Търсене:
 
      Начало 05 12 2022      
 
Оценка: / 8
СлабОтличен 

Сашо Воденичарски: Добрият PR- специалист държи ръката си постоянно на пулса на новостите в професията!

Интервю с подп. д-р Сашо Воденичарски- преподавател във Военна академия „Г. С. Раковски“- София“


Подполковник д-р Сашо Воденичарски е със завидна и богата професионална биография. Доайен и водещ преподавател в магистърска програма „Публични комуникации в сигурността и отбраната“ на Военна академия „Г. С. Раковски“- София. Хоноруван лектор в НБУ, УниБИТ, Българския дипломатически институт. Обучител на директори на средни училища и учители, общински администрации и др. Специалист по кризисен PR, водене на преговори, изграждане и разрушаване на имиджи, социални медии, психологически операции и др. Има интереси в областта на психоанализата, древната история и астрологията. Създател на първата и единствена в армията „Лектория за сексуална култура“ (1987). Първенец в секция „Философия и социология“ на „Националния студентски политически конкурс“ (1985). Завършил Националния военен университет, първия магистърски випуск по „Връзки с обществеността“ на СУ „Св. Кл. Охридски“, Щабното училище в Компиен, Франция и докторска програма в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Специализирал дипломация в СУ; позитивна психотерапия; участник в модули по „Водене на преговори“ и „PR при инциденти и кризи“ в международни тренировки на Кралския Висш институт по отбраната (Брюксел, Белгия); има стаж по „Мотивация на персонала“ и „Сътрудничество с медиите“ в щаба на 7-ма резервна армия на САЩ (с щаб до Хайделберг, Германия). Заместник-председател на сдружение „Детство И с тати“. Отбори на Военна академия с него като ментор печелят призови места на Националните конкурси за студенти от комуникативните специалности: „PR-Приз“ (първо място през 2014 г.) и „Като Бернайс“ (първо място през 2015 г. и Специална награда през 2017 г.).

Д-р Воденичарски, казват, че хората родени близо до морето трудно го напускат. Вие сте далече от него, униформата и пагоните ли са причина за това?
- Само донякъде. В държава като България добрите места за учене, работа и отдих са разположени или в столицата, или във връзка със столицата. Някога, когато се завършваше висше военно училище, випускникът имаше право на три желани дестинации за служба, в зависимост от специалността си. Тъй като очаквах да бъда местен на няколко пъти, написах градове далеч от родния си край: Варна, София и Пловдив. Дадоха ми назначение близо до Бургас… Е, нямаше как да остана много дълго.

Лесно привличате погледите върху себе си - увлекателен сте, задържате вниманието на околните – как става магията?
- Както се пее в една песен от моята младост, 99% труд и 1% талант… Отделните аудитории имат своя специфика, а моята задача е да се настроя на тяхната вълна, да се подготвя подобаващо и да се опитам с някаква провокация да грабна вниманието на слушателите си. Така е, защото съвременните студенти са претрупани с достъпна, но еднотипна информация и всяко излизане от клишетата се оказва полезно.

От първия випуск сте на специалността „Връзки с обществеността” на СУ и днес сте един от най-атрактивните преподаватели в Академията по публични комуникации, с какво Ви обогатява и променя това?
- Това с обогатяването всъщност е тежък товар. От една страна се налага да си информиран по всички публични въпроси, а от друга – да запазиш същността си, докато променяш подходите си. Най-ценно е запознанството с нови хора и продължаващите отношения с тях – за добро, разбира се.

Залагате на интересни методи в преподаването, Ваша беше идеята за изнесена лекция в парка на академията, как се роди и възприе тази идея?
- Ръководството на Военна академия по онова време реши да обнови стария ни парк и да го отвори за граждани. В това видях възможност за реклама на нашите магистърски програми, но и за по-директна връзка със софийската общественост. Нека хората видят как си вадим хляба, струва ли си да учат при нас, но също и че можем да говорим, тъй като имаше мит за опровергаване – този, че „лекции се четат“… Питагор е учел, скрит зад стена, Аристотел по време на разходки, защо ние да не се възползваме от съществуващия амфитеатър и да не излезем от залите? Дойдоха студенти от предишни випуски, мои приятели чак от Варна, ръководството на Академията, колеги-преподаватели от други катедри, но нито един от нашата… Важното е, че няколко от присъствалите се записаха в магистърските ни програми, сред тях е и журналист от популярен столичен вестник.

Общуването с младите е процес, в който….?
- Постоянно трябва да търсиш и намериш правилен пример и подход, за да предизвикаш и задържиш техния интерес. Удоволствие е да си част от напредъка на студентите. Тъй като досега нямаме бакалавърски програми, често се шегувам, че студентите идват при нас „половин интелигенти“, за да станат „цели“.

Интересът към древната история и астрологията от къде идва?
- Към древната история от майка ми, която ми четеше такива книги още преди аз да мога. Към астрологията – от нейното игнориране и дори отхвърляне в конкретен исторически период, а нали „забраненият плод е най-сладък“? И като видиш, че ти предлага някакъв вид типология на човешките характери – помага…

Ролята на бащата във възпитанието и отглеждането на дете е…?
- Изключително важна, особено над 5-годишна възраст. Бащата създава у детето чувство на сигурност, на принадлежност, поне доколкото носи неговите имена, служи като пример за подражание и пр.

Не мога да не попитам, знам за силната връзка с баба Ви, за която говорите с огромен респект и която вече не е между живите. На какво Ви научи тя?
- На честност, прямота в общуването, патриотизъм, настойчивост и последователност при преследване на целите.

На какво искате да научите и учите Вашия син?
- Да чете задълбочено книги и да учи не за оценки или заради изискванията на учителите, а за да се подготви по-добре за живота.

Добрият PR-специалист по какво се отличава?
- Най-добре си личи по изявите на клиентите (началниците) си. Отличава се с отсъствие на самодоволство и като държи ръката си постоянно на пулса на новостите в професията – защото тя много се промени през последните десетина години.

Ползотворното общуване не само между хората, но и между различните институции кога се постига?
- Когато са подготвени за срещата си, мотивирани са да успеят и гледат в една посока.

За какво харчи свободното си време д-р Воденичарски?
- За същото като на работа: чета, пиша, пътувам, но в присъствието на сина си и любимата жена.

Любимият Ви израз?
- Мисъл на Ханибал (не Лектър от филма): „Или ще намеря път, или ще го проправя!“

Има ли бъдеще в сферата на връзките с обществеността?
- Разбира се! Убеден съм, че тази някога модерна професия ще остане такава още много дълго време – за разлика, например, от журналистиката.

Какво не успях да попитам, а искате да споделите?
- Дали ползвам Twitter-акаунт? Нека да остане за друг път- както и въпросът, защо и как създадох лектория за сексуална култура във военно поделение още през януари 1987 г., когато популярна сега „сексоложка“ е ходела под масата?

Въпросите зададе: д-р Надие Карагьозова-Нади
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете