Търсене:
 
      Начало 15 08 2020      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Ползите от използването на утвърждаващи словесни форми в общуването с децата


Неволно или по навик, често в общуването с децата си служим с изречения, които съдържат отрицание или частичката - „не“ - „не прави това“, „не ходи там“, „ не пипай това“, „ не може“, „това не е за теб“ и др. Не си даваме сметка, с колко грешни изрази си служим, когато трябва отрано у децата да формираме добро самочувствие и реална себеоценка. Трябва да се внимава много как се говори пред децата. Ако постоянно в отговор на действията си детето чува „Не!”, у него ще се създаде чувството, че светът е опасно място и единственото което трябва да прави е да не прави нищо. По този начин се възпитават плахи, колебливи, нерешителни деца с ниска самооценка, които по-късно в училищна възраст не са сред инициативните и активните ученици, а като зрял индивид такова дете не е дейно и самостоятелно и трудно изгражда здрави връзки с околните.

Да, трябва да има забрани, примерно когато на детето трябва да се обърне внимание, че работещият котлон застрашава неговото здраве и че уличното платно не е безопасно място, но трябва да се обясни защо на разбираем за детето език придружен с примери. Но когато става дума за неговите действия, частичката „не“ не върши полезна работа, по много причини. Честото „не“ обърква детето, кара го да се чувства плахо и несигурно - как тогава да му осигурим пространство, в което да се чувства самостоятелно и да изследва света около себе си и да расте със самочувствие, че се справя с разнообразни дейности и задачи.

Ползотворното общувате от ранна детска възраст повлиява положително върху цялостното развитие на детето. Значимият и надежден възрастен през този период- родител, близък роднина, педагог трябва да поощряват всяка добра проява на малкото дете. Така то ще се научи на правилно поведение и ще знае кое е правилно, кое не е, защо не трябва да се постъпва по определен начин, защо спазването на правила и норми трябва да се приеме като даденост и спазването им трябва да носи удовлетвореност и да развива отговорност и дисциплина, необходими качества за добра реализация на по-късен етап от живота им. Формирането на базисна ценностна система още през детството е добра инвестиция за бъдещето. За всичко това помага и говоренето с „да“ форми.

Децата се радват, когато получават одобрението на възрастните и правилните поощрения и похвали, помагат на детето да изгражда увереност в собствените си сили и възможности. Оценката на поведението на малкото дете е от значение. Детето трябва често да чува: „ти се справи добре с тази задача“, „радвам се, че успя сам „, ,ти постъпи правилно“ и др. Едно правилно и адекватно одобрение на поведението на детето, ще допринесе за каляване на неговото самочувствие. В случаите, когато детето не е постъпило правилно в дадена ситуация, използването на положителната форма също върши чудеса и не наранява крехката детска психика, примерно „вярвам в теб“ „ убедена съм, другия път ще се справиш много по-добре“, „ти можеш, искам да знаеш това“ са необходими за изграждане на реална себеоценка.

Думите, които използваме са мощен заряд и оказват влияние върху детето и неговото самочувствие. Положителните думи, окуражителните думи трябва да преобладават в общуването с малкото дете. Така то се научава от една страна да ги използва отрано и се научава да подобрява и заздравява отношенията си с околните и да изпитва радост от това. Думи като „благодаря“, „моля“, „съжалявам“, „обичам те“, „прости ми“ не остаряват, те правят общуването красиво и полезно и допринасят за хармонизиране на отношенията между хората. Ето защо трябва да подбираме думите, с които поощряваме децата или санкционираме за неправилни прояви в поведението. Добрите думи зареждат емоционално, грубите думи нараняват.

Основният метод на възпитание в семейството е примерът на родителите. Съвместните дейности, разговорите, емоционалната подкрепа на детето и неговите интереси, както и загрижеността към неговите проблеми, страхове, вълнения и др. трябва да бъде съпроводена с използването на утвърждаващи форми на позитивно общуване, които да развиват увереност у детето от ранна детска възраст.


д-р Надие КарагьозоваКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете