Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Съвети за родители! 18 01 2020      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Съвети за родители!
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10


Да бъдеш родител е 24-часова работа

Отглеждането на дете е най-трудната, най-отговорната и същевременно – носещата най-голямо удовлетворение задача, пред която човек може да бъде изправен. За съжаление, това е и работа, за която хората получават най-малко обучение. Знанието за това как да отглеждаме дете идва обикновено от нашето обкръжение и среда и от начина, по който самите ние сме били отгледани.
Родителите са примера!
Родителите са най-силно влияещия образец за подражание, който децата могат да имат. Родители, които са мили помежду си, показват уважение и респект, честност, приятелство и щедрост към децата си, ги окуражават да се държат по същия начин.
Родителите трябва да изразяват тяхната безусловна любов към децата и да им оказват постоянната подкрепа, от която те се нуждаят, за да станат уверени в себе си и щастливи.Също така е важно родителите да поставят разумни очаквания за децата си и да им обяснят с прости думи какви са те.
Защо е важна дисциплината?
Чрез дисциплината детето учи, че някои модели на поведение са приемливи, а други – не. Като определяте граници за детето, му помагате да се научи как трябва да се държи в обществото. С дисциплината не е лесно да се справите, тъй като тя изисква постоянство. Да си родител е 24-часова работа, а правилата трябва да се прилагат всеки ден. Непостоянството и липсата на дисциплина създават объркани деца, без изградени ценности, които постоянно ще “тестват” родителите си, за да разберат за какво всъщност става въпрос в живота. И изводите, които ще си направят, може да не са най-полезните за тях.
Прекарвайте достатъчно време с децата си!
Да намерите време, което семейството да прекара заедно, може да е трудно. Повечето родители работят, което ограничава времето за контакт с децата. В допълнение – децата ходят на градина, училище, а често участват и в други, извънучебни занимания. Въпреки това е необходимо да се опитате да определите време, когато цялото семейство може да бъде заедно – по време на закуска или вечеря, например. Такъв тип “рутина” е особено полезна за децата. Те се научават да споделят. Всеки от семейството трябва да участва в разговора, а родителите трябва да показват интерес към това, което казват децата. Освен това децата харесват да имат “запазени” дни за специални събития – например: вторник - с татко на футбол, в петък - с мама на курс. Добре е също да окуражавате децата да участват в планирането на различни събития за цялото семейство, като да отидете на пикник, на кино или в музей.
Защо е важно да общуваме с децата?
Като обяснявате на децата връзката между нещата, причините и следствията, ще им помогнете да се научат сами да вземат решения в отделни ситуации. Родители, които “мислят на глас” пред децата, ще ги приучат да мислят и да разговарят по подобен начин. Ако родителите изразяват емоции и чувства, техните деца ще разберат, че може да правят същото. Най-страшното е, когато родителите загубят емоционална връзка с децата си, затова, когато вашето дете поиска да говори или да зададе въпрос, поощрете го. Ако го игнорирате и винаги сте прекалено заета, то ще се разочарова и ще престане да споделя мислите и чувствата си. Ако семейството има проблем, който засяга детето, включете го в разговора. Опитайте се да намерите заедно решение, като същевременно разисквате възможните последствия. Дете, с което се общува открито, ще стане много уверено и ще научи правилата на добрата комуникация.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Получава ли бебето достатъчно мляко?
Получава ли бебето достатъчно мляко? Получава ли бебето ми достатъчно мляко? Този въпрос м...
Още  ]
Д-р Андрей Велев: По-големият проблем е,...
Д-р Андрей Велев: По-големият проблем е, че боледува душата ни, а ние не искаме да я разберем! ...
Още  ]
Паразитите
Паразитите и децата Аскарис лумбрикоидеус /детски глисти/ Детският глист, широк...
Още  ]
Детето се учи да яде само
Детето се учи да яде само Ето през какви етапи нормално преминава детето - от 4 месеца до 4 ...
Още  ]
Нощното напикаване – стрес за майките
Нощното напикаване – стрес за майките Нощното напикаване може да притесни и най-с...
Още  ]
  Моето Дете