Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебешки пубуртет 09 12 2022      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Бебешки пубуртет

По правило сме свикнали, че децата имат право да се глезят и да не се държат прилично. На тях им е позволено да бъркат в шкафа, когато отидат на гости, те могат да се мацат целите в храна и да мятат всичко по земята. Децата крещят и плачат истерично на улицата, след като им откажем да купим нещо от магазина. Но те са деца и това се приема за нормално.
Чували ли сте, че децата изживяват бебешки пубертет, когато са на около 2 годинки?
И да не сте чували този "термин", може бързо да се досетите какво означава. На тази възраст мъниците понякога са неконтролируеми, защото все още не разбират защо мама така досадно налага правила от сорта "да махнем биберона" или "да се опитаме да пишкаме в гърнето".
Те обичат да се щъкат във всички посоки, да правят хаос около себе си и проявяват висша форма на егоизъм, мислейки, че мама е длъжна да се съобразява с тях, а те могат да я бият, когато не са доволни, или просто да я скубят за удоволствие. При някои деца се стига и до по-тежки прояви,
Двегодишните плачат и се бият без причина като например да плачат с часове всеки ден по всевъзможни причини, да се тръшкат, да избухват и да истеризират.
Появява се и тежката думичка "няма" и синонимът й "не искам" и така се стига до пълна катастрофа у дома, където майката и детето са вечно нервни.
Бебешкият- пубертет по правило отминава за около година,
когато детето поотрасне и започне да се социализира и да общува активно. Той може да започне и преди навършването на втората годинка. За доста кратък период кроткото и добро дете се превръща във враждебен малък звяр, който побърква живота ви. През този период, колкото и да е трудно, ключова роля имат разговорите и обясненията.
Промените в живота на малкото човече всяват смут в ежедневието му и затова се иска много търпение. Много родители прилагат метода да не обръщат внимание, доколкото могат, и да оставят детето да се "научи", че така не се прави. Това обаче не е толкова правилна тактика, тъй като всички знаем колко важни са първите седем годинки, и ако оставим малкото да си бъде зверче, то може за дълго да остане такова. Когато детето ви започне да плаче истерично и да проявява агресия към вас, веднага трябва да му покажете, че по този начин ви наранява и изпитвате болка от удара. Дори малки, децата разбират кое е лошо и кое не. Те знаят, че щом тях ги боли, когато се ударят, значи и вас ви боли.
Обясненията, вниманието и показването са много важни. Някои специалисти твърдят, че децата в тази възраст се държат така неадекватно, защото искат цялото внимание да е насочено към тях. Според други това е вид стрес, който детето преживява, преминавайки от бебешка към детска възраст.
При всички случаи този период трябва да мине и за около година нещата се нормализират.
Иска се воля, за да отстоявате на часовете безпричинен рев. Ако реагирате агресивно към малкото човече, то ще се трав-мира още повече и така ще влошите положението. Запасете се със солидна доза търпение, докато детето ви преминава през бебешкия пубертет. Този период е тренировка за след около десетина години, когато ще дойде същинският пубертет и тогава ще се искат още повече умения и такт.
Уроците за родители винаги са непълни. Всяка майка сама може да усети кое е най-доброто за детето й и как да постъпва в безбройните трудни ситуации, докато то расте. Трябва само да не забравяме, че дори понякога детето да трябва да се възпитава по-строго, то по всяко време има нужда от любов.

Източник: www.lekar.bgКоментари
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-05-30 13:47:40
Също съм на мнение,че родителите знаят най-добре по какъв начин да постъпят в дадена ситуация,кое ще повлияе най-добре за възпитанието на детето им,но освен търпение е нужно родителите направо да са психолози.Аз специално получих съвет от психолог за подобни истерични ситуации и при "специалните"деца не действа,но дори и при всички останали мисля ще подейства,а именно когато е без основателна причина истерията просто да не се обръща внимание,без обяснения,без гушкане,просто все едно нищо не се случва и вървите,ако сте на разходка или си вършите работата у дома.Иначе има опасност детето да си помисли,че това е начин да получи внимание и задоволяване на желанията и да почне да го използва често.Поведението се спазва навън и у дома и е доста трудно да се спазва,но от опит мисля е ефикасно.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Съвети за родители!
Съвети за родители! Как да се справим с кризите в детската възраст? 10 грешки във възп...
Още  ]
Екранни деца
Екранни деца „Екранни деца“ е проект на Център за приложни невронауки ВЕЗЕНК...
Още  ]
Хапче за купон- хапче доживот
Хапче за купон- хапче доживот Това е една от онези истории, за които хората казват- абе, ч...
Още  ]
Диабет при децата
Диабет при децата Детският диабет - един по-различен начин на живот Захарният диабет при децата ...
Още  ]
Интервю с гл. ас. Йорданка Енева
Използвайте правилен модел на говор в семейството! Интервю с гл. ас. Йорданка Енева, препод...
Още  ]
  Моето Дете