Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Съвети за родители! 14 12 2019      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Съвети за родители!
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10


Голи вкъщи?

Някои родители имат навика да се разсъбличат у дома.Как се отразява това на децата им? Френската психотерапевтка Кристин Бюрне отговаря на някои въпроси.
С какво голотата на родителите смущава детето?
След една годинка детето възприема голото тяло на майката или бащата като непропорционални, губи ясни представи, усеща се миниатюрно, малоценно, незначително. Голотата на родителите може да „заеме" детския ум и да възбуди въображението му. На детето не се оставя избор, голотата му се налага и подобно поведение не уважава неговата индивидуалност. Как да се държим у дома?
Разбира се, не става въпрос за връщане към миналото, когато голото тяло бе табу. Но е необходимо съблюдаването на някои правила:
Престанете да се къпете заедно с детето си, след като то навърши 1-1,5 години. Общата баня с него създава твърде „интимни" връзки помежду ви, повишава излишно напрежението му, което може да смути неговата автономност. Нужно е да установите граница между вашето и неговото тяло. Не се карайте на детето обаче, ако нахлуе в банята, когато сте под душа. Ще му създадете впечатление, че е влезнало в „заб- ранена" зона, и то ще се чувства виновно. По-скоро го научете, че трябва да чука, преди да влиза в банята, тоалетната, спалнята... То трябва да разбере, че е за предпочитание всеки от семейството да запазва своята автономност. Обличайте пеньоар или халат, когато излизате от банята. Така ще му покажете, че се съобразявате с него. Научете го да затваря вратата на банята и тоалетната. Докато е малко, не го слагайте на гърнето, а в тоалетната. Уважавайте чувството му за срам, което естествено се развива към 5-6-годишна възраст. Не му се подигравайте, ако иска да се съблече и изкъпе само, без чужда помощ. Тези нови изисквания трябва да се приемат.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как детето ви да не страда, когато ви ня...
Как детето ви да не страда, когато ви няма за по-дълго? Някои родители не ходят на работ...
Още  ]
Децата и неврозите
Децата и неврозите Зачестяват неврозите в детска възраст В наши дни детските неврози и н...
Още  ]
Хиперактивност
Хиперактивност 20 симптома, според които е вероятно детето да страда от хиперактивност с дефицит на...
Още  ]
Ваксините в детска възраст
Ваксините в детска възраст Здравото дете е най-голямата мечта на всеки родител. Най-сигурния...
Още  ]
10- та юбилейна среща на НФ "Моето дете...
10- та юбилейна среща на НФ "Моето дете" Днес 20 дами и приятели проведоха праз...
Още  ]
  Моето Дете