Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Проблеми при кърмене 11 07 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Проблеми при кърмене
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5


Кърмене и проблеми с кърменето

След раждането вторият безусловен елемент на майчинството е кърменето на детето. В майчината утроба плодът е запазен ~от болестотворни микроорганизми чрез защитните тела, които се намират в майчината кръв. След раждането тази защитеа роля се поема от кърмата. Чрез млякото си майката доставя ла своята рожба защитни противотела срещу характерните за човешкия род болести. Такава защита не може да му осигури нито кравето, нито което и да е друго животинско мляко. Особено богата на противотела е коластрата — млякото, което се втделя от майчините гърди през първите дни след раждането. Първото кърмене става в родилния дом 3—6—12 часа след раждането. По това време млечните жлези отделят много малко коластра, но тя е достатъчна за бебето. От друга страна, самото сучене стимулира отделянето на мляко за следващите дни.
Новороденото трябва да бъде улеснявано и подпомагано при сученето. Млечното зърно и кожата около него трябва да бъдат измити предварително с преварена вода. Първите 2—3 дни родилката кърми в легнало положение, а след това вече обезателно в седнало положение. При всяко кърмене поднасяйте поредно ту едната, ту другата гърда. При кърмене от лявата гърда обхванете бебето с лявата ръка, а с дясната придържайте гърдата в такова положение, че да не запуши нослето на детето. То отваря уста още при допира на зърното до устните му. Но то трябва да захване не само зърното, а и кожата около него. Прихванете тази част на гърдата между два пръста и леко притиснете жлезата, така че да се покажат първите капки кърма. Веднага след това започва сученето.
Недоносените, слабите, а също и някои новородени с по-силно изразена жълтеница се изморяват лесно и заспиват след поглъщането на няколко порции. Същото се случва и с някои лениви деца, които стават готовановци поради това, че млякото от гърдите на майката започва да изтича на струя, щом започне кърменето. Те гълтат само докато млякото тече спонтанно в устата им, а когато спре, «е правят усилия сами да изсучат мляко. Както слабичките, така я ленивите деца трябва де бъдат подсещани с пощипване по бузките или нослето.
Появата на млякото у едни майки става към 3—4-ия ден, а у други — едва към 5—6—8-ия ден, а дори я по-късно. Затова не бързайте, а изчакайте спокойно този момент. Напълването на гърдите с мляко се усеща по напрягането на млечните жлези, които стават по-твърди и леко болезнени. В редки случаи може да има и леко повишаване на температурата. Обикновено обаче повишената температура е признак на задържано (неизсукано или неизцедено) мляко.
Това не бива да допускате. Тези няколко дни; през които се появява млякото, са решаващи за осигуряване на достатъчно кърма през следващите седмици и месеци. Ако придошлото мляко не се изсуче изпяло от бебето (чието стомахче е още малко), останалото мляко трябва да се изцеди от родилката или от неин помощник. В противен случай млечните жлези ще намалят по-нататъшното отделяне на кърма и ще се развие вторична недостатъчност на мляко. Ако след всяко кърмене гърдата се изцежда докрай, за следващото кърмене тя ще отдели още повече мляко. Затова не слушайте «доброжелателните» съвети на съседки и познати, щом са в разрез е това важно правило. Изцеждайте докрай гърдите си след кърмене и ще имате достатъчно мляко за своите деца. Не бързайте да добавяте краве мляко при храненето на вашето бебе. Това неминуемо ще доведе до намаляване на кърмата ви, а при неправилно провеждане на смесеното хранене и до пълно отбиване на детето.
Спонтанното изтичане на мляко от гърдата може да е свързано е наличието на много кърма. Обикновено обаче се дължи на слабост на мускулните влакна, свиващи изходните каналчета на млечните жлези, поради което млякото не се задържа в жлезата. Масажът на такива млечни зърна може да допринесе за подобряване силата на мускулните влажна и спиране на изтичането на млякото.
Няма смисъл да кърмите бебето повече от 15—20 минути. За това време то е получило необходимата дажба. Само за недоносени, слаби и деца с жълтеница кърменето може да продължи по-дълго време.
Ако искате да научите детето си на ред в храненето, започнете още от първите дни. Стомахчето на бебето се изпразва от погълнатото мляко за 2'/2 до 3 часа. Затова у нас е възприето децата да се кърмят всеки три часа (6—7 пъти на ден). Само за новородените до края на първия месец се допуска още кърмене в полунощ, което, разбира се, не е задължително. От полунощ до сутринта трябва непременно да се осигури почивка за детското стомахче и за кърмещата майка. Ако през това време бебето заплаче (което по-често се дължи на колики, а не на глад), давайте му подсладена с 5% захар преварена вода. Давайте течности и през деня в интервалите между кърменията. Тяхното количество обаче не бива да надминава 50—109 мл, а през летните горещини 150 мл.
Някои майки не устояват на плача на бебето и; му предлагат гърдата си след полунощ. Запомнете, че бебе, което е научено да бозае през цялата нощ, запазва този навик и през следващите месеци и ще ви бъде много по-трудно да го отвикнете тогава, отколкото да го приучите на ред още в началото. Никога не кърмете детето нощно време в леглото, защото можете да заспите и да задушите бебето.
Затруднения при кърменето. Такива може да има от страна на детето и от страна на млечната жлеза. Трудно захващат гърдата новородените, които имат цепка на горната устна и небцето. Ако въпреки всички усилия и помощта ,на акушерката бебето и е успее да захване гърдата, майката следва да изцежда млякото и да го дава на детето с лъжичка или биберон. Не могат да сучат и някои увредени при .раждането деца. И за тях се налага хранене с изцедена кърма, докато сукателният рефлекс се възвърне.
