Търсене:
 
      20 06 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Евродепутатът Илхан Кючюк: „Вярвам в потенциала на младите хора, те просто имат нужда от възможности за развитие и подкрепа!“

Илхан Кючюк е роден на 16.09.1985г. в гр. Севлиево. Средното си образование завършва в родния си град. Продължава образованието си във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Завършва специалностите „Политология“ и „Право“. През 2014г. завършва Национално висше училище по администрация на Франция (ENA). Отворен към все по нови и нови знания, участва в редица обучения и специализации като: Академията за публични политики (Прага, Чехия), Международна лидерска академия (Гумерсбах, Германия), Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. През 2012 г. завършва Българско училище за политика „Димитър Паница“ и участва в Световния форум по демокрация в Страсбург, Франция. Не са малко и наградите му. Те следват една след друга и напълно заслужено. През март 2018 г. получава наградата „Евродепутат на годината“ в категория „Култура и медии“. През юли 2019 г. евродепутатът Кючюк е удостоен с почетния орден на Народното събрание на Азербайджан, а през ноември 2019 г. е награден с почетния орден на външно министерство на Република Азербайджан. През януари 2020 г. е отличен с награда от Съвета на мароканците по света за популяризирането на мароканската култура в България и насърчаването на двустранните отношения между Европейския съюз и Кралство Мароко. През септември 2022г. Илхан Кючюк е удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" от Американския университет в Европа-ФОН. Почетното звание е присъдено за приноса му в развитието на научното и образователното сътрудничество, както и за сближаването и утвърждаването на европейските ценности и култура във висшето образование. Владее английски, руски, турски езици. Ползва френски. Семеен с едно дете.Все по-задълбочаващата се духовна криза, липсата на система откъм ценности адекватни на новите реалности, все по ясно показват острата липса от авторитети, от светли примери. Все повече се питаме къде са съвременните будители, които да вдъхновяват, да мотивират, насърчават и привличат все повече последователи. Утешаваме се, че тук-таме все пак ги има. Те са като „кръжащи бели лястовички“, които в смутни времена ни вдъхват надежда, кураж и вяра, че някой ден, в някоя по-близка пролет, ще кръжат в голямо ято, което ще промени света около нас и ще го направи по-хармоничен, по-сплотен и по-мирен.

За хора като него се пише лесно и трудно. Лесно, защото делата му говорят само по себе си и разкриват голяма част от личността му. Трудно, защото, колкото и да разкажеш, няма да си изчерпал всичко. Провокация е да го опишеш с малко думи. Той е от хората, които убедително всеки ден пишат своята политическа автобиография и визитка. Харизматичен, позитивен с усмивка, която не слиза от лицето му. Само на 37 години, а вече има солидно професионално портфолио. Действията му, решенията му, показват изключителна зрялост и дълбочина присъща на възрастен с богат житейски и професионален опит. С всяко свое участие, изказвания и анализи по сложните международни и национални въпроси в различни формати убеждава, че може да интерпретира с лекота случващото се у нас и по света, да посочва слабите места и предлага още една гледна точка по различните политически казуси. Буди възхищение с десетките събития, които домакинства и с това на практика показва, че отрано е осъзнал библейската истина „по делата им ще ги познаете“. В унисон с енергичността му, убедително звучат думите му „Вярвам в потенциала на младите хора- те просто имат нужда от възможности за развитие и подкрепа. Вярвам в Европа, на равния шанс. Вярвам, че „правилната политика“ е тази, която защитава правата и свободите на всеки гражданин на Европа“.

Той не е от хората, които си поставят болни амбиции, на всяка цена „да са на върха“. Това се потвърждава и в едно от изказванията му: „Когато човек има желание да работи, когато целите му се простират далеч, постепенно нещата се случват. Винаги съм искал да се занимавам с полезни за хората дейности и съм щастлив, че имам тази възможност. Важно е човек да вижда смисъл от работата си и аз се радвам, че при мен е точно така.“.Показва търпение и постоянството през годините, когато извървя стъпка по стъпка всеки нов партиен ангажимент. Не е от политиците, които се крият и оправдават с липсата на време. Телефонът му не е изключен, както при мнозина. Не е и от хората, които слагат дистанция, напротив умее да изгради емоционална близост с всеки, независимо от възрастта му и социалния статус. В ежедневните си контакти залага на диалога, като най-работеща и успешна форма на общуване. Има завидна обща култура и изградена трудова дисциплина, които му помагат да печели лесно симпатии на околните. За него няма малки и големи задачи. Не от хората, които избират удобството на канцеларията и да пресмятат риска. Изненадва непрекъснато с работохолизма си. А, че е смело момче, видяхме всички. Беше в Украйна, където хвърчаха куршуми и правеше репортажи от място.

Хората от екипа му казват, че „имат късмет“ с него, защото работят в синхрон и с лекота. Като „многоръкия Шива“, Илхан Кючюк съвместява успешно много роли в различни дейности– като политик, като съпруг, като родител, като лектор, като инициатор-домакин на събития от различно естество. Успешен е и като автор на политически статии публикувани във водещи национални и международни издания и др.

Още като ученик и студент се вълнува от злободневните теми на ежедневието и не остава безразличен. Тази му активност и чувствителност му носят и една от първите престижни награди. През 2017 година е отличен с почетния знак на община Севлиево заради активна обществена дейност сред младите хора в общината. Само е на 18 години, когато дава сериозна заявка, че няма да е пасивен наблюдател на процесите, които променят с бързи темпове и пренареждат приоритетите на деня и се влива в редиците на ДПС (Движение за права и свободи). Това се случва през 2003 година. Малко по-късно вече е част от младежката структура на партията. В периода 2009 – 2012 г. е член на Централния оперативен съвет на Младежко ДПС с ресор „Вътрешна политика, медийна политика и ПР“. На VI-тата Национална конференция, проведена през месец ноември 2012 г., е избран за председател на Младежко ДПС, а през април 2016 г., по време на VII-тата Национална конференция, е преизбиран за председател на организацията. През 2010 г. става част от Управителния съвет на Национален младежки форум (НМФ), а през 2011 г. е избран за негов заместник-председател. Като председател на Младежко ДПС в периода 2012 – 2020 г. се откроява със силни лидерски качества и показва усет, че може да мотивира и вдъхновява младите.

Политическата кариера на Илхан Кючюк бележи нови върхове през 2014 г., когато е избран за депутат в Европейския парламент в парламентарната група на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). През същата година е избран за член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал. През 2015г. е избран за вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа. През 2016г. е преизбран за Председател на Младежко ДПС.

При проведените избори на 26 май 2019 г. той е избран с нов петгодишен мандат за член на Европейския парламент от листата на ДПС. Член е на Комисията по външни работи (AFET), заместващ член в Комисията по транспорт и туризъм (TRAN) и Комисията по правни въпроси (JURI). Илхан Кючюк е първи заместник-председател в Делегацията на съвместния парламентарен комитет ЕС-Турция и заместващ член в Делегацията за връзки с Арабския полуостров. Кючюк е постоянен докладчик на ЕП по докладите за Северна Македония, Узбекистан, Андора, Монако и Сан Марино.

Надие Карагьозова-Нади
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете