Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Невръстният убиец Асен пребил до смърт и двегодишно момиченце 27 02 2024      
 
Оценка: / 9
СлабОтличен 
Невръстният убиец Асен пребил до смърт и двегодишно момиченце

Божидар Събев
Хасково

Деветгодишният убиец от Хасково Асен Андреев, който зверски уби с камък Мурад Мустафов (8) е прибил и друго дете. Оказа се, че Асен е разбил с тротоарна плочка главичката на Кичка Колева от Хасково на 20 юли 2004-та година.
Жертвата му тогава е била едва двегодишна, а самият Асен е нямал навършени 7 години. Асен направи още едно шокиращо самопризнание пред съдия и следовател. "Разпитвахме го като свидетел по стар случай. Но в хода на разговора стана ясно, че той е пребил и нанесъл тежка телесна повреда на Кичка Колева преди две години в градинката зад Дома на армията в Хасково", съобщи следователят Петко Петков. Случаят с пребитата до смърт Кичко Колева шокира Хасково преди 2 години. Тогава полицията съобщи, че Кичка е жертва на подофил. На 24-ти юли полицията задържа Станимир Гергинов Георгиев, който тогава беше на 27 години. Разследването обаче не успя да събере категорични доказателства, че Станимир, който има тежка форма на олигофрения е извършител на гнусното престъпление, въпреки самопризнанията му. Близките на Станимир и десетки жители на хасковското село Орлово тогава заявиха, че по време на престъплението той е разтоворвал чували с жито и не е напускал селото.
Междувременно над 2000 жители на Хасково поискаха смъртна присъда за педофила с подписка. Олигефренът обаче не можеше да бъде съден поради невменяемост и бе затворен в психиатрия. "Кичка не е била малтретирана сексуално. Имало е охлузвания по горната част на краката на момиченцето, но те са били от влачене по земята, а не от сексуална гавра", допълни още следователят Петков. Раните според него са подвели съдебно-медицинските експрети да установят сексуално насилие.
"Срещнах момиченцето в центъра. Ходехме на люлките в парка. Полюшкахме се. После тя се разсърди и аз й бих един шамар. Заведох я в прака и там я ударих с плочка по главата. Няколко пъти, не си спомням точно колко", разказал Асен Андреев. Той подмамил момиченцето докато родителите й теглели социалните си помощи от банкомат в центъра на Хасково. "Можем да кажем, че случаят, който стоя отворен повече от 2 години и за който бе заподозрян невинен човек вече е приключен", каза Петков на излизане от съда в Хасково. Той поискал Асен да бъде разпитан като свидетел по делото, защото жертвата му от преди три дни Мурад Мустафов (8) и малката Кичка Колева били удрани по един и същ начин. Междуврменно Асен бе отведен от полицаи при засилена охрана. Очакваше се късно следобяд да бъде проведен следствен експеримент на мястото, където преди две години Кичка Колева бе открита полумъртва. След това Асен Андреев трябва да бъде откаран в специализиран интернат за малолетни с асоциално поведение в Пловдив, тъй като вчера изтече срокът на полицейската му закрила. Според българското законодателство дете не може да носи наказателна отговорност за деянията си, когато не е навършило 14 години.
"Кичето е добре. Крачето й зарасна. Главата също, ама заеква като говори. Знае малко думи и говори несвързано", казаха съседи на момиченцето от ромския квартал на Хасково "Република". Детето бе спасено по чудо от лекари в Хасково, а после лечението й продължи в специализирана клиника по неврохирургия в Пловдив. Още тогава медиците бяха категорични, че тежките травми от ударите ще увредят здравето и нормалното развитие на детето завинаги.
"Ужас! Асен и друго дете ли е пребил?", питаха невярващи съседи на бащата на Асен Вели Хасан. Мъжът отвори за миг вратата на жилещето си в кв. "Орфей". Но се представи за брат си и веднага се скри и заключи вратата. Късно следобяд в четвъртък в гробищата край хасковския квартал "Хисар" бе погребан по мюсюлманска традиция осемгодишния Мурад Мустафов. Стотици изпратиха жертвата на Асен в последния му път. Бащата на убитото момче Джематин Селим открито се закани да преследва убиеца на детето до смърт.
Коментари
Написано от Б.Събев на 2006-11-24 21:28:12
Здравейте, радвам се че има такъв сайт. Смятам че идеята е прекрасна, но това е само началото. Аз съм Божидар Събев, работя като журналист в Хасково и областта. Интресувам се от темата за детското насилие, защото за съжаление в моята работа доста често се сблъскавм с нея. Радвам се,че съм сред вас и се надявам да направим много добри неща за децата заедно.
Написано от М.Тодорова на 2007-01-17 21:08:11
Прокурорско решение за невръстния убиец! 
9-годишният Асен Андреев, който уби 8-годишният Мурад от Хасково, бе освободен от Дома за малолетни в Пловдив. По закон максималният срок за настаняване в социално заведение при извършване на подобно престъпление е 2 месеца. Те изтекоха днес, обясни наблюдаващият прокурор по делото Дарина Славова. 9-годишният Асен Андреев бе върнат в Хасково, след като двумесечният му престой в Дома за малолетни в Пловдив изтече. Още утре Асен ще бъде върнат обратно в дома в Пловдив. Припомняме, че през ноември, миналата година, малолетното момче уби с камък 8-годишният Мурад Мустафов. Трупът на детето бе намерен на старо сметище в квартал "Хисаря". Няколко дни по-късно стана ясно, че Асен е пребил с камък и 2-годишната тогава Кичка, която в момента е настанена в Дом за деца с увреждания. Асен е с буен характер и със силно изразена агресия, показаха първите данни на психолозите./recaida.com/ 
Прекратиха делото срещу малолетния убиец
Написано от М.Тодорова на 2007-02-21 20:28:23
Делото срещу 9-годишния Асен, който в края на миналата година уби 8-годишния Мурад от Хасково, е прекратено. Това съобщи наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура - Хасково Дарина Славова. Делото се прекратява, защото Асен е малолетен и не може да носи наказателна отговорност. Безспорно Асен е автор на убийството на Мурад, но тъй е като малолетен, той не може да носи накателна отговорност, каза прокурор Дарина Славова. Извършеното от Асен престъпление се доказва не само от неговите самопризнания, но и от резултатите от назначената ДНК-експертиза. Според вещото лице, кръвта по обувките на Асен, с които той е бил обут в деня на убийството, съвпада с кръвната група на Мурад. Престъплението се доказва и от дадените свидетелски показания. Предстои с Асен да се занимае комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Очаква се да му бъде наложена най-тежката мярка - настаняване в Трудово възпитателно училище. В момента той е настанен в Дом за малолетни в Пловдив. Бащата на Мурад - Джематин Исмаилов заяви пред телевизия "Рекординг Аида", че ще предяви иск към роднините на Асен за 100 000 лева. Според него съучастник на убиеца в това престъпление е баба му - Рабиша. /www.recaida.com/ 
 
 
Написано от Дима на 2007-02-21 20:29:29
Възмутена съм от липсата на закони, на възмездие и на справедливост!!!
9 годишния Асен ще бъде пратен в интерна
Написано от М.Тодорова на 2007-03-09 11:40:46
9 годишния Асен ще бъде пратен в интернат. 
Малолетният убиец Асен ще бъде настанен в трудово- възпитателно училище - интернат. До 7 дни Районният съд в Хасково трябва да излезе с решение в кой интернат ще бъде преместен невръстният убиец, който до момента бе в Дом за малолетни в Пловдив. 
Днес 9-годишният Асен бе изправен пред съда, а наказателният процес се гледа при закрити врата. 
Интернатът, в който той ще бъде настанен, ще се запази в тайна, защото към него има оправени много заплахи. Със сигурност възпитателното училище ще 
бъде извън Хасково и региона. Заради страх от отмъщение, Асен ще бъде настанен в училище, което е възможно по-отдалечено от Хасково. Бащата на жестоко убития в края на миналата година 8-годишен Мурад, заяви пред камерата на "Рекординг Аида", че рано или късно, ще отнеме живота на Асен по особено мъчителен начин. Малолетният убиец Асен пристигна в съда видимо притеснен. Тъй като той се страхувал от струпването на много хора, в залата, където се гледа делото, репортери не бяха допуснати. Като свидетели по делото бяха извикани бабата и дядото Асен по майчина линия. Те заявиха, че не са го виждали с години. Предложението за настаняване на Асен в трудово-възпитателно училище е на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. По нейно искане днес срещу него бе разгледано производството по наказателното дело, което е по Закона за борба с противообществените прояви, разясни председателят на Районния съд Миглена Танкова. Самият Асен е споделил, че в Дома в Пловдив се чувства добре, има приятели и иска да остане там. Неговите възпитатели твърдят, че той не им създава проблеми. Асен е контактен, добре здравословно и няма психично заболяване, показват резултатите от назначената експертиза. Денонощно обаче при него има възпитател. 9-годишният Асен никога не е ходил на училище. Споделил е, че го мързи да ходи в час, а и никой не го е карал да го прави. Той е бил записан в училището в село Клокотница, но не го е посещавал. Взетото от Районни съд решение днес, подлежи на обжалване в 14-дневен срок. 
recaida.com

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да реагираме на истеричните кризи пр...
Как да реагираме на истеричните кризи при децата Настоящата статия е продиктувана от нара...
Още  ]
Отговорността на детето за собственото м...
Отговорността на детето за собственото му развитие Твърдението в заглавието е една тема, к...
Още  ]
Деца лишени от родителски грижи
Деца лишени от родителски грижи Физическата грижа не е достатъчна за развитието на здраво дете! Из...
Още  ]
Естествена бебешка хигиена– с пелени ил...
Естествена бебешка хигиена– с пелени или без? За много майки понятието естест...
Още  ]
Великден
Великден Дните преди Великден: Лазаровден, Цветница и страстна седмица Възкресение Христово...
Още  ]
  Моето Дете