Търсене:
 
      Начало 07 10 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Незаконните палати могат да бъдат превърнати в защитени жилища


П
оследното нещо, което трябва да се направи по отношение на прословутите незаконни палати е да бъдат събаряни. Би било по-добре и в полза на държавата, ако стабилните къщи от незаконните тузарски селища, вместо да се събарят и сриват със земята се превърнат в защитени жилища от семеен тип, с каквито трябва да се заменят настоящите социални домове, а собствениците глобени- пари, които ще отидат в държавната хазна?! Вместо да се бутат подобни селища, които са предимно сред природата и морето, могат да бъдат превърнати в детски селища от типа SOS kinderdorf, социално-терапевтични общности за хора с увреждания, за хора преживели насилие, за хора с психически заболявания и др. за каквито отдавна се говори, но все не достигат пари? Разбира се това би довело и до някои законови промени, относно узаконяването на годни незаконни сгради в полза на държавата за социални нужди, вместо събаряне.

Покрай идеята годните незаконни къщи и палати да се превърнат в защитени жилища в полза на държавата се обединиха специалисти от Национален форум "Моето дете" и фейсбук групата "Социална работа в България и по света", подкрепени от Дружество на социалните работници и социалните педагози в Р.България, Сдружение "Майки срещу дрогата", Гражданска инициатива "Без насилие", Терапевтичен център БИЛАНИ, Българска Асоциация за закрила на пациентите, специалисти в социалната и педагогическата сфера и граждани от други сфери, членуващи в различни групи от социалната мрежа: ФГ „Когато се родя и след това”, „Ресурсни учители”, „Център на българските родители”, „Валдорфско образование”. Инициаторите на идеята са подготвили специално писмо със своето предложение до премиера и компетентните органи, което преди това е обсъдено от различни специалисти. Така от една страна виновните ще бъдат лишени от незаконното си имущество, от друга страна държавата ще спечели в лицето на най- уязвимата част от населението- хората настанени в социални институции.

Още повече, че в голяма част от случаите става дума за красиви и супер луксозни къщи- палати с всички удобства, градини, басейни и пр. Могат да бъдат създадени компетентни комисии, които да инспектирани и подходящите сгради да бъдат узаконени, отнети в полза на държавата и с установен статут и предназначение. Кой печели от руините, които трябва да се разчистят за сметка на общините? Често за целите на защитени жилища се предлагат стари и неугледни сгради, а същевременно булдозерите събарят незаконни масивни постройки, които могат да се узаконят и ползват за социални цели, за каквито държавата няма пари. Така показно и безсмислено беше съборен и мавзолеят на Г. Димитров, а тази стабилна сграда можеше да се използва за галерия, музей или просто исторически паметник. Защо не се помисли преди да се събаря и унищожава по най-вандалски начин?


Мариана Йорданова, социален педагог
2012г.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете