Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Акнето 19 04 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Акнето
Страница 2
Страница 3
Страница 4

Екстази - "веселите" хапчета

През последните години силно е нараснала употребата на дрогата екстази (ХТС) сред младежите. През последните няколко години тя се е покачила повече от сто пъти. Екстази е сборно понятие за различните субстанции с подобен спектър на действие. Основно се касае за три вещества, а именно МДМА, МДА и МДЕ, всичките сродни с амфетамините. Това са дроги с възбуждащо и преди всичко при МДМА и халюцигенно действие. На външен вид това са най-често таблетки, хапчета или капсули с различен цвят и големина с различни изображения и обозначения, които се продават под името екстази. По какво родителите могат да познаят дали техните деца консумират екстази? Действието настъпва след около 20-25 минути и трае 4-6 часа. Стига се до силно покачване на инициативността и повишена активност. Губи се чувството на умора и изтощение. Потребността от сън, апетит и жажда значително отслабва. Противоположно на опиатите зениците при екстази са разширени.

Настроението е еуфорично, придобива се самоувереност, плахостта и самокритичността изчезват. След преставане на действието човек изпада рязко в дълбока емоционална дупка. Ако преди това човек е бил депресивен и е взел от веществото, за да излезе от депресията, то спадането на настроението е особено голямо и се изживява като непоносимо. Според съществуващите до сега изследвания броят на самоубийствата във връзка с консумацията на екстази се е увеличил значително. Затова е виновен и този екстремно силен спад на настроението. Друго неприятно вторично действие - екстази води до силно повишаване на телесната температура като за това допринася и продължаващото с часове танцуване в препълнени, задушни дискотеки. По този начин в тялото възниква масивна загуба на вода, която често не се набавя в необходимото количество. И най-вече заради това, че жаждата е силно ограничена от екстази. Всичко това може да доведе много бързо до опасно за живота обезводняване на тялото. Мускулни спазми, повръщане, шокове в бъбреците, както и отказ на сърдечната дейност със смъртен изход могат да бъдат и последиците от това. Опасността от обезводняване е голяма и тогава, когато се пие само алкохол като заместител на течността, например бира. Алкохолът води също до засилено отделяне на течности и форсира по този начин допълнителното обезводняване на тялото. С относително малък разход, т.е. редовно пиене на безалкохолен течен заместител и чести фази на охлаждане, може да се избегне това опасно за живота прегряване и обезводняване. В по-високи дозировки екстази може да причини небивал ужас с обърканост, панически страх и налудни представи. Има съобщения и за увреждане на черния дроб. При редовно приемане на екстази в по-дълъг период от време значително се понижава активността на нервносигнализиращото вещество серотонин. Дълготрайните депресии със загуба на импулс и нарушение на съня могат да бъдат последица от това, защото серотонинът е едно от веществата в мозъка, които са отговорни за регулиране на настроението и на съня. Освен това често се стига до нарушения на концентрацията и паметта. Екстази има силен ефект на привикване (толеранс), действието на дрогата бързо отслабва. Ето защо много консуматори взимат допълнително други опиати, предимно ЛСД, възбудителни средства и алкохол, за да постигнат същото действие. Всичко това засилва само отрицателните действия и може да доведе до многократна зависимост. Ако вкъщи се започне дискусия на тема екстази, трябва непременно да се обсъдят тези опасни взаимозависимости. Екстази се взема и на технопартитата. В опиянението от екстази се танцува на технорокмузика часове наред до изтощение. Родителите трябва да са наясно с това и да избягват прибързани подозрения. По-скоро трябва да се постави ясна граница между празнуването, танцуването и опиянението от това като естествена и важна потребност и нейното изкуствено задоволяване с помощта на дрогата екстази.


АМФЕТАМИНИ :
Други имена:
Скорост, лед, кристали, стъкло
Как изглеждат?
Капсули, дражета, таблетки, бял прах, солообразен парафин, парченца стъкло
Как се приемат?
Орално, могат да се инжектират, пушат или вдишват
Ефектът:
Нередовната употреба повишава енергичността и употребилите се чувстват бодри, уверени и жизнерадостни. Когато се изчерпи настъпва състояние на депресия, отпадналост и голям глад. Дълготрайната употреба води до необходимост от все по – високи дози, обърканост и параноя. Употребяващият е агресивен и може да развие психоза.


НЕПРЕМЕННО ДА СЕ ПОСЕТИ ЛЕКАР ПРИ ЗАВИСИМОСТ!
Белезите:
Бързо говорене, увеличен прием на течности, липса на нужда за сън.
Амфетамините са стимуланти, обикновено произвеждани в несигурни, нелегални лаборатории. Действието му – стимулиране на централната нервна система – създава чувство за удоволствие и прилив на енергия, освобождаване от социалните норми, чувство за съвършенство и компетентност, сила. Ефектите са сходни с тези на кокаина, но са по – дълготрайни – от 4 до 6 часа, в зависимост от дозата и силата на действие.
Понятието “амфетамин” се използва за назоваване на голяма група стимуланти: амфетамини, декстроамфетамини и метамфетамини. Различните видове амфетамини съдържат толкова сходни съставки и предизвикват такива ефекти , че дори и най – опитните употребяващи може да не са в състояние да определят какво точно са приели.


Амфетамините могат да се вземат през устата, да се инжектират, пушат или вдишват. Инжектирането или пушенето им води до моментален ефект – едно втурване, траещо само няколко минути, но описано като крайно приятно. Вдишването или приема през устата причинява по – лека еуфория, пак силна, но не както при инжектирането или пушенето. Амфетамините са изключително горчиви и инжектирането и вдишването са болезнени.


“Лед”-ът (жаргонно название за метамфетамини с прозрачен, кристален вид, които се пушат) е 100% водеща до зависимост токсична форма на амфетамина.
Постоянната употреба на амфетамини води до психоза, наподобяваща шизофрения. Характеризира се с параноя, бодеж по кожата и зрителни халюцинации. Крайно агресивно и ексцентрично поведение е чест белег на дълготрайно злоупотребяващите с амфетамини.
Негативни ефекти:
• раздразнителност
• тревожност
• повишено кръвно налягане
• параноя
• агресивност
• неразположение
• безсъние
• загуба на апетита
• повишена телесна температура
• повредени нервни клетки
• зависимост
ЕКСТАЗИ :
Други имена:
ХТС, Алам, МДМА
Как изглежда?
Таблетки, капсули, прах или течност
Как се употребява?
Поглъща се, вдишва се, пуши се или се инжектира.
Признаци:
Напрегнатост, обърканост и депресия при дълготрайна употреба. Дехидратацията причинява голяма жажда. Различията в производството правят екстази крайно опасен.

Екстази или МДМА (метилендиоксиметамфетамин) е синтетичен наркотик, действащ едновременно като стимулант и халюциноген. Предпочита се главно заради чувството на задоволство което предизвиква чрез въздействие върху сетивните тъкани и органи, или състояние на крайна възбуденост и енергичност, изразяващо се в многочасово танцуване. Екстази стимулира централната нервна система и предизвиква халюциногенен ефект. Цената му варира в зависимост от търсенето и предлагането в съответния район – в Западна Европа една доза е между 10 и 40 долара. Изследванията показват, че Екстази причинява вреда на мозъка при животните. Този наркотик изчерпва важния за мозъчната дейност серотонин, който регулира настроението, съня, хранителните навици, мисловния процес, прогресивното поведение, сексуалните функции и болковата чувствителност. Изследвания с плъхове и маймуни показват, че този наркотик редуцира серотонинът в мозъка с 90% за по – малко от две седмици. Приемането на екстази на купони носи риск от изтощаване и дехидратация, поради комбинирането му с нон-стоп танци, при което употребяващият умира от топлинен удар. Екстази се извлича от метамфетамин и амфетамин. Принадлежи към класа на т.нар. “дизайн-дроги”. Тези наркотични вещества (особено Екстази) често се асоциират с рейв- и ъндърграунд- нощни партита с техно музика и голяма употреба на наркотици. Тези партита са посещавани предимно от ученици и студенти. Дизайн-дрогите се произвеждат чрез смяна на молекулната структура на вече съществуваща дрога. Това води до получаването на ново вещество. Уличните им названия са различни в зависимост от времето, мястото и производителя, като често се сменят. Тези наркотици се произвеждат в нелегални лаборатории и могат да бъдат крайно опасни. Ефекти:Повишени чувствителност и възприятие. Предизвиква по – добра комуникативност. Не развива физическа зависимост. Дълготрайност на ефекта – около 4-6 часа. Развива толеранс. Дехидратацията може да доведе до топлинен удар, освен ако не се приема допълнително количество течности. Бъдете разумни и не погубвайте живота си с наркотици!

Източник:www.pomagalo.com


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Обратната страна на памперсите
Обратната страна на памперсите Обрив от бебешки пелени Как да научим детето на чистота? Кога и к...
Още  ]
Великден
Великден Дните преди Великден: Лазаровден, Цветница и страстна седмица Възкресение Христово...
Още  ]
Кога да потърсим логопед?
Кога да потърсим логопед? Ваня Цонева- логопед и ресурсен учител Развитието на говора при...
Още  ]
Децата и кухнята
Децата и кухнята Преди години беше традиция да се предават тайните на семейните рецепти съкрови...
Още  ]
Автономно изследване върху корените на н...
Автономно изследване върху корените на насилието в човешкото общество Насилието започва с викове, н...
Още  ]
  Моето Дете