Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Паразитите 19 06 2024      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Паразитите и децата

Глистите биват кръгли и панделковидни. Към кръглите глисти спадат остриците и аскаридите, а към панделковидните тениите /кучешка, свинска и говежда/.

Аскарис лумбрикоидеус /детски глисти/

Детският глист, широко разпространен паразит у човека, живее в тънките черва. Паразитозата засяга всички възрасти, но особено масово се среща у децата. Глистът има значителни размери, вретеновидна и удължена форма със заострени краища. Живите аскариси имат розово-бял цвят, а мъртвите са жълто-белезникави. Женските аскариси са по-голями - достигат на дължина 6 мм, а мъжките - 16-20 см на дължи на и 3 мм на ширина. Аскарисите са много плодовити - за едно денонощие женските снасят 200000 яйца, които се отделят навън с изпражненията.
Развитието на ларвата се осъществява в почвата при оптимални температурни условия, влага и достатъчен атмосферен кислород. Развитието на яйцата е възможно при температура 12-36 градуса по С. В за висимост от температурата е различен и срокът, за който яйцата стават инвазиоспособни. При температура 24 градуса по С развитието се ускорява и трае 10-15 дни, а при 12-15 градуса по С се удължава до 40-45 дни. Яйцата загиват при температура 50 градуса по С и се повлияват неблагоприятно от пряката слънчева светлина.
Заразяването на човека става с поглъщане на яйца при лоша лична хигиена.
В тънките черва от тези яйца се освобождават личинки, които пробиват лигавицата на червата, навлизат в лимфния ток и оттам попадат в кръвообръщението. Докато възрасните аскариси живеят при анаеробни условия /без кислород/ в тънките черва, личинките са типични аеробни форми и развитието им се извършва в белите дробове. По венозен път те достигат до черния дроб, където могат да предизвикат увреждане, навлизат в долната празна вена, дясната сърдечна половина и белодроб на артерия и така достигат до белите дробове. Те проникват в алвеолите и бронхиолите и предизвикват образуване на клетъчни инфилтрати.
В белите дробове личинките се хранят с червени кръвни клетки и нарастват на големина. След това те се придвижват през бронхите, трахеята и гръкляна в гъл тача и достигат до тънкото черво, където в продължение на 50-60 дни стават полово зрели и започват да отделят оплодени яйца. Целият биологичен цикъл в развитието на зрелия аскарис - трае от 9 до 15 седмици. В червата на човека се срещат от единични до стотици аскариси, които могат да предизвикат дори запушване на червата. Тук те се хранят с чревно съдържимо и слуз, като могат да поглъщат и кръв.
Продължителността на живота на отделния паразитен индивид е 10-15 месеца.
Аскарисите предизвикват заболяването АСКАРИДОЗА. Степента на болестната изявеност е в зависимост от масивността на инвазията. Болестните признаци са резултат както на механичните увреждания, така и на токсичното действие на паразита.
При масивна инвазия се наблюдават епилептиформени припадъци, силно главоболие, загуба на гласа. Аскарисите могат да стран ствуват и да предизвикват запушване на жлъчните пътища, на панкреасния канал.Те могат да проникнат в средното ухо, синусите, пикочните пътища, влагалището и пе ритонеалната кухина.
Болните се оплакват от лош апетит, гадене, повръщане, коремни болки около пъпа. Понякога те са неспокойни и раздразнителни.
Лечението се провежда от лекар-хелминтолог, като се прилагат противопаразитни препарати по схема. Профилактиката се състои в поддържане на висока лична и битова хигиена и обезпаразитяване на здравите хелминтоносители.

Остриците

Остриците са най-честите глисти, които се срещат в ранната възраст. Те са разделнополови, с дължина на мъжкия глист 3 - 5 мм, а на женския - 8 - 12 мм. Женският глист снася яйцата си в областта на ануса, като излизането му в тази област е съпроводено от силен сърбеж, който кара детето да се чеше. Детето се самозаразява от попаднали под ноктите или по ръчичките му яйца, които се намират и по бельото и чаршафите. Често се заразяват всички членове на семейството. Ако не ставаше ново самозаразяване, детето би се самоизлекувало за месец /такава е продължителността на живота на остриците/.Понякога заболяването не дава никакви оплаквания и майката го открива, когато забележи глисти в изнражненията. В други случаи децата се оплакват от сърбеж в областта на ануса, като при разчесване могат да се добавят вторични инфекции. Понякога глистите навлизат във външните полови органи на момиченцата, те се чешат, тъй че в тази област може да се развие възпалителен процес, който понякога води до онанизъм. Не всички лекари са съгласни, че остриците могат да дадат коликообразии болки в корема. Рядко има общи прояви като безапетитие, умора, безсъние. За предпазване от острици съществено значение имат хигиенните навици: редовно изрязване на ноктите, миене на ръцете преди всяко хранене, след игра и след замърсяване. Важно е също така родителите да не допускат детето да си създаде навик да поставя пръстите си в устата. То не бива да се оставя да играе с нечисти предмети и играчки, от които може да се зарази. Лечението се провежда по наставление на лекар.

Кучешка тения /ехинококоза/

Децата могат да заболеят в някои случаи и от кучешка тения. Кучешката тения паразитира в червата на кучето и е дълга около 1/2 см. Тя отделя яйца, които попадат както в околната среда, така и по козината и муцуната на кучето. Децата, които играят със заразени кучета, могат да заболеят, ако не си мият редовно преди всяко хранене ръцете и ако поставят пръстите или предмети от околната среда в устата. От яйцата в червата на детето се излюпват зародиши. Те пробиват активно чревната стена и чрез лимфата и кръвта попадат най-напред в черния дроб, а след това и в белия дроб. В тези органи паразитът се развива в единични, а понякога и в множествени мехури - ехинококови кисти, изпълнени с бистра течност, имаща кехлибарен цвят. В ранната детска възраст, когато кистата расте, заболяването протича обикновено без никакви прояви. В някои случаи се открива случайно при рентгенов преглед на белия дроб. В по-късната възраст обаче кистата може да стане голяма /до мъжки юмрук, дори и по-голяма/ и да дава симптоми от притискане на съседните органи. Профилактиката се свежда до недопускане на децата да играят с кучета, особено с такива, които не са подложени на ветеринарен контрол. Лечението на заболяването е само хирургично.


Педикулоза /Въшливост/

Въшливостта е заболяване, разпространено всред малцинствено население и групи лица с ниска лична хигиена. Особено широко разпространение въшливостта придобива по време на война и природни бедствия, които са съпроводени от рязко вло шаване на личната и битовата хигиена.
Въшливостта у човека се причинява от три вида въшки:
1. Главова въшка. Тя причинява въшливостта на главата. Дължината й е 1,5 - 2 милиметра, а ширината - 0,7 мм. Тялото й се състои от глава, коремче и 6 крачета. Цветът на въшката варира от жълтеникав до мръсно сив, в зависимост от цвета на косата. Женската въшка е по-голяма от мъжката. Тя снася яйцата си /гниди/ в основата на косъма. Чрез хитиновата си обвивка гнидите здраво се прикрепят за косъма. До шестия ден се излюпват младите въшки, които на 11-тия ден са вече полово зрели. Една женска въшка за един месец оставя поколение от 2000 - 2500 паразита. Въшката се храни с кръв единдва пъти в денонощието. Тя пробожда кожата с хоботчето си. В момента на обождането се усеща силен сърбеж, който води до моментално разчесване. При пробождането на кожата слюнчената течност на въшката предизвиква възпаление с поява на малки червеникави възелчета и мехурчета. При разчесването се съсзават условия за възникване на вторич на инфекция. Кожните промени се локализират по тила и зад ушите, като се подуват регионалните лимфни възли. Косата слепва на снопчета, пълни с въшки,гниди, гноевиден секрет и корички.
Лечението се провежда със старо изпитано средство смес от газ, оцет и олио. Окосмената част на главата се намазва с тази смес и се покрива с кърпа. След няколко часа главата се измива и косата се разресва с гребен, напоен в топъл оцет.
Използват се и препаратите купрекс и купрол, като два-три часа след намазването се извършва сресване на косата с гребен, напен в топъл оцет.
2. Дрешна въшка. Тя е със същото устройство както главовата въшка,но размерите й са по-големи - на дължина достига до 3-4 мм. Цветът й е мръсно-бял. Дрешната въжка живее в гънките и шевовете на долните дрехи, където женската снася яйцата си /200-300 на брой/. За да се храни въжката се прехвърля върху кожата, където смуче кръв. При обождане на кожата настъпва силен сърбеж, водещ до разчесване. Появява се обрив с малки възелчета или уртики. Поради силния сърбеж и разчесването се наблюдават линейни одрасквания /екскориации/, които създават възможност за вторична инфекция с подуване на околните лимфни възли. При хронично протичане кожата загубва и се пигментира /т.н. болестно състояние на скитниците/. Промените се локализират обикновено по кожата между плещките, по корема и ханшовете, по-рядко по бедрата.
Лечението се провежда с изкъпване с топла вода и катранен сапун и намазване на тялото с топъл оцет или ксилолов вазелин. Белъото и дрехите се дезинфекцират и изглаждат с гореща ютия.
3. Полова въшка. Тя причинява половата въшливост. Половата /срамната/ въшка има кръгло-сплесната форма с размер 1-2 милиметра. Крачетата й са снабдени със здрави нокти, чрез които се прикрепва за кожата в основата на косъма. Освен по окосмените части на половите органи тя може да се разположи в мишничните ямки, по веждите и клепачите /миглите/. Предаването на заразата става по полов път и при спане в общо легло. Рядко са възможни и други начини за предаване на въшливостта.
Въшката забива хоботчето си в космения фоликул, откъдето смучи кръв. Появяват се червеникави възелчета /папули/, усилен сърбеж, а от разчесването се създават условия за вторична гнойна инфекция. Характерна е и появата на синкави петна по кожата на корема и бедрата.
За лечение се използват локално /намазване, втриване/ разтвори от ксилол, спирт и етер, 3%-ов разтвор ксилолов вазелин, унгвент на купрекс или 20%-ов нафталинов унгвент.Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Подобряване плавността на говорния поток...
Подобряване плавността на говорния поток по метода на цветните асоциации върху музикални мотиви ...
Още  ]
Интервю с Д-р К. Цветанов
Всяко нещо което се овладее, колкото се може по-рано, то толкова по-бърз ефект има Интервю с ...
Още  ]
Децата дълго преодоляват стреса
Децата дълго преодоляват стреса Всяко второ дете преживява стрес, на който никой не обръ...
Още  ]
Синдром на Даун
Синдром на Даун Генетична консултация и пренатална диагностика при болестта на Даун Какво представ...
Още  ]
Поставете разумни правила за ползване на...
Поставете разумни правила за ползване на компютъра от децата Ви Как да се справим с компютърната...
Още  ]
  Моето Дете