Търсене:
 
      Начало 28 10 2020      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Дистанционното обучение- предизвикателство по време на извънредна ситуация и глобална криза

Мая Зафирова- директор на 140 СУ „Иван Богоров”- София

Мая Зафирова е завършила ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност „Обща педагогика“. Придобива нова специалност „Образователен мениджмънт“ през 2011 г. в магистърска програма на СУ „Св. Климент Охридски“, гр. София, От 2001 г. работи в системата на образованието. Започва своята професионална дейност в частния сектор - полудневна детска градина с почасов клуб за гледане на деца. През 2003 година постъпва на работа в общинска детска градина – 5 ДГ, София. За Мая Зафирова 140. СУ „Иван Богоров е „сбъднат сън”, както признава самата тя. Не крие, че има голям сантимент към него, защото това е първото училище, където учи и се връща в него, вече като дипломиран педагог през 2007 година. Работи за кратко в началния етап на образование, после заема длъжността „педагогически съветник”. От 28.01.2014 година след преминат успешно конкурс е директор на 140. СУ „Иван Богоров"- едно то големите столични училища, което непрекъснато се променя, благодарение на търсещия управленски дух на младия директор. Мотивация за работа не й липсва, защото се чувства удовлетворена от работата си с деца и това непрекъснато я насърчава и кара да се чувства в „свои води”. Благодари на всеки, един от когото се е заразила за тази работа - бивши учители, колеги, приятели, родители, университетски преподаватели.

Госпожо Зафирова, почти два месеца дистанционно обучение. Как се вписа Вашето училище в него?

- Училището ни се всписа точно толкова бързо, колкото трябваше. Колегите имаха идеи как трябва да се случат нещата, които не се поколебаха и веднага реализираха. Важното за мен е, че не ограничавах никого точно как да организира работата си. Дадох им свобода да изберат най-прилягащата им платформа, за да се чувстват комфортно в електронната среда.

Тепърва ще се говори за ползите и трудностите от него. Вашият бърз прочит?

- Най-голямата полза е, че много „невидими“ деца и ученици проявиха невероятна смелост и показаха на всички нас на какво са способни. Това в присъствената форма в училище би станало трудно и с много подтик от страна на учителите. Учениците ни са постоянен контакт с учителите, което реално им дава нужния контакт, който имаха физически. Друга най-голяма полза е факта, че учениците придобиха умения да са по-самостоятелни, по-уверени, по-смели в ученето и подготвянето на самостоятелните си задачи. Научиха се да намират сами нужната им информация от правилните източници, което в присъствената форма се предлагаше „наготово“ от учителя. Определено са по-самостоятелни и изпълнителни. Сложиха се строги срокове за изпълнение. Създадохме хигиена за работа в онлайн среда.

В сайта на Вашето училище, родителите са много активни, да приема ли, че сте намери ли ефикасната формула за ползотворно взаимодействие с родителската общност?

- Родителите са нашият двигател. Това го знаят, тъй като сме в постоянен контакт с тях и взимаме общи решения, за каквото е необходимо. По график всеки петък имаме среща с Училищното настоятелство и Обществения съвет. Обменяме идеи, споделяме тревоги и финализираме в решения. И преди и сега в електронна среда те са нашия партньор в работата ни. Включват се много инициативи на училището редом с децата си. Ефикасността във формулата е диалог. Качествен и съдържателен диалог. Двустранен и ползотворен.

Вашата оценка като ръководител за мобилността и активността на всички в процеса на педагогическото взаимодействие в новата форма на обучение?

- Мобилността и динамична, скоростна. Активността е висока и дава възможност за изпълнение на много задачи за дена по-бързо. Колегите, учениците и родителите оценяват този факт и работейки всички заедно с общата цел за справяне в ситуацията нещата вървят както трябва. Оценката ми е висока, спрямо резултатите, спрямо наблюденията ми в онлайн часовете, които правя.

Успяхте да проведете и родителски срещи в онлайн платформата-трудно ли се организирахте и какви са резултатите...?

-Трудно не, продължаваме със срещите онлайн с родителите. Предстои край на учебните занятия и контакта с тях е изключително важен. Предстои провеждане на матури 12 клас, НВО 7 клас, което без родителите и ясните ни инструкции не може. Организирането не е трудно. Създадохме електронен формуляр за попълване, чрез който събирайки необходимата ни информация, поканваме родителите на срещата в платформа подходяща за визуален и аудио контакт.

Какво най-често споделяха с Вас Вашите колеги, родители и деца—като липса, като очакване, какво най-много събрахте като впечатления ?

- Най-често споделяното е липсата на живия контакт между учителя и ученика. Децата бленуват завръщането си в класните стаи. Очакват този момент с трепет, но за сега положението е работа в електронна среда. Научихме се, всички заедно, да споделяме, да работим и всичко каквото е необходимо от разстояние. Намерихме други начини да изразяваме себе си, намерихме начини за да творим. Все пак сме училище, което предлага български народни танци и изобразително изкуство. Заставайки „зад кадър“ намерихме приятен начин за споделяне на наученото. Събрахме си много спомени, много записи, много споделени моменти на щастие от онлайн обучението и продължаваме напред за още и още.

Прави впечатление, че имате добър педагогически екип-как мотивирате колегите си?

- На всяко събеседване за работа в 140. СУ „Иван Богоров“ старателно следя кандидатите с каква мотивация се явяват за работа. Работата ми като педагогически съветник внедри в мен умение за разкриване същността на човека, когато застане срещу мен за разговор. Та, още от подбора на кадри, през създадените правила за работа в 140. СУ „Иван Богоров“, до резултатите. Психо климатът в колектива е добър. Има разбирателство, не се допускат конфликти, има диалог. Това е, което съм наложила като начин на работа. Всеки има спокойствието по всяко време да ме потърси за коментар, за разговор и т.н., което допринася за добрата и качествена работа след това.Млад и успешен ръководител сте – така Ви определят и Ваши бивши учители. Какво не спирате да си повтаряте?

- Здраве, здраве и пак здраве. Мотивацията ми за работа е вътрешна, а това е неизчерпаем източник на енергия и сили за още и още работа. За това, здраве да има.

На есен живот и здраве, ако учебната година тръгне нормално, как ще изглежда училището - като паралелки специалности?

- На есен, надяваме се с реализирани три подготвителни групи, 4 паралелки 1 клас и най-вече Професия „Танцьор“ в осми клас и най-новото ни творение, преобразувахме профил изобразително изкуство в Професия „Графичен дизайнер“. Всичко това е спрямо изпълнението на план-приемите, според етапа за обучение. Иначе се очакват 33 паралелки и 35 индивидуални учебни планове. 140. СУ „Иван Богоров“ е единственото училище с такъв брой ИУП. Имаме огромен опит за работата с деца със СОП, в момента като брой са 49. Прилагаме успешно политики на приобщаващото образование. Иновативно училище сме от 2018 г. като иновацията ни е в сферата на СТЕМ науките. Обединихме учебните предмети БЗО, ХООС, География и икономика, а вече сме подали предложение за разширяването и като сме включили още учебни предмети. Дори го правим и на практика. Имаме записани съвместни уроци на колегите и е доста интересно за учениците ни. В един учебен час получават знания от различни колеги по една и съща тема. Дори и аз се включих в съвместен урок по БЕЛ и български танци, темата бе „Ветрената мелница“ от Елин Пелин, коментара се въртеше около ръченицата и за финал им показах картина, която имам в кабинета си – „Ръченица“ на Мърквичка. Получи се страхотно и запомнящо се за всички ни.

Девизът на Вашето училище е...?

-„Дор език живее, народ не умира.“– д-р Иван Богоров

За какво мечтае Мая Зафирова в личен и професионален план?

-За щастието и спокойствието на хората около нея, независимо дали са в личен или професионален план. За споделени мигове на радост с хората около нея. За много здраве и да сме заедно.


Д-р Надие Карагьозова- Нади
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете