите? Някои въ...
Още  ]
Бременна съм, не съм бременна!?
За бъдещата мама! Бременна съм, не съм бременна!? Тестовете. Фолиевата киселина Как предп...
Още  ]
Затлъстяването при децата
Затлъстяването при децата Деца с наднормено тегло За родители, които искат ЗДРАВИ ДЕЦА ...
Още  ]
Интервю с Гергана Барабонкова
Непростимо е деца, чието лечение не търпи и ден отлагане да чакат с месеци да бъдат разгледани молби...
Още  ]
Октомври - месец на оралната хигиена
  Октомври - месец на оралната хигиена От 1 до 31 октомври 2010 година ще се проведе стан...
Още  ]
  Моето Дете