Търсене:
 
      Начало 12 07 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Размисли за вчера и днес- 2 част

Добре помислете преди да се запътите към парламента или към избирателните урни!

Искам да помоля всички, които са се запътили към властта, като депутати, министри и началници, добре да преценят възможностите си, като професионални и личностни качества, професионален и житейски опит, компетентност, интелект, отговорност, всеотдайност, почтеност и достойнство! Един министър трябва да бъде висококвалифициран кадър с опит и в детайли да е наясно с материята за която отговаря министерството му. Не може да станеш министър, директор или какъвто и да е началник на нещо, което никога не си учил или работил. Достатъчно недоразумения и некадърни парашутисти изтърпяхме през годините във всички нива на властта! България се нуждае от сериозни, неотложни и реални реформи във съдебната система, здравеопазването, образованието и социалната политика, от инвестиции и разкриване на работни места срещу достойно заплащане. А това е работа за компетентни, знаещи и можещи личности. Хората искат сигурност и достоен живот, европейски заплати и пенсии. Ако не сте способни да направите това за избирателите си и ако за вас властта е единствено и само трамплин за лични облаги, моля ви спестете ни още 4 години страдание!

Искам да помоля и всички гласоподаватели, добре помислете за кого ще гласувате! Подкрепете професионализма и морала в политиката! Защото войната за пост и власт вече започна и то по най-кирливия начин. Ще ви обещават розово бъдеще и на повечето после няма да видите очите, затова след всяко обещание, попитайте КАК ще се случи това?! Не гласувайте като коне с капаци или за когото ви кажат под строй, а добре преценете дали може да се доверите на този или онзи кандидат и дали е способен да работи в посока подобряване на стандарта и качеството ви на живот! Прекалено много ненормални, неспособни и неморални индивиди изпратихме в парламента през годините, които прогониха младите хора и унищожиха земеделието, икономиката и всичко до което се докопаха.

Писна ми, 30 години криворазбрана демокрация, безконечен преход, стягане на коланите и липса на светлина в тунела. Омръзна ми да живея в най-красивата, но най- бедна и корумпирана държава в Европа. Надявах се, че поне за децата ни нещата ще се променят, но уви и това не стана. И все по-често се чувствам обезверена и фрустрирана. Мина младостта и живота ми в празни надежди, не искам и нямам време повече да чакам, за да заживея в една нормална европейска държава в каквато отдавна трябваше да се превърне България!

Моля ви, независимо от политическите ви убеждения, добре помислете преди да се запътите към парламента или към избирателните урни!

.....

За мъжете... и жените

Много жени, които казват, че всички мъже са еднакви. Напротив! Често жените харесват определен тип мъже и затова винаги попадат на едни и същи, а който каквото търси- това намира. Жена, която има проблеми с мъжете, трябва следващия път да опита с мъж различен от предходния, може би късметът й ще проработи, ако разбира се проблемът не е у нея. Всеки е единствен, индивидуален и уникален. Има различни мъже, открийте ги!

Независимо от образованието, финансовото си положение и реализация, мъжете основно биват 5 типа:

Мачо: Колкото са по-надути мускулите и врата му, толкова е по-празна главата му. Самонадеян и без реална самооценка. Счита, че с един удар може да притежава всичко. Пада си по хубави коли и напудрени празноглави млади жени.
Плейбой: Бройката, а не качеството във връзките е водещо при него. Галантен, чаровен и повърхностен, безотговорен и лицемерен. Винаги е добре облечен, парфюмиран и магнетичен, но до тук...друго не очаквайте. Ако случайно обаче плейбоят се ожени, принципът му е "Моето си е мое, чуждото- общо!" Често пред околните е перфектен съпруг, но очите му никога не спират да шават за следващото завоевание. Той е регистрират във всички възможни сайтове за запознанства и е вечният търсач.
Сухар: Сухарът е със скучна професия, изразява се сухо, мисли сухо, действа сухо и ...скучно. Облеклото му също е достатъчно сиво и скучно. Сухарът трудно се влюбва и дори и нещо да прещрака в сухото му съзнание, той не може и не знае как да реагира, за да привлече вниманието дори на най- сухата жена.
Мамино детенце: Мъжът- мамино детенце никога не се отделя от мама и тати, независимо от семейното му положение. Дори да спечели 5 апартамента от лотарията, той пак ще си живее при родителите, защото не е способен да поеме отговорност и да бъде самостоятелен. Обича мама да му готви, да му пере и глади дрехите и да има доживотно материална и морална подкрепа от родителите си.
Мъжът- мечта: Среща се много рядко, но го има. Чаровен, внимателен, обаятелен, любвеобилен, грижовен, едновременно силен и нежен, решителен, самостоятелен и способен, уважаващ жената до себе си, кавалер. Това е мъжът, който може да накара всяка жена да се чувства единствена, неповторима и обичана.
И да не забравяме, мъжете остават деца до смъртта си и винаги се увличат от игри/ играчки с които да си играят. А сега да погледнем на темата с чувство за хумор и да се усмихнем!

.....

За бг елита...

Във времето на нашите баби с най-голям авторитет в обществото са се ползвали учителят, лекарят и свещеникът. Сега нископлатеният и безправен учител е някъде в края на класацията, подкупният лекар отдавна изгуби авторитет, а свещеникът напълно липсва в списъка на авторитетите. Малко по-късно с особен статут се ползваха хората на изкуството- артистите и естрадните певци, които обаче сега едва продават дисковете си и някъде потънаха в небитието. После в редиците на елита се присламчиха депутатите, на който рейтингът им много бързо падна и са под всякаква критика. За да доживеем днес в бг елита на първа позиция да са фолкаджийките, миските и високоплатените проститутки, които постоянно присъстват на телевизионния екран и в печата. Инфосайтовете ежедневно през час ни информират за колата им, краката им, храната им, състоянието на атрибутите им и всичко, което касае елементарният им живот. И тази мода така натрапчиво иска да ни вмени колко са важни и интересни тези безинтересни люде, че в един момент се чудя до къде сме я докарали!? Нямаме ли личности, от които наистина може да се научи нещо полезно и интересно? Наистина ли е толкова важно за българина да разбере днес какво е закусвала черната/ русата Златка, какво е казала Николета на Алисия, коя фолкаджийка е родила поредното отроче на дебеловраткото Х, какво си е удължил или удебелил еди кой си и т.и т.н.? Наскоро дори беше излъчен филм за футболните съпруги, които сякаш с конкурс са избирани- миски, моделки и фолкаджийки, но както е казано за всяка стока има купувач, те също си имат купувач- футболистите.

Със спортистите преди много години нацията ни се гордееше, но сега отдавна не четем за спортните им победи, а само за това кога и къде са се запили, с кого са изневерили или с кого са се сбили. И защо не беше създаден филм за съпругите на военните, лекарите, учителите, свещениците, артистите... от който със сигурност щеше да има какво да се научи, защото от футболните съпруги само разбрахме от кои бутици пазаруват и станахме свидетели на това как са уголемили устните си и как им правят масаж, живот който се върти само около салоните за красота и парите. "Впечатли" ме, че едната съпруга на 22 г. се сдобила с 3 висши образования, невероятно, но факт... който оставям без коментар. И това е бг елитът на 21 век, за когото целенасочено и натрапващо се пише, интервюира и постоянно присъства в медийното пространство. Жалко за децата, които израстват в страна, където идеалите са осквернени, а нравствеността е абстрактно понятие!

.....

За бг пенсионерите...

Поддържани, усмихнати и свежи са лицата на западноевропейските пенсионери, обличат се в светли и пъстри цветове, след пенсионирането им започва един нов етап от живота им- наслаждават се на постигнатото през годините. У нас пенсионерите са мрачни, намръщени, сбръчкане, беззъби, облечени в кафяво- черната гама. Пенсията на бг пенсионера няма как да му осигури нови дрехи, зъбни протези,курорти и екскурзии, но за мен остава въпросът защо винаги когато стане дума за телефонни измами от ранга на 5, 7... 15 хиляди лева, измаменият винаги е пенсионер!?
Българинът обича да пести цял живот, проблемът е че пестеното продължава доживотно, той пести вода, ток, дрехи и спестеното остава под дюшека. Не смее да си предостави елементарни удобства и удоволствия, опитва се да направи и невъзможното, за да се вмести в пенсийката, но за нищо на света няма да начене парите за "черни" дни, за да си предостави "бели" дни. Той продължава доживотно да поддържа и децата си и да живее в нищета. Манталитетът на българският пенсионер е уникален и неповторим. По медиите постоянно се алармира, преди да дадат парите си на когото и да е под предтекст, че синът или дъщеря им са в опасност и се нуждаят от средства, първо лично да им прозвънят и да се убедят дали това е така, но оставам с убеждението че пенсионерите не гледат и телевизия с цел пестене на ток...Разбира се, всяко правило има изключения...

.....

За младите хора и бг реализацията...

Отмина еуфорията около абитуриентските балове. Показност, надежди, планове за светло бъдеще...В днешно време всеки може да завърши ВУЗ. Дипломира се. Този път балът е скромен, без показност и лимузини. И идва ред на реалността. Младият човек с диплома в ръка започва да търси работа, но работа и то за хора без стаж няма. Често се налага да изчака някой пенсионер да благоволи да се пенсионира, защото не му се иска да замени заплата с мизерна пенсийка и предпочита да крета още някоя година до работното си място, колкото и да е изморен и унил. И ако един ден младият висшист с кълбо от идеи, надежди и вяра, че е взел живота си в ръце си намери работа, заплатата е нищожна и неудовлетворяваща го. Представите му за професионална реализация и независимост бързо рухват. Някои пробват частен бизнес, но държавата иска много повече отколкото може да изкара един едва прохождащ в който и да е бранш.

За да докаже уменията и наложи името си са нужни години, но през това време не ползва облекчения, защото държавата си иска своето и колкото е по-малък и честен бизнеса, тя толкова повече му извива ръцете. Изпълнен със знания, идеи и енергия той се изправя сред лъвовете и колкото повече си надига главата, те толкова повече я тикат надолу. Младият висшист с диплома под мишница и с празни джобове, постепенно започва да губи надежда и започва да се пита дали се е родил на правилното място и в точното време?! С нереализирани мечти и без пари, май и любовта не върви. И младият човек, ако няма гръб и трамплин, не му остава нищо друго освен да замине и да мие чинии някому някъде по света. И остава там, там се раждат децата му (които няма да знаят български език, защото няма да им е нужен), защото там сметката му за ток няма да е колкото заплатата му, защото там има повече сигурност, защото...Тъжно, но факт...

.....


Ако искаш да познаеш човека, дай му власт!

По време на предизборни кампании, бг кандидат- държавниците са толкова мили, хрисими, усмихнати и добрички и са навсякъде около нас, като добри пчелички, готови да сбъднат всяко наше желание. Готови са на безконечни срещи и разговори с народа, задължително се придвижват пеша по улиците, някои дори си откриват фейсбук- профили и денонощно са на линия за да откликнат на всеки наш въпрос, щедри са на обещания и внимание. Нооо когато вземат властта в ръцете си, физиономиите им се променят, скриват се от народа, никога не се придвижват пеша за да не се срещнат на улицата с простосмъртния народ, телефоните им не отговарят, срещите и разговорите с хората изведнъж секват, а обещанията се забравят...до следващите избори. Познава ли някой бг властимащ, станал общински съветник, депутат или кмет не преминал през тази "метаморфоза", това е масово заболяване и се придава като вирус в кулоарите на властта?! Забравят една проста истина, всичко е временно и когато отново се върнат при тези, които са ги изпратили "горе" трябва да имат съвест и очи отново да ги погледнат в очите.

А когато на един посредствен и природно прост човек (често срещано явления) се даде власт и пари- картинката е безнадеждна, а последствията катастрофални! За съжаление не най- квалифицираните и способните ни ръководят, а такива които обичат да се навеждат и колкото повече се навеждат толкова по-голяма е наградата и трамплина. А целта им е не да помогнат на българския народ, а да се докопат до властта. Затова и положението става все по-безнадеждно, цяло поколение на безконечен преход и криза. Една благословена с природата си страна, обречена да бъде ръководена от толкова непочтени властолюбци.
Една мъдрост гласи: Ако искаш да познаеш човека, дай му власт!

.....

Бумащината убива природата!

Производството на 9 000 листа хартия води до унищожаването на едно дърво!

Дърветата смекчават климата, пречистват въздуха, запазват и подобряват водата. Една от основните причини за глобалното затопляне е именно изсичането на хиляди акри гори. Известно е, че охлаждащият ефект на едно дръвче се равнява на десет климатика, работещи по 20 часа на ден. Дърветата филтрират и пречистват въздуха, който дишаме като отстраняват от него прахта и други вредни частици. Листата поемат въглеродния двуокис от въздуха, за да образуват въглехидрати, нужни им за структурата и функционирането на растението. В този процес, листата абсорбират и други замърсители на въздуха като озон, въглероден моноксид, серен двуокис. И отделят кислород! Дърветата осигуряват по-добро качеството на водата– намаляват оттичащите води и ерозията на почвата, съответно често ни спасяват от наводнения. Все повече птици и животни са застрашени заради масовото изсичане на горите. Залесяването на нови територии или на сечища, особено в близост до съществуващи гори, дава място за живот на много диви животни. Всяка година все повече от местата, необходими на мигриращите птици, намаляват или изчезват напълно. В голяма степен, причина за това е и човешката дейност, например урбанизацията, интензивното земеделие и обезлесяването могат да нарушат мрежата от използваните от птиците хабитати по техния миграционен път. Загубата на биоразнообразие е също толкова сериозна заплаха, както и изменението на климата поради факта, че деградацията на екосистемите често достига необратима фаза и че изчезването е необратим процес. Всеки час отмират два вида. Всяка година изчезват 12 милиона хектара гора. Статистиката сочи, че производството на 9 000 листа хартия води до унищожаването на едно дърво и че 1 тон рециклирана хартия спасява 13-15 дървета, т.е. можем всеки месец да спасяваме любимия си парк...

Всеки има собствен избор и поведение в света, но съществуват отговорности, които са общи и които засягат бъдещето. Много световни организации са поели кампании за спасяването на природата, променя се законодателството за по- чиста околна среда. Но какво се случва в ежедневието на човечеството и дали в епохата на компютърните технологии се прави нещо в спасяването на дървесните видове?! Ако ни се наложи обикновена административна услуга в която и да е институция, като нпр. плащане на ежемесечните осигуровки за вашата фирма, подмяна на дебитната ви карта, лична карта друг документ, изразходват се поне десетина листа хартия. Всичко това може да се извърши срещу ЕГН на лицето или Булстат/ЕИК на фирмата, да се попълни информацията от служителя и комютърната обработка да спести куп бумащини, лутане на обикновения човек по попълване на куп формуляри и ценно време, съответно да получи бон за извършеното задължение. Не по различно е положението и когато отидем на преглед при личния ни лекар- купища изписана хартия. Скоро разбрах, че една водеща компания изкупува стари джиесеми по някаква екопрограма с цел предотвратяване на попадането им в природата. За целта срещу символичната сума от 2 лв. на предаден апарат могат да се закупят продукти от магазините на въпросната верига. Занесох старите си телефони, избрах си няколко малки продукта в замяна и...започна се голямото писане, договор за предаването им, декларация за произхода им, лични данни и т.и.т.н....цели 3 листа А4 напечатан текст. И се питам какъв е смисълът от тази кампания? А когато трябва една и съща информация да предоставим на няколко различни институции пак се започва едно безкрайно писане - нещо което може да се прехвърля по електронен път при определени условия. Нужно е много малко, за да се помогне на природата, вместо лозунги и празни статистики...

МарианаКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете