Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Акнето 31 01 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Акнето
Страница 2
Страница 3
Страница 4

За добрата полова култура

Превантивни мерки

Контрацепцията е понятие, с което се изразяват различните начини за предпазване от нежелана бременост - теблетки, спирали, диафрагми кондоми и много други. Всички контрцептиви с изключение на презерватива се използват от партньорката. Поради това много хора смятат че контрацепцията е проблем изключително на жените. Напълно погрешно! Отговорността е и на двамата партньори не зависимо от метода, който се използва. Кондомите, диафрагмите и геловете можете да закупите от аптеката. За всички други средства е задължителна консултация с лекар. Повечето от съвремените методи са изключително сигурни, но при условие че ги ползвате правилно. Сега Ви предлагаме отговорите на някой често задавни въпроси или пък опасения:
Кондомите пречат на удоволствието?! -Кондомите са твърде различни, някои от тях толкова финни и тънки, че напълно запазват чувствителността. С практиката поставянето и махането им, също престава да бъде проблем.
Ами ако родителите ми разберат, че ползвам контрацептиви?! -Новината за настъпила бременност със сигурност ще бъде по-неприятна за тях. Вестта, че използвате безопасни за здравето контрцептиви може по-скоро да ги успокои. Казваме го от личен опит. :)
На каква възраст трябва да бъда, за да купя презерватив? -Няма абсолютно никакви ограничения. Не трябва да чувствате неудобство от това че купувате кондоми. Ако все пак това е проблем за Вас, опитайте в някой голям супер маркет. Ще видите че няма нищо страшно.
Освен различните методи за контрацепция и предпазване от заразяване с венерически болести, има още нещо което никак не бива да забравяте!

Лична хигиена
Освен начин за намаляване риска от зараза с полово предавана инфекция, грижата за тялото е начин да покажете и самоуважение. За съжаление, често се случва хора, които полагат изключителни грижи да изглеждат добре видимите им от тялото, а скритите остават забравени. Никой не би искал това да е неговия сексуален партньор, нали? Затова пре ежедневния си душ, не пренебрегвайте старателно измиване на половите органи. Началото на активен полов живот, налага още "по-строги" изисквания към хигиената. Ето какво е добре да правите:
младите господа трябва ежедневно да измиват добре пениса, скротума и ануса. След оголване на главата на пениса добре да се измиват гънките около нея. Непосредствено преди и след половия акт пениса и скротума задължително си измиват. След уриниране е желателно пениса да се измие с хладка вода или поне да се изтрие с хартия
младите дами трябва ежедневно да измиват външните полови органи, като разтворят големите и малките срамни устни и почистят гънките между тях. Преди и след половия акт измиването не е задължително, но в никакъв случай няма да навреди. При измиване (или изтриване с хартия) след уриниране посоката на движение на ръката е от уретрата към ануса. Иначе има опасност от замърсяване и възпаляване.
Често момичетата си мислят че ако уринират след половия акт, ще убият сперматозоидите. Това е мит. Половата и отделителната система при момичета завършват с два различни органа ( за разликата от момчетата).

А ето и някои типове контрацептиви:

Презерватив
Кондома е най-разпространения начин за предпазване. Той е и единствения метод да се предпазите едновременно от половопредавани инфекции, нежелана бременост и СПИН. По-сигурно е само въздържанието. Ефективността е 98-99% при правилна употреба. Можете допълнително да използвате противозачатъчни гелове за допълнителна сигурност. Важно е презервативът да не влиза масла, мазни кремове (включително и вазелин). Съставките могат да увредят гумата му. Повечето кондоми са достатъчно лубрикирани (омазнени). А сега и няколко съвета свързани с употребата:
-не поставяйте презерватива преди да е настъпила ерекция
-не изчаквайте твърде дълго. Изтичане на сперма е възможно още преди оргазма.
-няма нищо лошо да потренирате няколко пъти примерно върху банан, за да се чувствате по уверени
-гумения край на презерватива притиска пениса и не разрешава на кръвта да се движи. По този начин момчетата могат да удължават ерекцията си ;)
Преди да ползвате презерватив за първи път, запознайте се с начина на употреба. Дори да сте сигурни че знаете как става - проверете!

Спешна контрацепция
Този метод се използва само в краен случай, например ако се скъса или изхлузи презерватива. В никакъв случай не разчитайте само на това, но ако все пак "стане фал", имайте го предвид. Има три начина да се осъществи:
чрез хормонални таблетки - прилагат се до 72 часа след рисковия контакт и се приемат на два пъти. Предпазват само от нежелана бременост с около 97% сигурност. Възможни са и странични ефекти.
чрез вътрематочна спирала - прилага се до пет дни и предпазва от бременност и полово предавани инфекции
теблетка RU-486 - нарича се още абортно хапче. Този метод не се практикува в България. Дори там където се използва това става само по лекарско предписание.

Противозачатъчни таблетки
Наричат се още хормонални таблетки. Ефективността им е над 99%. Действат, като спират овулацията и удебеляват обвивката на шийката на матката, като по този начин възпрепятстват проникването на сперматозоидите. Преимущества:
не прекъсват половия контакт
облекчават менструацията, а понякога и предменструалния синдром
почистват кожата от акне. Запомнете че таблетките предпазват само от нежелана бременост. Те не могат да Ви предпазят от инфекции! Тъй като се срещат различни видове хапчета, задължително е да се консултирате с лекар, преди да ги ползвате. Приемането им става под определен график, който се съобразява с хормоналния състав на таблетката.

Други методи
Останалите методи не предпазват от инфекции и поради това не се препоръчват на подрастващи, затова тях ще ги споменем по накратко. Те се препоръчват на семейни двойки, които имат полови отношения само с един партньор.
трайна стерилизация* - може да се приложа както на мъжа, така и на жената. Операцията се състои в завръзване на фалопиевите тръби или прерязване на семепроводите. Този метод е необратим и са необходими няколко месеца преди да започне да действа.
календарен метод - проследяват се овулационните периоди (следи се базалната температура) в рамките на шест месеца и така се преценява в кои дни е най-възможно да се забременее. Този метод се счита за един от най-ненадеждните и е по-скоро метод за планирана бременост, отколкото начин за предпазване от нея. Особено неподходящ е за подрастващи девойки, тъй като месечния цикъл е все още не редовен.
спермициди - химически вещества (гелове, пяни, кремове), които убиват сперматозоидите. Поставят се петнайсет минути преди акта и имат действие един час, затова при всеки нов акт се нанася нова доза. Ефективността им е ниска, затова се препоръчва да се използва като допълнително средство в комбинация с бариерни контрацептиви (кондоми).
спирала - поставя се само от лекар-специалист, при това само след като се установи че пациентката не е заразена и не е бременна. Не се препоръчва на нераждали жени. Спиралата възпира сперматозоидите по пътя им към яйцеклетката.
В момента в процес на разработване са хормонални таблетки и за мъже. Вече са проведени първите опити със семейни двойки и резултати се много добри. За да сме подготвени за бъдещето, трябва да знаем че начина им на действие и същия като хормоналните таблетки за жени.
*Стерилитета в България е разрешен само по лекарско предписание.

Абортите - краен изход

Нежеланата бременност обикновено е в следствие на неконтролируеми сексуални контакти или такива при инцидентен контакт между двама партньори когато не се използват контрацептивни средства. Това е едно неприятно усложнение за всяко момиче, което оставя дълбок психоемоционален и естествено негативен спомен за цял живот. Снимките на тази страница умишлено са скрити. Ако имате проблеми със сърцето или психиката, Ви препоръчваме да не ги отваряте. Ако сте сигурни че искате да ги видите щракнете два пъти отгоре. Предпупреждаваме Ви че кадрите са изключително неприятни.

Кога се прилага?
Първите симптоми на бременността са свързани със закъснение на менструалния цикъл на момичето придружено с разнообразни неспецифични в ежедневието симптоми като гадене, повръщане, неразположение, депресия и други в чисто индивидуален план. В този век, на висока специализирана медицинска помощ, е недопустимо да не се потърси лекар, акушер-гинеколог, за преглед и съвет. Възможностите на съвременната медицина доказват експресно и надеждно наличието на бременност в първи и втори лунарен месец*. Въпреки наличието на медикаменти, на хормонална основа, използвани за предизвикване на менструален цикъл, в повече от 80% тази медикаментозна терапия е неефективна.

Къде мога да направя аборт?
Единствената оперативна и сигурна намеса прекъсваща нежеланата бременност се нарича - аборт по желание и се извършва максимум до края на 3-ти лунарен месец, без опасност за жената. Това става преди пълното развитие на зародиша до наченки на биологичен вид в утробата на майката. Абортът се извършва в специализирани акушер-гинекологични клиники с високо квалифициран персонал и необходимата за целта апаратура. Всяко прекъсване на бременността извън специализираните звена се нарича криминален аборт и се преследва от закона в най-високата му строгост. Това е необходимо с цел защита и гаранция на живота на младата жена, както и възможността в последствие да забременява отново и да репродуцира човешкия род.

Как протича процедурата?
След необходимите изследвания и доказване на бременността, при гарантирана дискретност на манипулацията, под обща анестезия се извършва абортът. Манипулацията продължава от 3 до 5 минути без спомен за нея. Обикновено след 3 до 4 часа работоспособността е 100% възстановена. Естествено съществуват усложнения които са изключително малък процент и са от всякакъв характер. Именно този компонент е причината да се апелира за активно използване на контрацептиви и недопускане на нежелана бременност. С не по-малка тежест, стои проблема СПИН и други инфекциозни причинители, чието недопускане е социален проблем изискващ освен контрацептиви и богата информация по разглеждания до тук проблем.
Цената на тази медицинска услуга варира в рамките от 80 до 100 лв. в различните клиники и не всеки би могъл да си я позволи. До навършване на пълнолетие абортът се извършва само със съгласието на родителите по установения законов ред.
За предоставената информация благодарим на д-р Георги Матев, завеждащ отделение анестезиология и реанимация в МБАЛ - град Бургас.
* Един лунен месец е свързан пряко с пълния цикъл на луната и е равен на 28 календарни дни. Бременността при хомо-сапиенс (жената), продължава пълни 9 лунарни месеца.

За венерическите болести

За инфекциите предавани по полов път, трябва да се знае че те често нямат никакви начални симптоми. Това означава, че заразеният може дълго време да разпространява болестта без да знае за това. Ако не се лекуват навреме, те могат да доведат до сериозни усложнения, а в някои случаи дори и до стерилитет. Това налага ако имате и най-малките съмнения че проявявате симптоми на някоя от заразите, да се консултирате със специалист. За сега най-сигурният начин да се предпазите е презерватива. Това е отговорност не само към Вас, но и към партньора Ви. Трябва също да знаете че съзнателното или несъзнателното заразяване на други лица с инфекции предавани по полов е наказуемо, според българското законодателство. Някои от болестите сме отбелязали като вирусни. За тях е важно да знаете че те не се лекуват.

Лекарствата, които се приемат са единствено за подпомагане на организма, както при СПИН. А сега някои от по често срещаните инфекции:

За СПИН - вирусно заболяване
Вирусът на СПИН (HIV), поразява човешката имунна система, като атакува белите кръвни телца. По този начин отслабената имунна система не може да се справя дори с обикновени инфекции - дори грип. Когато HIV порази някоя клетка, той изменя ДНК-то на клетката и може да остане не активен дълго време. Този период може да продължи доста дълго време, без да се усетят никакви симптоми или само лек дискомфорт. Въпреки че в този момент, те не са болни от СПИН, те разпространяват вируса, без дори да подозират. След определен период от време, който е строго индивидуален, вирусът се активира и води до характерното състояние за болестта на СПИН, както и да различни сериозни инфекции. За сега съществуват различни лечения, които обаче могат единствено да удължат живота на болния. Единствения начин за контрол над заразата е предпазването от заразяване. Лечение на СПИН засега не е открито.

Как се предава СПИН?
Основно със СПИН може да се заразите по три основни начина:
Полов - при сексуален контакт с носител на HIV (вагинален, анален или орален секс), при обмен на телесни течности (еякулат, вагинален секрет, кръв)
Кръвен - при преливане на заразена кръв, досега със заразена кръв върху игли, спринцовки и други инструменти ( за татуиране или пробиване на уши). Възможно е да се заразите и ако ползвате една и съща самобръсначка със серопозитивен.
От майка на бебе - при заразяване в утробата или при приемане на кърма от заразена майка. Нарича се още вертикален път.

Как не се предава СПИН?
На тази тема са създадени безброй митове, на повечето от които не може да се вярва. Със СПИН не може да се заразите:
при ръкостискане, прегръдка, обичаен контакт, разговор с носител на вируса.
ако се храните заедно, ако плувате в един басейн, използвате един и същи дрехи (дори и бельо).
от муха или комар, тъй като СПИН не може да живее е кислородна среда.
Как да се предпазя?
Единствения начин да се предпазите от вируса на СПИН за сега е презерватива. Употребявайте го при абсолютно всеки полов контакт. Сигурността при правилно използване е 99%. Единствената стопроцентова защита е въздържанието.

Как да разбера дали съм заразен(а)?
Регистриране на случай на СПИН се прави чрез тест. Ако първият тест е положителен се прави втори потвърждаващ. Не забравяйте обаче че съществува и прозоречен период - понякога тестът може да е отрицателен, но въпреки това да сте заразени с вируса. Тест можете да си направите в: кожно-венерологични диспанесери, центрова по кръвопреливане и ХЕИ. Можете и да се обърнете към някои от телефоните които сме предложили в Помощ.
Статистика
Според официални данни на Национални комитет по профилактика на СПИН и полово предавани болести, към 26 ноември 2003г., в България има 458 ХИВ-серопозитивни лица.
68% - мъже, 32% - жени
91% са се заразили по полов път. Останалите: 8% по кръвен и 1% по вертикален път.
За 2003г. са регистрирани 45 нови ХИВ-серопозитивни лица.
Данните показват, че се заразяват лица от различни социални групи.

Хепатит В - вирусно заболяване
Хепатитът се среща в три разновидности А, В и С. Хепатит В се предава по полов или по кръвен път (включително чрез слюнка и урина). Хепатит В представлява възпаление на черния дроб и често се свързва с рака на черния дроб. И хепатита подобно на останалите болести предавани по полов път, може да не се прояви известно време след заразяването.
първи симптоми - проявяват се от една до шест седмици след контакта със заразоносителя: грипоподобни симптоми, загуба на апетит, отпадналост, болки в ставите
стадий на жълтеницата - това е най-характерния симптом на хепатит В: кожата и бялото на очите пожълтяват, урината става тъмно кафява, коремни болки. Продължава от шест до осем седмици.
стадий на възстановяване - кожата, очите и урината възвръщат нормалния си цвят. Нормално е да се усети загуба на килограми от четири до пет.
Основното лечение се състои в здравословна храна и много почивка. Може да се приемат различни лекарства за предпазване на тъканта на черния дроб. Пълното възстановяване може да отнеме няколко месеца. Ваксина против хепатит В, вече се прилага на новородени и хора изложени на риск от заразяване (медицински работници). Ваксината може да се намери и в аптеките.

Сифилис
Нелекувания сифилис е едно от най-опасните заболявания предавани по полов път. Бактерията причинител се нарича бледа трепонема и се намира в кръвта и други телесни течности. Обикновено сифилисът се развива на стадий, като се разграничават три етапа на болестта:
първичен сифилис - неболезнена раничка разположена в или около пениса или влагалището. Появява се от една до девет седмици след заразяването и изчезва от само себе си след около две - три седмици.
вторичен сифилис - червен обрив по тялото, който излиза на втория до шестия месец след заразяването. Придружен е от симптоми на грип - висока температура, главоболие и болки в гърлото. Този етап трае от две до шест седмици - ако през това време не се приложи лечение може да се стигне до трайни сериозни усложнения.
третичен сифилис - може да настъпи години след заразяването. Симптомите на вторични сифилис са изчезнали, но болестта се развива. Стига се до трайни увреждания на сърцето, мозъка и други жизненоважни органи. Този стадий в наши дни се среща много рядко.
Лечението се води единствено чрез антибиотици изписани от лекар. Само лечението може да увреди допълнително здравето на болния.

Гонорея (трипер)
Бактерията причинтел, живее е топлите и влажни части на човешкото тялото. Симптомите са различни при жените и мъжете. Обикновено се проявяват в рамките на десет дни след заразяването:
при жените - необичайно влагалищно течение с жълтозеленикав цвят; чувство на парене при уриниране; коремни болки; възможни са и дразнения и течения от ануса. Често жените не проявяват никакви признаци на зараза. От десет жени - само две имат описаните оплаквания.
при мъжете - болки или парене при уриниране; жълто-зеленикава течност от пениса; понякога дразнен или течение от ануса. Процентът на мъжете които проявяват симптоми е доста по висок - девет на всеки десет.
При установяване на случай на гонорея, се изписват антибиотици и в повечето случай лечението е напълно успешно. Добре е след края на лечението да се направи още един контролен преглед.

Генитален херпес - вирусно заболяване
Вируса на обикновения херпес (хепрес симплекс) причинява както хепреса на устата, така и на генеталиите. Симптомите са:
Грипоподобни симптоми - главоболие, болки в гърба, немного висока температура Постепенно те преминават в малки мехурчета с водниста течност, които в последствие изсъхват и изчезват без да оставят белези до три седмици след заразяването
Малки мехурчета - появяват се около половите органи и изчеват за около една-две седмици
Болки и парене при уриниране
Симптомите се появяват от 4-5 ден до няколко месеца след заразяването. Задължително е да се направи изследване за сифилис. Това заболяване е особено опасно при бременните жени и са необходими спешни мерки.

Други болести
Ето и някои други инфекции предавани по полов път, описани на кратко:
полови брадавици - появяват се по гениталиите, имат грапава повърхност и растат на гроздове. Предизвикват сърбеж. Имат дълъг инкубационен период - два до осем месеца, поради което се лекуват трудно.
бактериална вагиноза - клетките на бактерията се развиват по бързо от нормалното. Проявява се сивкаво течение, което има остра миризма на риба, особено след полов акт. Бактериата се разпространява и по други пътища и се среща изключително при жените. Мъжете са само преносители.
трихомоноза - при жените се появява жълто или зеленикаво течение, а често и сърбеж и зачервяване на срамните устни, парене при уриниране. При мъжете рядко се появяват симптоми, а иначе това се случва от четири дни до три седмици след заразяването.
кандидоза (вирусно заболяване) - болестотворния организъм (Candida albicans) може да се открие във всеки човек. Размножителния процес излиза извън контрол при бременост, диабет, полов контакт със заразен или наличие на друга инфекция. Проявява се като зачервавяне и сърбеж на половите органи и болка при миене или полов контакт.

Източник: http://www.pmgbs.com/allaboutsex

Всеки четвърти ученик прави секс преди 15

Всеки четвърти ученик започва да води полов живот преди да навърши 15 години, 41 на сто правят секс за първи път между 15-ия и 17-ия си рожден ден, а останалите 32 процента - по-късно. Това показаха резултатите от анкета, в която участваха 80 ученици (53 момичета и 27 момчета) от 11-и и 12-и клас на столични гимназии. Допитването стана по време на втората сбирка на дискусионния клуб SexWell на тема "Сексът - начин на употреба". Ето и още интересни данни от анкетата. Пет на сто от момчетата и три на сто от момичетата са осъществили първия си полов акт преди да навършат 13 години. Физическата необходимост е водещият мотив за започване на полов живот при над половината от анкетираните. Следващата най-основателна причина е "бях влюбен/а". Три процента от участниците в допитването признават, че никога не са изпитвали удоволствие от секса. За три четвърти от учениците най-често използваният секс терен е домашният. Всеки десети признава, че не използва или използва рядко предпазни средства, а близо половината винаги използват такива. Презервативите са най-желаният избор за безопасен секс, като на тях разчитат 61 на сто от анкетираните. 15 на сто от момичетата, участвали в допитването, прибягват до хапчета за спешна контрацепция след половия акт. Приятелите са предпочитан съветник при проблеми в сексуалния живот на учениците. Към тях се обръщат близо 56 на сто от анкетираните. Едва 12 на сто търсят специализирана помощ, а към родителите се обръщат 24 на сто от участниците в допитването. Една шеста от тях не приемат хората с хомосексуална ориентация, 14 на сто признават, че се дразнят от тях, но ги приемат, а 54 процента са напълно толерантни към тях.

Стела
http://www.teentopic.net

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Изкуство и художествено възприятие
Изкуство и художествено възприятие Първия от компонентите на триединната схема на възприем...
Още  ]
Плачът - всичко друго, но не и полезен з...
Плачът - всичко друго, но не и полезен за дробовете! Плачът не е полезен за дробовете на бебе...
Още  ]
Отслабване при децата
Отслабване при децата За разлика от периодите на забавено израстване, свързано с относител...
Още  ]
Характеристика на децата със зрителни н...
Характеристика на децата със зрителни нарушения в педагогически, медицински и психологически план ...
Още  ]
За зъбите и лошите навици
За зъбите и лошите навици Гризане на нокти Гризането на нокти обикновено е отражение на няк...
Още  ]
  Моето Дете