Търсене:
 
      Начало 15 07 2020      
 
Оценка: / 6
СлабОтличен 

Мехмед Азиз- животът и природата са велики режисьори, фотографът- „ловец” на мигове

Разговор с Мехмед Азиз- фоторепортер

Той е един от изявените фотожурналисти не само в Лудогорието но и в страната. Роден е през 1959 година в село Йонково, Разградска област. Завършва фотография през 1983 година в София. С фотография се занимава от 43 години - от 1975 година. Първата журналистическа снимка на Мехмед Азиз е публикувана през 1979 година във вестник "Транспортен глас" . Работил е още, като уредник и фотограф във вестник "Исперихска трибуна" през 80-те години на миналия век. Има публикации във всички централни и местни медии. Повече от три десетилетия е фотограф в Историчeски музей– Исперих. Снима археология, негова е първата снимка на вътрешността на Царската тракийска гробница край село Свещари, Разградска област, която е и световен паметник на културата.

От 19 години работи и като фоторепортер на БТА- Пресфото в Разградска област- отразява всички значими събития в Лудогорието. Автор на 20 самостоятелни фотоизложби, участие в национални и международни конкурси и фотоизложби, втора награда в България за репортажна фотография през 1984 от фотоконкурс на вестник "Поглед", втора награда за журналистическа фотография на Бгпресфото - 2004 година, редица други награди и отличия. Автор на фотоси в областта на рекламната фотография, фотоси в Голямата енциклопедия на България, фотоси в луксозното издание за Свещарската гробница, фотоси в много дипляни, картички, книги.Фотоси в престижното издание "Нешънъл Джиографик", чуждестранния печат, чуждестранни списания по археология. Фоторепортерът на БТА за Разградска област Мехмед Азиз бе отличен в 16-то издание на конкурса „Бг Прес Фото” за журналистическа фотография. Международното жури от куратори, редактори и фотожурналисти му присъди трето място в категория „Единични фотографии”. Носител на отличието - "Почетен знак на Исперих" за особени заслуги за популяризирането на града и региона. В обектива на Мехмед Азиз попадат всякакви събития - политически и спортни фоторепортажи, моменти о всекидневния живот, обществено-значими събития, портрети, пейзажи, природа и др.…

Професионалистът е автор и традиционалист в изпълнението на един много специфичен ритуал- всяка година, на датата на публикацията на първата му снимка осветява фотолента, като я пренася в „жертва“ на своя курбан и благодари на съдбата за уловените мигове и отправя пожелания за лично здраве, за здрава техника и си пожелава още много много възможности за невероятни фотонаходки и срещи с интересни личности.

С първото здравей се припознахме, че можем да си говорим на „ти”, като между приятели и за това провеждаме разговора на „ти”. Дружелюбно настроен, открит, земен, с чувство за хумор…
Как започна твоето увлечение по фотографията, превърнала се в твоя съдба и белязала професионалния ти път?
- Бях на 13-14 години, когато спонтанно установих, че фотографията ме привлича много :) Разглеждах с любопитство фотографии, вероятно тогава ме е пленила магията да се запечатват образи...Тогава, през далечните 1973-74 година фотоапарати и фотографски пособия бяха рядкост...едва през 1975 година успях да направя първата ми снимка със "Смяна 8М", на черно-бял филм ОРВО, все още пазя първите негативи и снимки. Започнах да се интересувам и от фотографска литература, първите ми книги по отография са от 1975 година През 1979 година във вестник "Транспортен глас" е публикувана първата ми журналистическа снимка... След казармата завърших и фотография в София през 1983 година.
Какво попада най-често в обектива на Мехмед Азиз?
- Най-често снимам хората- поради естеството на работата фотографирам хора - всякакви, от обикновения човек от някое село до премиери и президенти...Освен хора и лица фотографирам и всичко което ме впечатлява- може да е замръзнало листо, красиви облаци, животни, природни явления и т.н. С една дума - обкръжаващият ни свят...

В уловените от теб мигове има…
- Има реалност, миг от живота, настроения във всички нюанси...Животът и природата са велики режисьори, достатъчно е фотографиращият да "вижда" кадъра и да улови мига!

В черно-бялата фотография има някаква магия. На какво се дължи тя и снимаш ли все още в черно-бяло?
- Според мен магията на черно-бялата фотография се дължи на специфичния начин на обработката на снимката- в тъмната стаичка-фотолабораторията... Несравнимо изживяване е да виждаш как се появява заснетото като потопиш фотохартията в проявителя за снимки...на светлината на аладиновия фотографски фенер- магия! Разбира се, сегашните технологии на снимане и обработка са съвсем различни и всяка една снимка с няколко клика във Фотошоп може да се преобразува в черно-бяла... Снимал съм в черно-бяло повече от две десетилетия и голяма част от фотоархива ми е в негативи, съхранявам ги в класьори, често се налага да ги дигитализирам за да ги използвам в настоящия момент. Рядко ми се налага да правя черно-бяла фотография, освен в малкото случаи за специфични цели за портрети или документална фотография.


Как изглежда Лудогорието през твоя фото-обектив преди десет години и сега?
- Лудогорието е същото - красиво! :) Красиво през всички сезони на годината, Обожавам да снимам Лудогорието винаги, през всички сезони, през деня и през нощта, в слънчеви и дъждовни дни, в мъгла, в мразовити дни, винаги намирам нова гледна точка, ново осветление, нов ракурс, нови детайли.


Част си от много събития-културни, социални, политически…къде най-често искаш да бъдеш и защо?
- Особено се радвам и се вълнувам когато имам възможност да снимам позитивните неща в живота - събития, хора, с голямо удоволствие снимам спортни състезания - конни надбягвания, мотокрос, автомобилни ралита, концерти, природа... голямо удовлетворение е да успея да уловя мига в тях...често за да успея да запечатам мига фотографирам стотици кадъра за да имам една стойностна снимка.

Когато не снимаш, с какво се занимаваш?
- Разходки сред природата, срещи с хора, чета много - книги - в книжен и цифров формат, слушам любима музика, софтуерно персонализиране на смартфони...такива неща...пътувам много в страната и чужбина..

Когато снимаш хора, лицата им за какво ти говорят…?
- Много е трудно за части от секундата да покажеш дадено лице на човек - в един миг то може да е усмихнато, в друг миг да е тъжно...По принцип за да се получи добър портрет на дадено лице авторът на кадъра трябва добре да познава фотографираното лице за да може да се получи максимално правдив и въздействащ кадър. В зависимост от ситуацията лицата на хората може да изразяват всички нюанси на настроението или характера на човека - весели, тъжни, усмихнати или сълзи в очите

За какво мечтаеш и какво още не си заснел…?
- Не съм снимал подводна фотография, мечтая да снимам летейки с парапланер.

Ако трябва да представиш със снимка отчуждението между хората, което все повече се задълбочава днес, как ще изглежда тя!
- Достатъчно е да снимам група хора в парка, метро, или някъде другаде - в крак със съвременните технологии всеки е хванал един телефон и е забил поглед в него.

Какво Лудогорие искаш да снимаш?
- Мирно и процъфтяващо Лудогорие - с хората му и природата във всичките сезони на годината!Въпросите зададе: д-р Надие Карагьозова-Нади
3.10.2018г.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете