Търсене:
 
      Начало 07 10 2022      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Тайбе Юсеин: В момента цяла България знае къде се намира Мъдрево и кой е световният шампион от Мъдрево!

Тайбе Юсеин- световна шампионк по свободна борба

Тайбе Юсеин е родена на 4 май 1991 година в разградското село Мъдрево. За спорта и борбата я открива Мустафа Кесман, който днес се гордее с успехите на „своето златно момиче”, която стъпка по стъпка показва, че се намира на правилното място и че спортът е нейният начин на живот и пространство да изрази най-добре себе си. „Силният играч е този, който има добър учител-треньор и ученик, който иска да се учи”, казва Мустафа Кесман и се радва, че в живота на нейната възпитаничка се появяват и други доказани професионалисти като Сава Семков и Серфим Бързаков и са свързани с нейното израстване в спорта. Тайбе е възпитаничка на Спортното училище в Русе. На 25 октомври 2018 година става световна шампионка в Будапеща по свободна борба в категория до 62 килограма с победа над японката Юкако Кавай. Спортните постижения на Тайбе не са малко: 3 златни медала, 4 сребърни и 10 бронзови медала.

На 9 ноември 2018 година в родното й село беше организирано специално тържество от кмета на село Мъдрево Салим Сали, който подари невероятен празник на жителите не само на Мъдрево но и на цялата област. По време на цялата церемония Световната шампионка направи впечатление с изключителната си скромност. Усмивката не слезе от лицето й. Показа уважение към личните си учители-треньори и каза, че за нея са направили много през годините и тя се опитва с всяко спортно предизвикателство да оправдае доверието и очакванията им. Търпеливо изчака всеки, който искаше да я прегърне , поднесе цветя и да се снима с нея за спомен. Не показа отегчение нито, че се е главозамаяла от славата. Това не остана скрито и за областния управител, който беше сред официалните лица дошли специално за празника в чест на световната шампионка и отбеляза: „Поздравявам родителите ти, Тайбе, за това, че са те възпитали умна, мила и скромна и ти пожелавам от сърце славата да не те заслепи, да си все така упорита, трудолюбива и ученолюбива, защото в това се крие успехът.“ В големия наситен с емоции ден, Тайбе Юсен успя да отдели и минути и да отговори на няколко въпроса.Тайбе, честита световна титла и добре дошла в родното Мъдрево. Вълнението на всички хора, дошли да ти се порадват са толкова големи. Какви са твоите вълнения и чувства днес ?
- За мен е чест да съм в родното си село и да споделя тази моя победа с близки и приятели. Щастлива съм, надявам се след две години да имаме още един такъв повод да се срещнем отново. Изненадана съм, че има толкова много хора в днешния работен ден. Горда съм, че постигнах успех за България. Но съм горда, че постигнах успех и за Мъдрево, защото в момента цяла България знае къде се намира Мъдрево и кой е световният шампион от Мъдрево",

Как се увлече по борбата?
- Бях в първи клас, когато споделих с родителите ми, че искам да спортувам. Тогава учих и живеех в Разград. Записаха ме в курс по бадминтон. Бащи ми замина да работи в чужбина, ние с мама и брат ми се прибрахме на село. Освен борба нямаше друг спорт в селото и така започнах да тренирам наравно с момчетата. После започнаха и първите ми участия на тепиха, но разни селски борби и така нещата продължиха в правилната посока-борбата и спортът станаха моят живот.

Първият медал от къде и кога дойде…?
- От европейското първенство през 2006 в Турция-Истанбул, за кадетки в категория 56 кг. Много ми е скъпо това отличие, защото ми е първото и хъса, който ми даде за по-нататък. Започнах с бронз и от тогава целите са ми в посока подобряване и усъвършенстване на спортната техника.

Какво е важно за този спорт, борбата никак не е лесна?
- Важна е волята за победата и постоянството. После идват спортната техниката и форма.

Възхищаваш ли се на други жени в борбата, има ли такива?
- О, да. Много ме впечатлява хъса на Станка Златева. Друга спортиска пък ми грабва вниманието с техниката си-това е азърбейджанката Старник. Нейната техника е перфектна.

Какво предстои…?

- Упорита работа, много тренировки и така към Олимпиадата живот и здраве през 2020, за да има повод отново да дойда тук и да преживея с всички вас още един прекрасен празник, който ми подарихте днес. Благодаря Ви от сърце, че бяхте тук заради мен!
Ето какво споделиха още част от официалните лица, които преживяваха събитието с нежното и силно присъствие в борбата Тайбе Юсеин:

Юмер Фикриев:
„Тайбе, 13 години е на тепиха, нейните успехи трудно могат да се сравнят с постиженията на другите жени в този спорт. Единствената жена, която има пет световни титли е Станка Златева, но съм убеден, че тя ще е сладващата. Упорито работи, успехите не закъсняват, както всички виждаме. Пожелавам й нови спортни върхове”.

Али Къосев (жител на село Мъдрево и общински съветник): „Тя е нашата гордост и преди големите успехи и сега. Ние сме с нея и винаги ще я подкрепяме”.

Сава Семков (треньор): „Още на първата ми среща, когато доведоха Тайбе в Русе в спортното училище, разбрах, че тя притежава много силни качества даже по-добри от мъжете за този иначе мъжки спорт. И не съм се излъгал. „Искрено се надявам не само България, но скоро и целият свят да разбере къде се намира Мъдрево, вярвам, че това ще е скоро…”

Гюнай Хюсмен (областен управител на Разград): „Вярвам в това момиче и знам, че много скоро тя ще донесе най-голямата титла и след време ще имаме двама олимпийски шампиони - Хасан Исаев и Тайбе Юсеин“,

Салим Сали (кмет на с. Мъдрево):„ Тайбе е Великолепна. Успехът е огромен, цялото село е във възторг, знаехме, че нашето момиче ще достигне до този връх пожелаваме й след две години да достигне и най-големият връх-олимпийският. Вярваме й, подкрепяме я и сме горди с нашето момиче”

Въпросите зададе: д-р Надие Карагьозова-Нади
Снимки: Радо Стойков
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете