Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Акнето 20 07 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Акнето
Страница 2
Страница 3
Страница 4

Някак си е странно, когато си определям първия час при гинеколог. При кого изобщо да отида? Какво ще се случи там? Дали при прегледа боли? Какво по-точно се преглежда? Това са само част от въпросите, които занимават всяко момиче преди това. Тази глава описва приблизително какво трябва да очакваш. И наистина е преувеличено предварително да се страхуваме или да се чувстваме особено.

Лекарка или лекар?
Професионално погледнато, няма никаква разлика дали ще си избереш мъж или жена-гинеколог (така се наричат на медицински език лекарите - специалисти по женските болести). Остави се на интуицията си и на предварителната си нагласа, от кого би желала да бъдеш прегледана и посъветвана. Поговори с други жени, на които имаш доверие: приятелки, сестра (ако имаш), леля и разбира се, майка ти. Препоръчан специалист е обикновено по-доброто решение от случайно посещение в консултация.
В много кабинети има т.нар. “часове за тийнейджъри”, през които можеш на спокойствие да се запознаеш с обстановката и лекаря. Можеш да погледнеш и в интернет за подходящ кабинет или консултация наблизо. Ако след първото посещение при избрания лекар не си много доволна, обезателно потърси друг специалист.
Повече информация за водещите акушер-гинеколози в България можете да откриете на адрес : www.gynbg.com

Кога трябва да отида за пръв път при гинеколог?
Ако промените в тялото ти те притесняват, това е добър повод да отидеш на първия си преглед. Разбира се и ако имаш болки ниско в корема, в гърдите или оплаквания в дните на менструация.. Също, когато искаш да спиш с приятеля си и ти е необходимо средство за предпазване от забременяване. Хапчетата, например, се изписват само с рецепта.
Добра идея е да вземеш и приятеля си при гинеколога, защото предпазването от забременяване ви касае и двамата!

Какво се случва при първия преглед?
Съвсем различно е. Ти може да имаш само въпроси, на които лекарят ще отговори спокойно и изчерпателно. Може да е необходим преглед, ако имаш болки или искаш противозачатъчни. Преди прегледа е достатъчно да се изкъпеш или да се измиеш. По-добре да измиеш половите органи само с вода, защото сапуните нарушават защитния кисел слой на лигавицата на влагалището. В кабинета за преглед винаги има параван, зад който можеш да се облечеш и съблечеш. Когато си готова, отиваш при лекаря. Можеш спокойно да останеш по пола, рокля или дълга фланелка, която да повдигнеш по време на прегледа. Достатъчно е да свалиш бикините си зад паравана. Така няма да се чувстваш напълно гола още първия път. И дори да се чувстваш странно и неудобно, защото ти е за първи път, спомни си, че лекарят прави такива прегледи всеки ден и това е неговата професия. Върху стола за прегледи (наречен гинекологичен стол) е важно да се отпуснеш, колкото можеш. Често може да се постигне, ако си мислиш за нещо съвсем различно. Отпусни се спокойно назад, разтвори бедрата си и ги постави отляво и отдясно върху стойките. Лекарят ще говори с теб през цялото време, обяснявайки ти какво прави. Когато нещо ти причинява болка или ти е неприятно, кажи веднага. Прегледът продължава само няколко минути,след което можеш да се облечеш.
Ако трябва да прегледат и гърдите ти, първо се обуй и след това се съблечи до кръста. Това изследване трае само няколко минути, след което можеш да се облечеш напълно.

Какво изобщо се изследва?
С ехография се проверяват вътрешните полови органи (виж стр. 14). Ехография може да се направи или през коремната стена (за да не се наранява девствената ципа), или отвътре – със специално приспособление, което се въвежда във влагалището. И двете изобщо не болят! Следва преглед със спекулум, при което се проверява влагалището и шийката на матката. И накрая, лекарят опипва половите ти органи. Когато специалистът е мъж, най-често присъства и медицинска сестра, което може да те успокои, въпреки че няма място за притеснения. Гърдите се опипват, за да се провери дали всичко е нормално.

Ще разберат ли родителите ми за консултацията?
Преди 14-ия ти рожден ден, лекарят е задължен да информира родителите ти, ако те го попитат. Ако си между 14 и 16 години, той може да реши сам, дали да ги покани на консултация при определени обстоятелства. След като навършиш 16 години, важи принципът на лекарската тайна. Това означава, че никой няма да разбере за твоето посещение при лекар, освен ако ти не искаш. По принцип, трябва да предупредиш лекаря, ако не искаш родителите ти да знаят за посещението ти при него. Той може да се погрижи за това.

Най-вероятно, лекарят ще иска да знае:
  • От какво си боледувала (включително в детството) и дали си имала операции на корема и на гърдите?
  • Дали пиеш редовно някакви лекарства?
  • Дали в семейството ти има или е имало някакви тежки заболявания?
  • Имаш ли имунизационен паспорт?
  • Кога е била първата ти менструация?
  • Кога е била последната?
  • Редовен ли е месечният ти цикъл и водиш ли си календар?
  • Имаш ли сега оплаквания и какви?

Какво искам да науча от лекаря?
Най-добре си запиши предварително, каквото те интересува, защото със сигурност ще забравиш половината. Всеки се вълнува при първото си посещение при гинеколог.
И още нещо – няма глупави въпроси, глупаво е да не се пита!

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Интервю с Мария Шаркова
Липсата на реални мерки спрямо лицата изоставили децата си води до препълнени социални домове ...
Още  ]
Български празнични обичаи
Български празнични обичаи Какво повелява традицията? На 1-ви януари “ВАСИЛЬОВДЕН&...
Още  ]
Стимулация на сензорното развитие
Стимулация на сензорното развитие Всички знаем, че очите са орган на зрението, ушите - н...
Още  ]
Интервю с Д-р К. Цветанов
Всяко нещо което се овладее, колкото се може по-рано, то толкова по-бърз ефект има Интервю с ...
Още  ]
Нервно-психично развитие на бебето
Нервно-психично развитие на бебето Психологическа диагностика на ранното детство Детето през ...
Още  ]
  Моето Дете