Търсене:
 
      Начало 06 12 2022      
 
Оценка: / 11
СлабОтличен 

Посланията на Гюнай Хюсмен учат на доброта и толерантност

В Деня на София, Вяра, Надежда и Любов за добротата, толерантността и хората с големи сърца...

Според него човещината не трябва да има почивен ден. Споделя разбирането, че празниците не са единственото място и повод да проявиш състрадателност и да се отвориш за благотворителност. Печели симпатиите и уважението на съгражданите си именно с добротата и стотиците жестове на оказана помощ не само на празник. „Това е видял, това е наследил, това прави“, казват тези, които го познават отблизо.

„Има голямо сърце“, допълват други. Да, когато човек расте с добри модели, на които подражава, самият вече като възрастен проявява милосърдие и не изпитва затруднение в това, както се казва -„идва му отвътре“. Вярва, че когато човек е добронамерен, среща разбиране, получава уважение, а общуването между хората се превръща в един хармоничен и приятен процес. Не чака празниците. Използва всяка публична възможност да отправя послания, в които има много събрана житейска истина и мъдрост. На откриването на традиционния събор „Илинден” през месец август в местността „Сборяново” край Исперих, буди възхищение у стотиците гости на празника, с прочувственото си слово, с което напомня „народ без история, традиции и култура се погубва“. Не дели празниците, не дели хората. Вярва в силата на съединението и непрекъсното призовава към заедност и сплотеност. „Аз лично на 6 септември ще присъствам на честването на един от най-стойностните български празници – Денят на Съединението. Този празник е извор на родолюбие, даващ ни свобода в делата и мислите ни, и доказателство, че само сплотени и единни можем да градим по-добрия живот за всички български граждани! Вярвам, че духът на Съединението ни води и днес, защото величието на една държава обединява минало,настояще и бъдеще! Вярвам, че отговорни и сплотени ще предадем на децата си обичта към Лудогорието и България! „

На всички празници е на първа линия, не защото го изисква протокола и длъжността му, а се води от будната съвест на гражданина в него, който почита и уважава историята и се прекланя пред жертвите отдали живота си за свободата на страната. И в тази връзка, на една от срещите с ръководителите на институциите от областта е критичен към тях. Призовава ги да бъдат добрите примери и да отдават почит на националните празници, нищо, че са обявени за почивни. „Ако ние не сме там където и когато трябва, как тогава ще учим младите на поклон и национална гордост…“, разсъждава управленецът. С една дума изказванията му се превръщат в уроци по гражданско образование и родолюбие.

Пожеланията му, посланията му от работните срещи и форуми, правят впечатление-носят дълбочина и проникновеност. Замислят и напомнят. Напомнят за онези простички, семпли неща, които често забравяме и някак си прескачаме – да бъдем добри в мислите си, в постъпките си, в намеренията си, да покажем човешко отношение и разбиране в ежедневните си срещи и дела. Неща, които не изискват никакво усилие и излишно старание, но приложени трансформират света около нас.

„…Нека отворим сърцата си за добри дела, да бъдем отговорни и толерантни, да бъдем Човеци! И в делник, и в празник да помагаме и да вярваме, че когато ние се нуждаем, и на нас ще помогнат, защото доброто се връща….“, не спира да напомня Гюнай Хюсмен, закърмен със семейните ценности и с дълбока вяра, че доброто носи още по-голямо добро. Има специално отношение към традициите, културните паметници и молитвени домове.

Почита и уважава избора на всеки към определена религиозна, етническа и партийна принадлежност. Изпитва голямо уважение към духовните лица, които за него и днес са учители по нравственост, етика и морал.„Заедно сме много по силни и много по Човеци…“, не спира да обобщава Гюнай Хюсмен. С голяма почит и уважение говори за родителите и възрастните от рода си, от които е наследил чувствителността, с която докосва сърцата на, хората, които за него означават много. Щастлив е когато, около него хората са щастливи. Раздава се, не да се хареса, на хората, а защото така разбира мисията си - в полза на хората и обществото. Примерите от ежедневната му практика са красноречиви, а с посланията и пожеланията, които отправя Гюнай Хюсмен ни разхожда в училище по доброта и ни светва онази нравствена лампичка, която често оставаме загасната и ни държи будни, да се грижим за искрата на житейските истини и мъдрости, които и в празник и делник са добрата енергия за добрите думи, добрите постъпки и добрите дела. „Любов и съпричастност, семейна топлина и прошка, уважение към родителите и послания към децата, споделяне на благополучието и милосърдие към тези, които имат нужда от помощ…“, с тези градивни и положителни, зареждащи думи са изпълнени неговите пожелания по празниците от битовия и националния календар, насочени към малки и големи.

Когато подрастващите имат добрите примери, добрите учители по етика и морал, те наследяват и развиват добрите традиции, които са извор на нравствени послания. Добрата и градивна приемственост се измерва с богатството на традициите, в чието съхранение, грижата на всеки един означава много. Да оставиш част от своя придобит урок по добрата, да отвориш сърцето си за света на доброто и красивото, в който любовта е висша ценност носи много лично удовлетворение, споделена грижа и радост с околните.

Кой е Гюнай Xюcмeн? Рoдeн е нa 11 мaй 1966г. в град Исперих. Завършва висшето си образование в Aгpapния yнивepcитeт в Плoвдив, cпeциaлнocт “Aгpoинжeнepcтвo– pacтитeлнa зaщитa”. Paбoти кaтo ceкpeтap в Oбщинcкaтa пoзeмлeнa кoмиcия в Иcпepиx. Упpaвитeл и мeниджъp нa фиpмa “Kapaджa – ФAГ” OOД-Иcпepиx. В периода 1995- 1999 г. e кмeт нa oбщинa Иcпepиx. От 2011г. дo 2014г.– пpeдceдaтeл нa Oбщинcкия cъвeт в Иcпepиx, а oт 2014г. дo 2017г.– нapoдeн пpeдcтaвитeл в 43-тoтo Hapoднo cъбpaниe. Kaндидaт e зa нapoдeн пpeдcтaвитeл oт лиcтaтa нa ГEPБ нa пocлeднитe пapлaмeнтapни избopи oт гpaждaнcкaтa квoтa. От 10 май 2017 година е областен управител на Разград.

д-р Н. Карагьозова- Нади
17.09.2018г.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете