Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Не на матурите! 17 11 2019      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Не на матурите!
Страница 2
Страница 3
Страница 4

Не на матурите!

Випуск „ЕДИНСТВО” организира в цялата страна протест на 1 ноември м.г. Ето какво гласеше призивът на дванадесетокласниците:
Скъпи приятели, Ние, настоящите дванадесетокласници, се обединихме срещу въвеждането на задължителните зрелостни изпити за завършване на средно образование през 2008г. Въпреки няколкогодишните усилия на родители и ученици от бившите випуски да убедят МОН, че учебните планове за гимназиалната степен пораждат неравнопоставеност в обучението ни, министър Вълчев в навечерието на новата учебна година, на 14.09.2007г., издаде Заповед, с която на практика въведе матурите за всички нас.Ето основните проблеми и факти относно държавните зрелостни изпити:
-Държавните зрелостни изпити не са вход за ВУЗ. Те са субективни и не доказват умения и знания.
-В този формат държавните зрелостни изпити ни поставят в неравностойни позиции, защото в профилираните гимназии и профилираните паралелки в СОУ свидетелство за основно образование се получава след 9-ти клас, а в останалите училища- след 8-ми. Тоест не всички ученици са покрили целият гимназиален етап (4 години).
-НЯМА стандарти за системата на оценяване и за усвояване на книжовния български език, които са основни за реализиране на реформите в образованието!
-В момента съществена част от учебния процес е изведена извън училището под формата на платени курсове и частни уроци. Приетите до момента нормативни актове не осигуряват предпоставки за връщане на обучението в класната стая. Те не само няма да ограничат практиката на допълнителна платена подготовка , а напротив - увеличават необходимостта от такава.
-Липса на позитивна нагласа на обществото, която доказваме с нашите протестни подписки. За по-малко от две седмици в 16 града от страната събрахме над 3000 подписа.
Затова ние ИСКАМЕ:
Отлагане на държавните зрелостни изпити до:
-Постигане на равнопоставеност на учениците в учебните планове в различните училища.
-Докато държавните зрелостни изпити станат вход към ВУЗ.
-Получаване на пълна яснота относно провеждането и формата на държавните зрелостни изпити преди началото на учебната година, за която са предвидени те.
Ако не бъдат изпълнени исканията ни, ще последват протестни действия в национален мащаб. Няма да жалим сили и средства в името на справедливостта, която търсим! Потвърждавайки желанието си за реформиране на българското образование по смислен и цивилизован начин и отчитайки всички наслоени проблеми и противоречия относно провеждането на държавните зрелостни изпити в настоящата учебна година, като буден и единен випуск имаме пълното право да отстояваме позициите си. Ние, учениците от Випуск „Единство”, призоваваме медиите, младежките съвети, учениците, студентите,родителите, както и всички, за които нашият проблем не е чужд, да ни подкрепят и да застанат до нас! Призоваваме още другите випускници от всички училища във всички градове на страната. Да бъдат дейни и упорити, силни и непреклонни! Призоваваме към единство в името на едно по-добро бъдеще!
Повече: http://www.maturi2008.hit.bg/
Петиция: http://www.bgpetition.com/maturi/index.html

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да насърчите въображението на детето...
Как да насърчите въображението на детето си За втория си рожден ден дъщеря ми получи компле...
Още  ]
Детето и емоциите
Детето и емоциите Светът на всяко едно дете е свят, изпълнен с емоции. Емоциите са форми н...
Още  ]
Първата детска четка влиза в употреба, к...
Първата детска четка влиза в употреба, когато поникнат 6- 8 млечни зъба Родителите трябва да ...
Още  ]
Хомеопатичните лекарства
Хомеопатичните лекарства Какво е хомеопатия? Хомеопатия? Защо? Хомеопатия за деца Хомеоп...
Още  ]
Трудната възраст
Трудната възраст "Трудната възраст" на подрастващите създава много главоболия, к...
Още  ]
  Моето Дете