Рагадите (разраляването на млечните зърна)' създават затруднения при кърменето, тъй като сученето причинява силна . болка на майката. Такива рагади не биха се посвили, ако за млечните зърна са полагани грижи по.време на бременността. Ако все пак се появят, в никакъв случай не прекратявайте кърменето. Прекратяването ла кърменето крие две опасности — да се отбие бебето и жлезата да нагнои вследствие задръжката на мляко. Опитайте и ще се уверите, че кърменето е болезнено само в първата минута, а след това болката стихва, така че можете да продължите да кърмите. В случай че болката е много силна, лекарят може да ви предпише средство за мазане на зърното. Не забравяйте обаче преди кърмене да измивате мазилото, защото то може да съдържа вредни за бебето вещества. Кървенето на рагадите няма да навреди на бебето и не е причина да се откажете от кърменето.
Маститът (възпалението «а млечната жлеза) е вече сериозна пречка за кърмене. Възпалението обикновено е резултат на задръжка на мляко и на навлизане на инфекция от зърното по млечните каналчета. Маститът се проявява с втвърдиване на жлезата, оток, зачервяване и болезненост както при пипане, така и спонтанно. В по-тежките случаи може да има и повишена температура. За майката е трудно да прецени докъде втвърдяването на жлезата се дължи на задръжката на мляко и откъде започва маститът. Затова не допускайте задръжка на мляко в гърдите си. Появи ли се болка и повишена температура, лекарят трябва да прецени дали бебето може все още да суче от болезнената гърда. При явно нагнояване детето не бива да суче от болната жлеза, тъй като има опасност да погълне гноеродните причинители и у него да се развият опасни усложнения — тежка диария, пневмония и др. Затова при съмнение за /мастит се обърнете към лекар.
Забрана за кърмене. Малко са случаите, мри които майката не бива да кърми: туберкулозно заболяване, тежко душевна разстройство или припадъци (представляващи опасност за детето), както и тежко общо заболяване на майката, при което кърменето би влошило състоянието й.
Може да прочетете някъде, че по време на менструация у кърмачката бебето става неспокойно или дори получава леко разстройство. Тези наблюдения нямат практическо значение. Сред народа има схващане, че ако кърмачето суче от бременна майка, получава диария-. И това се опровергава от практиката. Жените на източните народи отглеждат по няколко деца, без да прекъсват кърменето по време на новата бременност и децата им се развиват много добре. Много такива случаи има и у нас.
Възможно ли е да осигурим достатъчно кърма за бебето? Разбира се, че е възможно. Основно средство си остава системното изцеждаме на млякото от гърдите след всяко кърмене. Но изцеждането изисква известен опит, за да не се увреди жлезистата тъкан и да се причини мастит. Изцеждането може да се прави със специални млечни помпички, които се продават в аптеките. Опитът обаче показва, че най-сигурният начин е ръчното изцеждане. За да не се получи увреждане, не трябва да се стиска самата жлеза, а да се изцежда млякото само от млечните каналчета, които се намират под тъмно пигментираната кожа около зърното. Пръстите на ръката се поставят под гърдата, а само палецът многократно и леко притиска кожата около млечното зърно.
Несъмнен ефект върху млечността оказва храната на кърмачката. Отделянето на мляко се увеличава при консумирането на храни, богати на белтъчини, въглехидрати и течности — месо, риба, яйца, тестени произведения, мляко и млечни продукти, боза, компоти, безалкохолни напитки. Някои жени имат впечатление, че определена храна увеличава кърмата. Те следва да консумират свободно тази храна. Някои усещат глад и през нощта и стават да се хранят. Не се чувствувайте неудобно от това.
Алкохолът (под каквато и да е форма и количество) е абсолютно забранен за кърмещата майка, която милее за своето дете. Той се отделя е кърмата, така че бебето получава своя дял от погълнатия от майката алкохол. А колкото по-малко е детето, толкова по-чувствително е към алкохола. Думите на наблюдателните баби «Пийни, си булка, че да ти е кротко бебето», показват, че кърмачето се опива, когато майка му консумира алкохол.
Лекарства и кърмене. Почти всички лекарства, попаднали в кръвта на майката, се отделят е кърмата. Тъй като майката ги поема в доза, безопасна за самата нея, количеството, което попада с млякото в детския организъм, е практически безопасно. Това означава че кърмачката не бива да прекалява с никое лекарство, което не е назначено от лекар. Има обаче препарати, които бебетата въобще не понасят и майката не трябва да ги поема. Това са производните на опиума — опиеви капки, кодеин, кодтерпин, морфин, давилови капки и др. Кърмата намалява след взимане на очистителни средства, но най-вече след поемането ла някои женски полови хормони. Затова, когато лекарят ви предписва лекарства, осведомете го, че кърмите.

Източник: www.lekar.bg

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Уверени деца със самочувствие
Уверени деца със самочувствие Задача на всеки един социално или професионално ангажиран е да ...
Още  ]
Посланици на четенето
Посланици на четенето Световен ден на музиката и поезията- 1 октомври &bd...
Още  ]
Как децата разбират идеята за осиновяван...
Как децата разбират идеята за осиновяването в различните възрасти Как учат децата? Да знае...
Още  ]
Първата детска четка влиза в употреба, к...
Първата детска четка влиза в употреба, когато поникнат 6- 8 млечни зъба Родителите трябва да ...
Още  ]
Стволовите клетки
Стволовите клетки Нови проучваня за ролята на стволовите клетки Преди около 20 години ...
Още  ]
  Моето Дете