Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Проблеми при кърмене 11 07 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Проблеми при кърмене
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5


Златни правила за кърмене

Кърменето на новороденото бебе е магически момент за всяка майка. Само една кърмила жена знае емоционалното удовлетворение, което изпитва, когато види малкото си съкровище да суче кротко.
Въпреки че е едно от най-естествените неща, кърменето може да създаде някои неудобства. Рядкост са случаите, когато жената с лекота започва да кърми без да изпита неразположения. Какво трябва да знаем, когато ни предстои да кърмим.
8029_0.jpg
Веднага след раждането жената започва да отделя коластра, която не е същинското мляко. С нея бебето се захранва още първите мигове след раждането.

За моментите на кърменето се усамотявайте в някое спокойно и чисто кътче на дома си. Задължително е преди това да сте се измили и да сте облекли чиста, мека дреха.
Първите няколко капки кърма отделяйте сами с ръка, така ще се почистят микроорганизмите, които случайно са попаднали в канала и ще се оформи зърното, така че бебето да го захапе по-лесно.
Първите няколко седмици бебето трябва да сучи на два-три часа. След това то ще свикне, ще започне да „си иска“, когато огладнее и ще си създадете режим на хранене.
8029_1.jpg
Когато започнете да кърмите, основно правило е да вдигнете детето на нивото на гърдата, а не да се навеждате вие към него. Устичката на бебето трябва да поеме зърното и ареолата, а не само зърното, защото може да разрани нежната кожа в тази част на гърдите.
Обърнете внимание дали нослето на бебето е напълно отпушено, защото ако има секрет, ще му се затрудни дишането по време на сученето. Следете го да не се унесе и да заспи, защото може да се задави.
При всяко кърмене давайте на детето да суче от двете гърди. Гледайте да кърмите сравнително често, за да не се задържа прекалено много кърма и гърдите ви да станат болезнени.
Когато изцеждате гърдите си, не прекалявайте, а го правете само, докато получите облекчение. В противен случай може да предизвикате прекалена лактация и колкото повече изцеждате, толкова повече кърма да имате. Изцеждането е необходимо, за да не задържате кърма и да не се предизвика гнойно възпаление.
Ако имате другия проблем – недостатъчно кърма, давайте на бебето да суче по-често. Това ще стимулира процеса на лактация и постепенно кърмата ви ще се увеличи. За това ще спомогне балансираното хранене и увеличеният прием на течности.

Д. Великова
Източник: rozali.com

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детските страхове
Детските страхове Възраст – особености и характерни страхове: Първата година: Пре...
Още  ]
Наркотиците
Наркотиците Наркомании в детството и юношеството Наркотиците - Да НЕ обричаме бъдещето си на прова...
Още  ]
Петя Пашева: Сега всеки се е затворил, к...
Петя Пашева: Сега всеки се е затворил, като че ли ни е страх един от друг! „Бъди из...
Още  ]
Росен Аврамов: Социалната работа е сбор ...
Росен Аврамов: Социалната работа е сбор от много труд, постоянство, усърдие и вяра! Рос...
Още  ]
Не на матурите!
Не на матурите! Спират обжалването на матурите със закон? Матурите- въпросителни без отговор?! ...
Още  ]
  Моето Дете