Търсене:
 
      21 06 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Внимание: Деца в дигиталното море! Как да ги предпазим от кукичките, които дебнат?


„Тайният код на медиите“- серия от адаптирани обучения за деца между 7 и 10 години. Проектът се реализира от фондация „Креативно общество“ с финансовата подкрепа на Столична община- прoграма “Eвропа“ 2022 заедно с учениците от 90 СУ в София. Екипът от журналисти – обучители, Ивелина Димитрова и Ирена Добрева дава отговор на някои от най-често задаваните от родителите въпроси.

Как да защитят децата личните си данни?

- Никога не споделяй личните си данни в интернет, използвай специално име-ник нейм.
- Не се подавай на ярки реклами, обещания или писма за големи награди
- Следи часовника си за позволеното време, което си прекарал пред компютъра и не го надвишавай.
- Не се доверявай на никого в интернет- той може да не е този, за който се представя.
- Питай по-опитен близък си преди да гледаш непознато видео, да влезеш в някой сайт или да изиграеш игра- там може да има неподозирани опасности за теб.Децата като малки златни рибки в интернет- кой се опитва да ги улови?

Фишингът (английска дума, fishing буквално значи „риболов“) е популярна измама, която цели накара хората да споделят доброволно лична информация. Дори възрастните се хващат на тази уловка. Много по-наивни, децата могат да бъдат накарани лесно да споделят име, адрес, телeфон, банкова сметка на родителите си. Затова те трябва да са наясно, че:

Личните данни са като ключът от дома ни!Децата трябва да са наясно, че лична информация не се предоставя на никого, дори да изглежда особено примамливо и лесно. Например, когато получат внезапно обещание за награда и интернет или при регистрация, изисквана от някоя онлайн игра. Важно е и да знаят, че личните снимки, видеа и всичко, което напишат в интернет остава завинаги там и не може да бъде изтрито. А недоброжелатели, които да ползват това съдържание са възможни. Затова публикациите трябва да бъдат под контрола на родител.

Виртуалните приятели са и реални?Да имаш много приятели в интернет често е повод за гордост, но за съжаление интернет има тази способност да крие истинското лице на този, с когото си пишеш. За малките деца това може да крие много неприятни изненади. Затова за родителя остава задачата да обсъди с детето си този недостатък на онлайн общуването и да контролира контактите на детето в мрежата.

Виж с кого говори твоето дете!

„Родителски контрол“ е една от първите стъпки, с които можем да помогнем на детето срещу евентуалните опасности в интернет. Той включва : „черен“ списък на забранените сайтове, ограничено време за работа в интернет, антивирусни програми, филтри и настройки за безопасен детски режим или т. нар. “Kid Mode”. Съвременните устройства предлагат всичко това. Така и най-малките деца ще са предпазени във виртуалното пространство.

Важно е съдържанието!Неподходящо съдържание- като език на омразата, филми с насилие, нецензурни сцени- това са още от опасностите, на които детето може да попадне в интернет. Дори и личното му устройство да му е защитено, никой не може да гарантира, че мъникът няма да види вредно съдържание в телефона на свое приятелче, например. Тук ще помогнат единствено правилните предварително дадени съвети от родител, който е подготвил детето да внимава и само да се пази.

Внимание: дигитално прегряване!

За всички днес е ясно, че технологиите имат своите предимства, но когато децата прекаляват с тях започват емоционални проблеми, умора, нарушено зрение, претоварване. Затова въпросът не е да не допускаме детето до компютъра или телефона, а да го научим как да ги използва пълноценно, но и ограничено. За децата между 7 и 10 години един час пред компютъра дневно е достатъчен.В реалния живот няма емотикони, но има емоционални връзки!

Интернет е море от информация, която може да помогне на децата да се образоват, развличат или общуват, но не трябва да се превръща в първостепенна нужда. Заради интернет не би трябвало да страда емоционалната връзка на децата с родителите, близките и приятелите. Пристрастяването към електронните устройства и сърфирането вече е доказано заболяване, което се лекува в клиники. Затова родителите трябва да особено внимателни и да поддържат топли отношения с детето, да не позволяват компютъра да се превърне в негова „детегледачка“.
Затова от всички златни правила, най-важното е създаването на връзка на доверие с детето, така че то без страх, притеснение или неудобство да е готово винаги да сподели с родителите си какво прави в интернет. За никого морето не е до колене, включително дигиталното, но когато влизаш в него със спасителен пояс е сигурно, че ще останеш незасегнат от бурите и подводните скали.

Материалът е предоставен от Фондация „Креативно общество“
https://www.creativnoobshtestvo.eu
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете