Търсене:
 
      Начало 20 07 2024      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 

Инж. Диян Стоянов: Животът на платното за движение е с предимство!

Инж. Диян Стоянов е възпитаник на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Магистър по „Технология и управление на транспорта“. Има диплома и от института за подготовка на учители - специалисти в Ямбол. От 1984 до 1989 година е преподавател-инструктор в Организация за съдействие на отбраната. 24 години работи в Гранична полиция-Русе. Има свидетелство за авиотехника, една негова страст от младежките години. От 2009 година насам е автоинструктор в Учебен център „Рулан“ ООД-Русе. Това е първата българска частна автошкола. Създадена дни преди демокрацията-през месец септември в далечната 1989. Днес вече е утвърдена фирма с над 30 годишна практика и опит, която предлага курсове не само за придобиване на правоспособност за управление на МПС- но и на различни професии, като автомонтьори, охранители, земеделци, шивачи, социални работници и др. Учебите коли на Центъра използват продукта „Драйвинг тест“, който регистрира учебния процес и притежава допълнителен обучителен ресурс по управление на автомобила. „Драйвинг тест“ е иновационна, информационно комуникативна система, софтуер от ново поколение използващ изнесен сървър и осигуряващ постоянна връзка между администратора на учебния център, автоинструктора и обучаемия, разбираме от поясненията на инструктора.

Инж. Стоянов харесва работата си на автоинструктор. Опита му като преподавател по практика в средно училище му помага бързо и лесно да изгражда приятелски отношения с курсистите. Държи на свободното и искрено общуване, в което двете страни взаимно улесняват процеса на комуникация, в която има разбиране и доверие. Критичен и прецизен в оценките си. По много фин и безобиден начин поднася критичните бележки, като коментира конкретните грешки без да засяга и обижда личността на курсиста. Освен задължителните теоретични и практични знания свързани с устройството и управлението на автомобила, споделя и житейски опит с бъдещите водачи на МПС, като им дава ценни насоки и препоръки, които ще им бъдат полезни по нататък в живота.

Ежедневно сме свидетели на неправилно поведение както на водачи, така и на пешеходци на пътното платно. Пътните инциденти не са рядко явление, а толерантността на пътя е сведена до минимум. Всичко това поставя на дневен ред въпроси, за които колкото и да се говори, резултатите остават далеч от очакваните. За необходимостта от формиране на неагресивно и толерантно поведение у младите хора като пътници и бъдещи шофьори, и за други интересни въпроси по темата, разговарях с инж. Диян Стоянов, дългогодишен автоинструктор в Учебен център „Рулан“- Русе. Убеден е, че само човек с високо самосъзнание и отговорност може да демонстрира толерантност и култура на пътя. Искрено се надява все повече водачи да са за пример и това пожелава на всеки един от курсистите, които обучава.

Господин Стоянов, какви ключови компетентности трябва да притежава един водач на МПС?

Шофирането е комплексна дейност, за която са необходими няколко неща. Задължително познаване на Закона за движението по пътищата, който урежда правилата за движение и много специфични умения като съсредоточеност, повишена бдителност, двигателна гъвкавост, пространствена ориентация и не на последно място доза увереност. Да не подценяваме никак и способността за вземане на решения в различни ситуации, в които попада всеки водач. И нещо много важно индивидуалните качества, като сръчност, съвестност, отговорност и дисциплина, които при всеки един индивид са развити в различна степен са от съществено значение. При един с добра координация по-лесно се изпълнява дадено действие, при друг се налага по-дълго време за усвояването му. С една дума всеки един водач трябва да има съответната теоретична и практична подготовка за да може да се грижи, както за собствения си живот и здраве на пътя, така и за този на останалите участници в движението.

Как изглежда профила на културния водач на МПС през Вашите очи?

Когато разглеждаме профила на културния водач, на първо място мисля , че възпитанието което той е получил от семейството, детската градина, училище, средата в която расте, играе. Културният водач винаги ще е една крачка напред, ако трябва да даде предимство на пешеходна пътека, да пропусне МПС, когато не е длъжен, при излизане от паркинг, техническа неизправност, движение на заден ход и други ситуации или с други думи с удоволствие ще иска да е полезен за другите.

Днес свидетелство за управление на МПС може да се вземе за много кратък срок- един месец? Този срок за подготовка достатъчен ли е?

На практика, това е възможно, но много рядко това се случва тъй като по наредба на практически изпит можеш да се явиш след успешно положен теоретичен изпит. В тази връзка сегашните кандидати за водачи много ТРУДНО се подготвят по теория, която включва ЗДП (закон за движение по пътищата) с всичките му особености и прилагането му при движение по пътищата. За тези, които завършват за един месец, не практикуват ли веднага след завършване на курса всичко след време трябва да започне отначало.

Какво най-често съветвате Вашите курсисти?

Много често говоря, казвам, повтарям, че гледат ли на 100 процента когато шофират ще успеят от първият път да си изкарат курса. Безопасното управление на автомобила на първо място изисква пълен визуален контрол на автомобила от всички страни на ППС, на второ място правилната работа с всички органи за управление и на трето място познаването и спазването на ЗДП. Нещо много важно- водачите на МПС не трябва да забравят, че минавайки по един и същи маршрут да речем по пет пъти на ден, ще извършват винаги едни и същи движения. Ситуацията ще се променя непрекъснато. Един път ще са минали, когато са били да речем на зелен светофар, но другия път ще им се наложи да изчакат, трети път нещо друго т.е независимо колко е познат един маршрут конкретната ситуация ще определя и необходимите действия. Един шофьор независимо с какъв опит е, винаги трябва да има едно наум- да има готовност да очаква неочакваното. Повишената бдителност е от голямо значение.

Как ще коментирате утвърдилото се разбиране, че мъжете са по-добри шофьори, а в същото време има доста умели жени на волана...?

Това е минало разбиране, така мисля. Разбирането, че мъжете са по добри шофьори идва може би от малко по доброто знаене по отношение на техническата част свързана с автомобила. Обичам да казвам, какъвто си в живота, вкъщи, в училище, на детската площадка, на работа, на разходка, такъв и водач ще бъдеш. Възпитанието и образованието имат ключова роля, както за израстването на личността, така и при подготовката на водачи на МПС и формирането на транспортна култура.

Днес полигоните са минало, а тяхната полза е изключително голяма…?


Да, ползата беше изключително голяма и аз да Ви питам, сега виждали ли сте учебен полигон…Държавата не мисли в положителна насока по отношение на подготовката на курсистите по практическите занятия по време на каране на курса. Всеки един от нас (колегите) трябва да проявяваме творчество - да търсим безопасни места, наклони, ситуации, само и само правилно да подходим към всеки кандидат.

Много рискови шофьори има на пътя. Толерантността на пътя е сведена до минимум. Какво трябва да се промени за да се коригира това?

Според мен, санкции, санкции и само така, докато не се видят положителните резултати и настъпят желаните промени. Вие знаете ли на колко опасни ситуации сме били свидетели и не само ами и предпоставки за ПТП, които по някакъв начин сме избягвали. Много самоуверени, нагли, неуравновесени и незнаещи млади водачи. Едно време имаше неделни училища за водачи допуснали три и по-вече нарушения. Мисля си все пак , че и каквото и да се направи, няма ли самосъзнание човек, отговорности няма да има толерантност.

Най-лесните и бързи стъпки, които биха помогнали на младите водачи, попаднали в несигурна пътна ситуация, как бихте изброили?

Без паника и резки движения, самоконтрол на последващите действия, спиране на безопасно място, обозначаване- аварийни, габарити, авариен триъгълник и др.

Какво не се уморявате да казвате на младите?

Да гледат и контролират всички страни на автомобила и никога да не разчитат на сигурност при зелен сигнал на светофара и на път с предимство, защото ЖИВОТЪТ на платното за движение е с предимство.

Д-р Надие Карагьозова-Нади
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете