Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Проблеми при кърмене 11 07 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Проблеми при кърмене
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5

 

Мастит

Маститът представлява инфекция на гърдата и се изразява във възпаление на млечната жлеза. Вероятността и двете гърди едновременно да се възпалят е минимален. Заболяването е особено характерно за кърмачки.
При наличието на някои от сумптомите на мастита е необходим задължителен преглед, за да се вземат навременни мерки, ако възпалението се окаже рак на млечната жлеза. Дори и да не става дума за раково образувание , е важно маститът да се лекува навреме, за да не прерасне в абсцес. Обикновено гноен мастит настъпва след спиране на кърменето поради наличието на мастит или при забавяне на лечението.
От какво се причинява маститът?
Обикновено инфекция се появява при наличието на запушени млечни канали, малки ранички, натъртвания, екземи около зърното. Възможно е инфекцията да навлезе в жлезата през млечните канали без да има ранички. А основната причина за появата на мастит е задържането на кърма в гърдите или неправилно кърмене. Понижените защитни сили на организма са също фактор за развитието на болестта. Това са например стрес, умора, анемия, неправилно хранене и т.н. Маститът може да е следствие и от носенето на прекалено стегнат сутиен.
Макар и рядко, от мастит страдат също мъже, а причините се крият в понижена функция на тестисите и заболявания на черния дроб. А маститът, който настъпва в юношеска възраст, обикновено се дължи на хормонални нарушения.
Симптоми на мастита:
Родилките, които за пръв път в живота си кърмят, са особено застрашени от болестта мастит. Още в първите дни след раждането може да възникне т.нар. застоен мастит, породен от недостатъчното изсукване на млякото. В случая симптомите се изразяват в набъбване на гърдата, болка при докосването й, разширяване на подкожните вени, напрегната кожа, зачервяване. Има вероятност т. нар. застоен мастит да прерасне в гноен. Следва вдигане на висока температура до 40 градуса, изтичане на кърма, втрисане, отпадналост, световъртеж. При наличието на мастит кърменето става особено неприятно и болезнено, така че задължително потърсете медицинска помощ.
Как се лекува мастит?
При нужда се прави ехографско изследване на млечната жлеза, за да се установи със сигурност заболяването, да се види отока и да се вземат съответните мерки.
Препоръчителни са сгряващите компреси и лапите от ленено семе, които облекчават болките. Използвайте повдигаща превръзка за намаляване на напрежението и, ако кърмите, е важно детето да изсуква всичкото мляко или вие да изцеждате останалото, за да не се задържа кърма в гърдите. При гноен мастит се налага оперативна намеса.
Една от предпазните мерки срещу това заболяване е предварителната подготовка за кърмене няколко седмици преди раждането. Необходимо е след всяко кърмене да измивате зърната, тъй като при наличието на ранички, може да възникне инфекция.
Не е задължително, след започването на лечение, да спирате кърменето. Даже редовното кърмене през 2 часа ще предотврати развитието на гноен мастит. Болезненото усещане при наличието на мастит обаче кара много жени да се откажат от кърменето. А всъщност точно честото кърмене е едно от ефикасните лечения на мастит. Заболяването не води до замърсяване на кърмата, както много жени смятат, така че не бързайте да преминавате към захранване с изкуствена храна . Има вероятност млякото да бъде на бучки или да е по-гъсто, но то си остава добро за бебето. Само в някои отделни случаи кърмата може да съдържа гной или кръв.

д-р Марио Янакиев, www.d-rmario.com

 


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Емоции и разпознаване на емоции
Емоции и разпознаване на емоции Звучи ли ви това познато? Мария играе със своя 4 го...
Още  ]
Смученето на пръста- вреден навик!
Смученето на пръста- вреден навик! При възпитанието на детето няма важни и неважни нещ...
Още  ]
Обратната страна на памперсите
Обратната страна на памперсите Обрив от бебешки пелени Как да научим детето на чистота? Кога и к...
Още  ]
Откраднато детство
Откраднато детство ... или как родителската свръхамбиция и проекция упражнявана върху де...
Още  ]
Децата и неврозите
Децата и неврозите Зачестяват неврозите в детска възраст В наши дни детските неврози и н...
Още  ]
  Моето Дете