Търсене:
 
      Начало 07 10 2022      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 

Танцът– начин да изразиш себе си

Интервю с Валентина Петрова– художествен ръководител на Танцов клуб „Валенс“ при СУ „Христо Ботев“- гр. Кубрат

Валентина Петрова живее и работи в Кубрат. Учител е в най-голямото общинско училище. От 22 години преподава физика и астрономия. Детската й мечта е да стане лекар, но съдбата я отвежда в ШУ „Епископ Констатин Преславски”, където завърша химия и физика. По-късно по време на педагогическата практика, сърцето й подсказва, че е направила правилния избор и днес с гордост заявява– желая да бъда учител, с една дума не аз избрах професията си, тя избра мен. Днес се чувства се добре като учител. Потвърждение за това са признанията и на учениците й, според които покрива профила на съвременния учител – диалогичен, инициативен, креативен, с добри мениджърски умения, разбиращ ученика и др. За да се реализира още по-добре като учител, надгражда непрекъснато. Придобива нови знания и умения. Завършва РУ „Ангел Кънчев“, където става магистър по информатика и информационни технологии в образованието с професионална квалификация -учител по информатика и информационни технологии. Във ВСУ „Черноризец Храбър“ завършва квалификационен курс за „Ръководител на танцови и вокални състави за автентичен фолклор“. Участва в в Националната учителска програма за обучение на учители, преподаващи физика и астрономия в Европейския център за ядрени изследвания – Женева (ЦЕРН), 2013 г. Има над 30 квалификационни курсове и участия в конференции- национални и с международно участие, свързани с обучения в областта на образованието. От няколко години името й стана още по популярно сред кубратската общественост покрай танцовата група „Валенс“ , удостоена с отличието „Нациoнален лауреат, 1-ва степен“ в две възрастови групи 5-7 клас, 8-11 клас по време на Националния фолклорен фестивал „Бъдност за талантите на България“, който се проведе в София на 10.05.-12.05.2018 г. и Grand Prix на Нестия интерфоруми за изкуства „Черноморски перли в Албена“, 2018 г. с международно участие. С една дума ТК „Валенс“ е сформиран едва преди две години, но вече с богато творческо фолио. С много чувствителност разказва, за спомените от първите репетиции, които дават и името на формацията. На нейния имен ден, първите танцьорки при нея, решават да й честитят именния ден, като изписват на огромен плакат името „Веленс”, хем близко до името й , като създател и ръководител и хем означаващ сила. И така танцовият клуб си получава името, което получава одобрението на всички участници в клуба. Танцовата формация е инициатор на много училищни събития и редовно изненадва с флашмобове, свързани с деня на спорта, толерантността и благотворителни участия в подкрепа на общински каузи и др.
Магията на танцовото изкуство, популяризирането на фолклора сред подрастващите, вдъхновението на танца, стана предмет на нашия разговор малко след като Танцовият клуб се върна с медал и сертификат за най- масово участие от фестивала „Децата на България пеят и танцуват в Охрид“- Северна Македония.
Госпожо Петрова, как се роди идеята за създаването на танцов клуб “Валенс“ и какво ще разкажете за първите стъпки на клуба, от къде започнахте?
- Аз обичам да танцувам. В ученическите си години съм участвала в Ансамбъл за руски песни и танци при НЧ „Св. св. Кирил и Методий - 1891“ в Кубрат с ръководител Веселин Костов. Спомените ми за тази школа, за участията ни в концертите, са завинаги в сърцето ми. Още от тогава е обичта ми към танцовото изкуство, а и не спира и до днес. Това породи и желанието ми да сформирам клуб по танци за децата в училище, които обичат да танцуват. Тази възможност ни беше предоставена във връзка с проекта „Твоят час“, който определям като успешен. Първоначално клубът ни по танци се посещаваше от около 20-25 ученици. За две години групите са вече три, учениците 53 и това ме прави ЩАСТЛИВА.

Как успяхте да привлечете учениците, как ги запалихте към народните танци?
- Обичта ни към нашата България запалва още повече желанието ни да танцуваме български народни танци. Ние не само танцуваме, ние общуваме, споделяме и се забавляваме.

Фолклорът, народното творчество е не само национално богатство, но и силно възпитателно средство – как го използвате в образователно-възпитателния процес?
- Танцът е възможност да изразиш себе си. Когато обаче танцуваш в клуб ти представяш не само себе си, а всички. Винаги казвам на танцьорите си: Когато танцуват трябва да личи желанието им да го правят. Има ли желание, с труд и постоянство всичко се постига. Децата за първи път сами се определиха като НАШЕТО ГОЛЯМО СЕМЕЙСТВО „ВАЛЕНС“. Разбира се, че за добрите отношения между всички нас са нужни взаимно уважение, доверие и толерантност. Фактът, че през тази трета година сме все повече и заедно показва, че успяваме!

Магията на танца, в какво се състои?
-Хората, танците не са само едни стъпки в определена последователност. Трябва да ги усещаш със сърцето и душата си и да умееш да предадеш своята емоция от танца на публиката. Танцът е необяснима красива магия! Ако можеше да се разкаже, нямаше да може да се изтанцува.

Много участия има формацията за краткия й професионален път-национални и международни, разкажете нещо повече за тях!
-Всяко участие е незабравимо прекрасно вълнение преди сцената, на сцената, след сцената… Това са мигове, които ще ни сгряват в годините при всеки един спомен за тях. Гордост е да видиш резултата от труда си. Гордост е да чуеш думичките БРАВО от публиката- позната и още повече и от непозната. Гордост е да настръхнеш от аплодисментите, когато танцуват твоите танцьори. Гордост, че дори и от малък град нашите деца смело ТАНЦУВАТ и на ГОЛЯМАТА СЦЕНА! И няма по прекрасно чувство ОТ УСМИВКИТЕ НА ХОРАТА, КОИТО ПОДАРЯВАШ!

Какво забелязвате, веднъж запалени учениците променят ли отношението си към танца, фолклора… как ги мотивира самият танц…?
-Всяко участие ни прави по- уверени, по- сплотени, по- желаещи,по- силни и по- щастливи!

Учител сте дълги години. Какво е важно в отношенията учител-ученик и какво не спирате да правите в тази посока?
- В днешно време не е достатъчно да си само учител. Трябва и да си приятел, а това се постига с взаимно доверие.

Добрата атмосфера в класа е необходима. Как мениджирате вашия клас за позитивиране на класната стая и отношенията в него и какво не спирате да казвате на вашите възпитаници?
- Моят призив към нашите ученици е ДА БЪДАТ СЕБЕ СИ! Всеки от нас е значим, полезен и нужен на някого. А желанията на учениците да се развиват, да растат, да надрасват себе си трябва да се подкрепят и толерират. Надявам се, че успявам да го правя!

Какви творчески изяви и предизвикателства предстоят на ТК „Валенс“ от тук нататък?
- Мечтата ми беше един ден танцьорите на ТК „Валенс“ да се почувстват горди българи и в чужбина. Сбъднахме я всички заедно! А това беше възможно благодарение на нестихващото желание на децата да танцуват, подкрепата и доверието на техните родители, подкрепата на Община Кубрат и СУ „Христо Ботев“, за което съм безкрайно щастлива и им БЛАГОДАРЯ! На 16.04. получихме и протокол за участието ни в Северен централен квалификационен етап „Бъдност за талантите на България“. С гордост споделям, че ни е присъдено званието „Лауреат 1-ва степен“ на Северен централен квалификационен етап и класиране отново за Националния етап в гр. София на 11-12.05.19 г. Просълзих се и силно се развълнувах и от факта, че ръководството на фондация „Бъдност за талантите на България“ и екипа на Български арт и фолклорен център „Нестия“ ме удостояват със званието „Радетел на българското“ за високи творчески постижения и запазване на българския фолклор. Наградата ще ми бъде връчена на 11.05.19 г. Дом на културата „Искър“ гр. София. Пожелавам на всички ни да сме живи и здрави, за да вървим смело напред към следващите ни щастливи мигове заедно!

И в края на нашия разговор искам да попитам, как си отпочива Валентина Петрова извън училище извън тренировъчната зала?
- Почти нямам време за почивка. Липсват ми моментите, в които да си почета спокойно книга, да се разходя без да бързам, да покарам колело… Надявам се през отпуската да имам време и за себе си. За момента свободното ми време е споделено с родителите ми. Те имат нужда от това. А за мен семейството ми е ВСИЧКО!

С художествения ръководител на ТК „Валенс“ Валентина Петрова,
разговаря д-р Надие Карагьозова-Нади
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете