Търсене:
 
      Начало 05 12 2022      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Даниела Куртева: "Прекрасен екип от професионалисти е отличителният знак на Центъра за работа с деца в Разград!"

Интервю с директора на ЦПЛР- ЦРД- Разград- Даниела Куртева


Даниела Куртева е директор на ЦПЛР- ЦРД- Разград от 19 години. Завършила е история в ВТУ „Кирил и Методий”- гр. Велко Търново. Има 33 години педагогически опит.

Поканих госпожа Куртева малко преди приключване на учебната година, да си говорим за мястото и ролята на центъра в извънкласната и извънучилищна възпитателна работа, като част от системата на образованието, за методите на работа и въздействие, за предизвикателствата в ежедневието на педагозите и децата от центъра и др.

Госпожо Куртева, как бихте представили мястото и ролята на Центъра за работа с деца в общата образователна инфраструктура на Разград?
- Без излишна скромност мога да кажа, че сме си извоювали място в общата образователна инфраструктура в Разград. Желан и търсен партньор сме. Работим с детските градини, основните и средни училища . Партнираме си с държавните и общинските институции, правителствени и неправителствени организации.. Работим с всички, с които пресечната ни точка е ДЕТЕТО.

Каква дейност развиват школите в центъра?
- Дейността на Школите в Центъра за работа с деца е разнообразна. Развиваме танцово изкуство /модерен балет, мажоретки, народни танци, улични танци/; музикално изкуство /Духов оркестър, школа по пиано, школа по китара, клас по поп пеене, вокална група/; изобразително изкуство /Школа по приложно изкуство и школа по изобразително изкуство/; дигитално обучение , езиково обучение, ваканционни клубове. Иска ни се да можем да отговорим и на други интереси на децата, но има субективни и обективни причини , които не ни дават възможност за това.Как привличате децата и срещате ли подкрепа от страна на родители и учители?
- Години наред се трудим усилено за това, ЦРД да стане разпознаваем и търсен от децата, родителите и учителите. Мисля, че усилията ни си заслужават. Стараем се да бъдем полезни, да бъдем в крак с интересите на децата, да канализираме енергията им в полезни неща. Хубаво е , че и родителите вече разбраха, че свободното време на децата е незаето пространство , в което бързо могат да се настанят множество отрицателни явления. Всяко дете има нужда от своята среда, от мястото където ще се чувства най-пълноценно. Радваме се, че все повече деца намират своето място при нас.

Мисията на съвременния учител е да подпомага свободната изява и личностно израстване на децата, как това се случва при Вас?
- Подкрепата за личностното развитие на децата ни е заложена от законодателя, не случайно сме Център за подкрепа за личностно развитие - Център за работа с деца. Същността на нашата дейност е точно такава – да насърчаваме желанието на децата за изява, за реализация , да ги стимулиране да развиват талантите си, да им бъдем полезни в общуването и социализацията им.

В работата учител- дете, най- добре, какво работи…?

- За мен– уважение– диалог- позитивност. Добрият учител трябва да е добър лидер, психолог, да умее да накара всяко дете да покаже най-доброто от себе си. Разбира се никак не е лесно, особено когато разликата в годините учител-ученик става все по-голяма.

Името на Вашия Център е свързано с едно от най-талантливите деца на България- музикалното чудо Крисия, носи ли това допълнително самочувствие за всички Вас?
- Аз и в други интервюта съм споделяла, че благодарение на Крисия и музикалният й педагог Свилена Дечева институцията ни стана национално и международно известна, но не защото преди това не сме си вършили достатъчно добре работата, а просто защото тази работа е била достояние на по-малко хора. Не мисля, че кой знае колко сме се променили . Продължаваме да сме отговорни към това , което правим.. За мен здравословното самочувствие е премереното самочувствие. Чудесно е да имаш добра самооценка, но по-ценна е оценката от другите , защото тя би трябвало да служи като коректив.

С кои резултати и постижения на вашите възпитаници и педагози се гордеете най-много, те никак не са малко?
- Наистина постиженията на нашите възпитаници и педагози са много. Всяка учебна година печелят престижни национални и международни конкурси. Няма как да не се гордея и с успехите на Крисия и музикалният й педагог Свилена Дечева. Но за мен успехите не се измерват само в първи места, грамоти и дипломи. За мен постижение е да спасиш едно дете от меко казано лошия път, по който е тръгнало, като го запалиш по танците . После то да стане хореограф на същият този състав, оставайки в града и в институцията. Изпитвам гордост когато наши възпитаници, връщайки се в Разград от други градове или чужбина ни посещават. Изпитвам гордост, когато бивши възпитаници си записват вече порасналите деца в педагогическите ни форми. Изпитвам гордост от това, че преди 15 години децата, които се обучаваха при нас бяха по-малко от 300, а сега са близо 690.

Предизвикателствата посрещате с…?
- С хъс и амбиция!

Върху какво най-често акцентирате в ежедневната работа в центъра...

- Акцентът при нас наистина пада върху Детето. Не можем да си позволим друго защото по нормативна уредба няма механизъм, който да задължи едно дете да посещава Центъра за работа с деца. Това става с много работа и не се случва от днес за утре. Ужасно дълъг и продължителен процес е. Трябва да събереш съмишленици, да изградиш екип , който независимо от разнообразието на дейностите си, да работи не само за себе си , а и за институцията. Всяка една дейност, която осъществяваме я пречупваме през света на детето, стараем се да се поставим на негово място, да погледнем ситуацията с неговите очи.

Отличителният знак или емблемата на Вашия център, как бихте определили?

- Прекрасен ЕКИП от професионалисти.

Въпросите зададе: д-р Надие Карагьозова- Нади
09.6.2018г.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете