Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Психичното здраве на децата 04 10 2022      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Психичното здраве на децата
Страница 2
Страница 3

Психичното здраве на децата

Много често родителите се питат дали това, което децата им правят е нормално, дали е усвоено, дали е вродено и дали те самите имат вина за поведението им. По-важно е обаче могат ли да помогнат, как и ако не могат да се справят, кой би могъл да помогне на тях и на децата им.
Детски психиатър – звучи притеснително. Намеква за душевна болест. Но всъщност той е компетентният човек този, който може да види проблема, ако е нужно да постави диагноза и да предложи лечение. В същото време ако липсва психично разстройство, той може да даде съвет и да насочи към подходящ психотерапевт.
Кое намеква за проблеми при едно дете? Най-често това са лош сън, недобър апетит, слаб контакт с връсниците, бавно развитие на речта и моториката, лошо внимание, хиперактивност, антисоциални прояви, прием на наркотици.
В ранната детска възраст е възможно да има кошмари, нощни страхове, заекване, ходене по време на сън, напикаване през нощта до по-късна възраст, трудна раздяла с родителите или най-близкия човек, който обгрижва детето, различни страхове – от животни, насекоми, природни явления, които да са по-изразени от това, което се очаква от детето. В училищната възраст – невнимание в час, хиперактивност, разваляне на дисциплината, специфични училищни проблеми с материала, по-късно – бягства от дома и от училище, прием на наркотици.
Описаните проблеми малко се доближават до истинската ни представа за психична болест, но наистина са обект на лечение и изучаване от психиатрията. Лечение и медикаменти има. И колкото по-рано се потърси помощ, толкова по-добре се предпазва детето от развитие на по-тежки разстройства в по-късна възраст. Например лекувайки едно дете с хиперактивност, то може да бъде предпазено от прием на стимулиращи наркотици в бъдеще? Звучи странно, но така сочат изследователите на проблема. Може да бъде предпазено и от антисоциално поведение.
На хората са известни и много типично психични болести като шизофрения, биполарно афективно разстройство, тревожни, личностови разстройства, паническо разстройство, анорексия или булимия и т.н. Те често имат начало в детската възраст и е необходимо при съмнение за болест, детето да се прегледа, и ако е нужно да се следи от специалист.
Страхът от болестта не бива да се заравя в неизвестност и да се затварят очите пред проблема, по-добре е рано да се обърне внимание, дори впоследствие да се окаже, че е било излишно притеснение от страна на родителите. Понякога разстройствата в детската възраст търпят метаморфоза – започват като едно разстройство, а впоследствие се оформя друга диагноза. Затова е нужно близко и постоянно наблюдение, създамане връзка на доверие между терапевта и семейството.

Д-р Стоянка Велкова, психиатър,
с насоченост в детската психиатрия, асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, тел. 0899067919, кабинет: ул. "Петър Стоев"123, с предварително записване.
Източник: www.temura.net

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Изкуство и художествено възприятие
Изкуство и художествено възприятие Първия от компонентите на триединната схема на възприем...
Още  ]
Въпроси и отговори за интегрираното обуч...
Въпроси и отговори за интегрираното обучение Познавателните процеси при умствено изостаналите деца...
Още  ]
Из "Грижи за бебето и детето"
Из "Грижи за бебето и детето" Д-р Бенджамин Спок Когато детето започне да говори ...
Още  ]
Той не иска дете?!
Той не иска дете?! Когато искате бебе, а той не Причините може да са много, но един истинс...
Още  ]
Шумът в сърцето при децата
Шумът в сърцето при децата Функционални и паталогични шумове при децата Дистонията. Симптоми н...
Още  ]
  Моето Дете